ciasto - 163312 przepisów (strona:825/10888)

Pierogi z łososiem i serem 104

serem i koperkiem najsmaczniejsze są od razu po ugotowaniu, ale podsmażone na patelni i posypane prażonymi migdałami to przysłowiowe niebo w gębie Na blogu znajdziesz też przepis na najlepsze ciasto na pierogi oraz pierogi tureckie manti , które przypominają polskie uszka, a także wiele innych. Kliknij pod ostatnim zdjęciem w ramkę z napisem pierogi    Pierogi z łososiem i serem(...)rozpuszczamy w niemal wrzącej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posoloną gorącą wodę, mieszamy, dodajemy olej i ponownie mieszamy. Czekamy aż przestygnie i dodajemy jajko. Ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto, w razie konieczności podsypujemy mąką, lub dodajemy niewielką ilość wody. Ciasto przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut. 2. Z łososia zdejmujemy skórkę, płuczemy filet pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym

Cztery Fajery
Świąteczne brownie z piernikową masą i pomarańczami 137

Brownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną.  Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.  Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Wyciągamy z tortownicy i studzimy. Masa piernikowa

Kuchnia MagdaLeny
Marysieńka 164

Marysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta         *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy

Blog z Apetytem
Drożdżowy zawijaniec z dżemem 94

siekam z miękkim masłem oraz cukrem. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami oraz jajkiem. Robię to krótko przy pomocy rózgi kuchennej. Tak wyrobione drożdże dodaję do mąki, zagniatam elastyczne ciasto. Zagniataj ciasto nie krócej niż 5-10 minut. Robię to w misce, w której będzie rosło ciasto lub na podsypaną mąką stolnicy/blacie. Ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce(...)przykryciem. Najczęściej przykrywam je bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski, chwilę wyrabiam dłońmi i układam na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkowuję na kształt prostokąta o długości keksówki. Połowę prostokąta smaruję połową dżemu i zwijam do momentu zakrycia dżemu. Przekładam całość do góry nogami, znów smaruję pozostałym dżemem i tak jak poprzednio zwijam do środka. Keksową

Zasmakuj Kuchni
Wiewiórka – ciasto z jabłkami 109

Wiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki cukru(...)Przekładamy do formy o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 35-40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Wiewiórka – ciasto z jabłkami to co lubie gotuje i polecam Wiewiórka – ciasto z jabłkami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Wiewiórka – ciasto

To co lubię - gotuję i polecam
Kostka piernikowa 122

Kostka piernikowa pełna aromatu przypraw korzennych, to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Kostka piernikowa w poniższym wydaniu to ciasto piernikowe, które przełożyłam powidłem śliwkowym i intensywnie polałam czekoladą. Ja tę kostkę robię głównie w okresie świąt, rzadziej zdarza mi się ją piec w trakcie roku. Poniższy przepis na kostkę piernikową nie jest skomplikowany. Ciasto piernikowe robi się dość łatwo, równie(...)czekoladzie, ale nie są to godziny tylko kilka minut. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kostka piernikowa z powidłem Składniki na kostkę piernikową. Ciasto piernikowe: 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego różowego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej

MeCooks
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 139

się również na imprezy rodzinne. Mimo, iż są czasochłonne, są warte pracy poświęconej na ich wykonanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Składniki Paszteciki składają się z ciasta drożdżowego oraz farszu pieczarkowego. Farsz pieczarkowy można przygotować wcześniej, jeśli robisz go tego samego dnia, to zrób go tyle wcześniej, by w czasie faszerowania był on już całkiem zimny. Paszteciki(...)wcześniej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz pieczarkowy – Składniki 1 kg świeżych pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pieprz i sól Ciasto drożdżowe – Składniki 580 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 330 ml 2 jajka średniej wielkości 60 g miękkiego masła łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cukru dodatkowo 50 g roztopionego

To Musisz Wiedzieć
CIASTO MARCHEWKOWE 156

Łatwe w przygotowaniu ciasto marchewkowe, smaczne wilgotne z kremem z serka philadelfia, to kolejne ciasto z nietypowym dodatkiem takim jak ciasto z burakiem  SKŁADNIKI Ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia   szklanka oleju 2 szklanki startej marchewki ½ łyżeczki cynamonu Krem 80 gramów miękkiego masła serek philadelfia 1/2  szklanki cukru pudru Sposób(...)przygotowania. Ciasto  Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia ponownie zmiksować, wsypać marchewkę i wymieszać łyżką. Piec do suchego patyczka w temp.170 C ok.45 minut. Krem Masło z serkiem zmiksować, dodać cukier puder i ponownie. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Smacznego

RAROSSA
Makowiec zawijany 120

Już zaczynam robić listę prezentów i planuję świąteczne wypieki. W ten weekend postanowiłam wypróbować nowy przepis na zawijany makowiec z wykorzystaniem gotowej masy. Oczywiście możecie samodzielnie przygotować nadzienie do ciasta z własnoręcznie zmielonego maku. Myślę jednak, że gotowa masa sprawdzi się doskonale dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Składniki (na 2 makowce): 600 g mąki pszennej(...)białko Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej – polecam Masę Makową z Bakaliami od Helio 2 białka Dodatkowo: masło do wysmarowania formy 1 białko do posmarowania wierzchu ciasta Mleko podgrzewamy – ma być letnie. Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 100 ml letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy

Fascynacje Ani
10 najlepszych przepisów na domowe ciasta świąteczne 135

zabawą i otworzyć przed wami nowe możliwości. Dodatkowo bez wątpienia zaskoczycie rodzinę i przyjaciół nowymi smakami na stole. Poniżej prezentujemy wam zbiór 10 najlepszych przepisów na pyszne i efektowne ciasta świąteczne . 1. Piernik z serem przepis na: Kulinarne Odsłony Pati (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym przepis na: Słodko-Słone Pichcenie 3. Makowiec na kruchym cieście(...)pianką przepis na: Kasia w Garach 4. Kokosowa śnieżynka – sernik na zimno przepis na: Kulinarne Inspiracje Futki 5. Murzynek ze śliwkami przepis na: Smakołyki Asi 6. Ciasto krówka na biszkopcie przepis na: Lena Gotuje 7. Domowy Twix przepis na: Waffels & Chips 8. Ciasto Raffaello przepis na: Babka w Formie 9. Ciasto budyniowo-orzechowe przepis na: Smaki Katriny

BabskiePorady.pl - Przepisy
MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem 129

Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek.    Ciasto : mąka pszenna 250 g drożdże 20 g 1 żółtko letnie mleko 70 ml maślanka , kefir, jogurt 30 ml cukier drobny 35 g olej rzepakowy 30 ml Nadzienie : zmielony mak 160 g orzechy włoskie 20 g rodzynki 30 g aromat migdałowy lub rumowy 1 ubite białko(...)wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka ew. miód, cukier puder do dosłodzenia 1 jabłko półsłodkie jajko do smarowania ciasta    Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości

Smaczne moje
Tort ajerkoniakowy z masą budyniową 87

złamałam wszelkie zasady. Tort cytrynowy z bezą - pieczony z reguły na tę okoliczność, nie stał się bohaterem. Kilka dni wcześniej upiekłam cytrynowca - Madera, zatem postawiłam tym razem na ciasto absolutnie nie cytrusowe i nie kwaskowate. Jest bardzo elegancki. Łagodne smaki biszkopta i masy budyniowej  przełamała wkładka powidłowo - galaretkowa. Smak ajerkoniaku jest intensywnie wyczuwalny, ale nie dominuje nad pozostałymi(...)fragmentów prowiantu. Czy magazyn spożywczy w swym pokoju posiadają tylko dzieci narażone na szykany za niedojadanie? Córka mi tego wpisu nie wybaczy ;) Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm Ciasto ajerkoniakowe : 240 gram mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 160 gram cukru pudru 200 ml oleju 150 ml ajerkoniaku 2 płaskie łyżki kakao Masa budyniowa: 1 opakowanie

Kronika Piekarnika
Ciasto bananowe z orzechami 102

przepadam za ciastami bananowymi. Nie doceniam chlebków bananowych, muffinek bananowych, lodów bananowych, cukierków, gum do żucia i soków bananowych ( jest coś takiego ?) Banany akceptuję w jednej postaci - jako banany. Mocno dojrzałe i słodkie. Obierane ze zbrązowiałej przesadnie skórki i zjadane. Dotąd żaden rodzaj przetwórstwa bananowego mi nie odpowiadał. W jednym z popularnych sklepów meblowych w części restauracyjnej zauważyłam ciasto, podszywające(...)się pod zwykły biszkopt. Z kremową polewą serową,  posypaną pistacjami. Przeczytałam podpis i mimo wyraźnego ostrzeżenia, że to bananowiec, ciasto znalazło się na mojej tacy. Tak. Ciasto bananowe może być pyszne. Zwarte, ucierane ciasto z orzechami. O delikatnym aromacie i posmaku. Po drodze do domu wstąpiłam po banany. Przeglądnęłam przepisów sporo, odrzucając te, które ewidentnie proponowały stworzenie tego, czego

Kronika Piekarnika