ciasto - 163312 przepisów (strona:843/10888)

Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 118

pszennej     240 ml letniej wody     7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych   półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli    350 g mąki pszennej    190 ml letniej wody    7 g suchych drożdży(...)przygotować rozczyn. Określenie " letnia woda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i  pozostawić w ciepłym miejscu

Cztery Fajery
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 134

razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków(...)Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego

Cztery Fajery
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 117

wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli  Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Jeśli macie problemy(...)tradycjonalistów   Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy , sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować

Cztery Fajery
Ciasto czekoladowe z gruszkami 150

Ciasto czekoladowe z gruszkami Dziś zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz mega smaczne i bardzo efektowne ciasto z całymi gruszkami. Do wypieku warto wybrać w miarę miękkie i raczej wysokie owoce, gdyż ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta.     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru(...)drugiej *** *** Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej, dokładnie mieszamy *** *** Masę przelewamy do keksówki z gruszkami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka (stopień upieczenia należy szczególnie sprawdzać w pobliżu owoców) *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową

Blog z Apetytem
Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami 153

elektryczna do wypieku "skorupek". Przepis został też przystosowany do wykonania w robotach Kohersen Mycook Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki proporcje na około 35-45 ciasteczek Kruche ciasto na orzeszki 250 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1 całe duże jajko 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)łyżeczki cukru waniliowego pół szklanki mleka w proszku Dodatkowo: obrane ze skórki migdały lub orzechy laskowe. Jak zrobić ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać masło, rozbełtane jajko, całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i odstawić na około 15 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki, nieco większe od orzecha laskowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto marchewkowe 154

dziś u nas witaminy, minerały i beta-karoten na słodko, czyli dzień dobry z ciastem marchewkowym Ciasto powstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów(...)włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym, uwierzcie, pycha! POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 154

przechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane są etapy fermentacji  chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne(...)Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło. Oczywiście są też szybsze i mniej wymagające przepisy ale smak

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i "Lewa strona życia" 201

rodzaj ciasta pojawia się na moim stole dość często. Łatwo i szybko się je przygotowuje, bo nie potrzebuje długiego i żmudnego wyrabiania. Smakuje rewelacyjnie 😋, szczególnie wówczas, gdy się je trochę mocniej przypiecze. Z brzoskwiniami piekłam z myślą o gościach. Ledwo dotrwało do drugiego dnia (bo zapowiedziałam, że nie będzie czasu na przygotowanie jakiegokolwiek deseru 😉). Składniki (na blachę(...)Ciasto 80 g masła 120 ml mleka 100 ml wrzątku 50 g drożdży 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli Kruszonka 120 g mąki 100 g masła 100 g cukru pół łyżeczki mielonego kardamonu 6 brzoskwiń Masło roztopić w rondelku. Drożdże wymieszać w mleku zmieszanym z wrzątkiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. W misce

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno – przepis krok po kroku 165

dyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie , czyli ciasto czekoladowe oraz sernik . I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik, tym razem w wyjątkowej odsłonie. Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno. Czyż to nie brzmi jak poezja smaku? W dodatku jest prosty w przygotowaniu(...)pieczemy tylko spód. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki. Jeśli tak jak ja jesteście fanami serników, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy) Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag skrobii ziemniaczanej

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciasto piernikowo-karpatkowe 157

Propozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru

Różne smaki w kuchni
Ciasto piernikowo-karpatkowe 245

Propozycja dla tych, którzy lubią dobre ciasta i nie mogą się zdecydować na jedno ;) Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem budyniowy..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dość pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;) Przepis na ten smakołyk znalazłam w swoich zbiorach przepisowych ;) Wymiary blaszki : 40x25cm Temp. pieczenia 180C, 190C Czas(...)czarnej porzeczki (390g) 2 łyżki kakao 125g masła 1,5 szklanki mleka łyżka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru Na ciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru

Różne smaki w kuchni
Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką 187

Skoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego(...)kiwi i agrestu, który miałam w lodówce. Takie połączenie świetnie pasowało do rabarbaru, ale to takie moje udziwnienie, a więc zarówno dżem jak i karmel można śmiało pominąć.  Ciasto jest orzeźwiające, doskonale sprawdzi się na deser w ciepłą pogodę. Na pewno fajnie smakowałoby z dodatkiem lodów np.bananowych ! :) Spód i kruszonka wykonane są z pomieszania mąki pełnoziarnistej z owsianą, przez

Healthy food explorer
Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami 632

tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory. W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym(...)wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet. Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką. Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza

Mieszam w Garnku