ciasto - 164325 przepisów (strona:830/10955)

VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki 114

Przepis na noworoczny placek grecki Vasilopita . Inaczej też: ciasto królewskie lub placek św.Wasylego (św.Bazyli to odpowiednik św. Mikołaja).  Ciasto w Grecji przyrządzane jest specjalnie z okazji Nowego Roku. W środku wypieku ukryta jest moneta, Według greckich wierzeń, osoba, która trafi na kawałek ciasta z monetą, będzie mieć szczęście również  finansowe w Nowym Roku. Jak zrobić Vasilopita(...)Noworoczne Ciasto Greckie pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VASILOPITA - Noworoczny Placek Grecki SKŁADNIKI: Ciasto: cukier (300 g) jajka (5 szt.) mleko (150 ml.) mąka pszenna (400 g) masło roztopione (250 g) proszek do pieczenia (20 g) mahlep (1 łyżeczka) - dostepny tutaj

RITA food channel
Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową 208

jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM . W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM . 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 7. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę, wyrównać, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Krem: 8. Do rondelka wlać 350ml śmietanki, dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady

Mała Cukierenka
Ciasto Poemat 130

cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }p.western(...)font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółtka szczypta cynamonu ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części

Domowe ciasta
Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 113

aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego  -70ml oleju(...)rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -100g jabłek -1 łyżka cynamonu -2 pełne łyżki cukru kokosowego CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku. 2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste

Candy Pandas
Prosty chleb pszenny na drożdżach 206

łyżeczka cukru (5 g) 150 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 1 łyżka miękkiego masła (25 g) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia(...)godziny * Ciasto powinno podwoić objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min * Bochenki powinny zdecydowanie zwiększyć swoją wielkość, jeśli jest potrzeba pozostaw je do wyrośnięcia na dłuższy czas. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz

Słodki Blog
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 152

dokarmieniu i wyrośnięciu: 3. Wlewać stopniowo wodę, wymieszać składniki tylko do połączenia (ja robiłam to w mikserze). Przykryć misę folią i zostawić na 30 minut, aby w zalążku ciasta powstała siatka glutenowa. 4. Po upływie 30 minut do ciasta dodać sól. 5. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, ale będzie się kleiło do rąk. Ja swoje(...)ciasto wyrobiłam w mikserze na średniej prędkości przez 5 minut. 6. Gotowe ciasto przełożyć do misy. Przykryć ją folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godziny (w tym czasie ciasto musi podwoić objętość – czas wyrastania będzie zależał od wielu czynników: jak silny i aktywny jest zakwas, czy dodane były do ciasta drożdże, jaka jest temperatura otoczenia). 7. Po wyrośnięciu

W mojej kuchni
Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne 139

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 3 jajka rozmiar(...)łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka z górką cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z dyni Przygotowanie: Najpierw przygotuję puree z dyni: Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania