ciasto - 163312 przepisów (strona:839/10888)

Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata 132

Gata to tradycyjny armeńskie ciasto nadziewane mąką, masłem, cukrem i orzechami włoskimi. W mojej własnej wersji robię kilka zmian, co chyba Was nie dziwi? Mianowicie nadzienie słodzę nie cukrem, a daktylami i do ciasta dodaję jogurtu naturalnego. Zatem nie wiem czy mogę to ciasto nazywać armeńską gatą… W każdym razie jest przepysznie kruche i pomimo niewielkiej ilości cukru całkiem słodkie(...)stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód i 40% na wierzch (ja dzielę „na oko” ). Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia formujemy mniejszą porcję ciasta

Lamarida.pl
Ciasteczka Walentynkowe – Ciastka serduszka 159

miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście. Blat podsypuję mąką i jasne ciasto(...)rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać. Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto. Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka

Uwaga Babcia Gotuje
Tortowe ciasto z wkładką serową. 222

Witam Was cieplutko :) Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny(...)litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie tortowego ciasta z wkładką serową: 1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy

Izabelawkuchni
Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki 235

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka. Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie  ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.  Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu. Zapraszam SKŁADNIKI *z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków CIASTO(...)DODATKOWO -cukier puder do posypania eklerków Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła. Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka. Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie z wiśniowym kremem 141

krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 36% 100g śmietankowego sera wiśniowa frużelina cukier puder do posypania frużelina: 150g wiśni (mogą(...)zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałą wodą, wlać do wiśni, gotować mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Kisiel zdjąć z ognie, wymieszać z żelatyną, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować ciasto: do rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie

Obiad gotowy
Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami 200

Czekoladowa z Ciasteczkami – Zapraszam na pyszną, bardzo czekoladową tarte z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami. Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser dla osób, które uwielbiają czekoladę. Ciasto możemy posypać kolorową posypką cukrową w kształcie serduszek i będzie idealne na zbliżające się Walentynki. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami Składniki: Ciasto: 130g miękkiego masła 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Krem: 3-4 łyżki powideł śliwkowych 100g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników) 50g masła 250ml śmietanki kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady

Mała Cukierenka
Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 171

Najlepsze ciasto na świecie? Bez wątpienia takie, które łatwo i szybko się przygotowuje To prawda, czasem człowiek lubi się pobawić w kuchni i tworzyć bardziej skomplikowane ciasta, jednak w większości przypadków zdecydowanie wygrywa prostota Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia to jedno z tych ciast, które nie wymaga skomplikowanych składników, sprzętów i dużej ilości czasu. Myślę, że wszystkie produkty każdy(...)dzień w domu, dlatego od pomysłu (a tak naprawdę ochoty na coś słodkiego) do gotowego ciasta nie potrzebujemy dużo czasu. Choć, co prawda najlepiej przygotować je wieczorem, żeby mogło przez noc stężeć. Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 250 g herbatników lub ciastek kruchych 50 g suszonej żurawiny 150 g masła 250 ml wody 60 g kakao 100 g cukru

365 dni dookoła kuchni
jabłka na cieście francuskim 199

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 3 jabłka cynamon 1 jajko cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy na cieście francuskim i wycinamy nożem kształt jabłka, zachowując ok. 1 cm odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki, aby po upieczeniu nie były bardzo suche, możemy(...)chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, aż ciasto będzie złociste. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV 121

kakao - imbir mielony i cynamon -2 łyżki oleju kokoswego -wiórki kokosowe, mielone orzechy, kakao do posypki 1. Wszystkie suche składniki wymieszać. 2. Do suchych   dodać składniki mokre. Ciasto zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę. 3. Owinąć kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę(...)Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć wycięte kółko z papieru do pieczenia a boki delikatnie przesmaruj olejem wtedy tartaletka bez problemu wyjdzie z formy po upieczeniu). 5. Piec w 180°C do zarumienienia. 6. Suszone owoce na kulki zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie odlać wodę. 7. Wrzucić owoce do blendera dodać przyprawy oraz karob

Candy Pandas
Faworki bez bicia Lucyny Ćwierczakiewiczowej 718

książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „Jedyne praktyczne przepisy...” są tylko dwa przepisy na faworki. Autorka przepisu daje kilka uwag, o których tak naprawdę wiemy od dawna. Ciasto nie może być za ścisłe i wycięte faworki nie powinny leżeć zrobione tylko od razu powinno się je smażyć. „Od tego zależy ich dobroć”, napisała. W przepisie nie ma nic na temat „walenia ciasta wałkiem(...)smażę. Bardzo się różnią smakiem od tych zrobionych i natychmiast rzucanych na gorący tłuszcz. Nie dość, że wchłaniają tłuszcz to są twarde i po prostu niesmaczne. Walić w ciasto wałkiem też można, ale takie same efekty przynosi wałkowanie ciasta na placek, składanie placka i ponowne wałkowanie. Spróbujcie tej metody. Składanie i wałkowanie ciasta może nie trwa krócej, ale jest mniej

Leśny Zakątek
Pączki z dziurką - donuty z czekoladą 109

Moje dziecko ciągle męczy mnie o donuty z Biedronki. Postanowiłam, że w końcu przygotuję mu pączki z dziurką, takie prawdziwe amerykańskie doughnuts z polewą czekoladową. Zadanie było dosyć proste. Ciasto drożdżowe z dodatkiem spirytusu przygotowałam w kilka chwil. Wyrosło dosyć szybko, później szło jak po maśle. Przygotowanie donutów z czekoladą jest naprawdę bardzo proste. Ciasto na pączki z dziurką świetnie(...)wyrasta, dobrze się z nim pracuje, a po usmażeniu struktura ciasta ma dużo pęcherzyków powietrza, ciasto nie nasiąka tłuszczem i jest bardzo puszyste. Polewa czekoladowa zrobiona jest z czekolady bez cukru, więc można powiedzieć, że jest to polewa czekoladowa fit. Polewa z czekolady w warunkach temperatury pokojowej jest miękka, natomiast w lodówce twardnieje. Sami musicie stwierdzić jaka Wam bardziej odpowiada

MamaOskarka
Bułki z serem żółtym i cebulą 181

Właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia własnej ich wersji. Moja mama za nimi przepada, robiłam je już kilka razy. To smaczna propozycja na postną kolacje lub podwieczorek: aromatyczne drożdżowe ciasto z dodatkami w pikantnej wersji. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja(...)wlewamy do mąki.Mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Ciasto Metrowiec 160

Ostateczny efekt biało- czarnego pasiaka powstaje przy krojeniu- pamiętajcie by kroić go z lekkiego skosa. Ciacho z gatunku: nieprzesadnie słodkie, więc można się pokusić o kilka porcji;) Składniki na ciasto 8 jaj 400 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody 2 łyżki kakao Żółtka ucieramy z pudrem(...)puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni

Domowe ciasta