ciasto - 163312 przepisów (strona:832/10888)

Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 110

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie(...)ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ . Danie

smakowitehistorie.com
Bagietki pszenne zwijane 127

zwijane, czy też rolowane tak jak się zwija roladę tylko bez farszu. Formowanie tych bagietek jest bardzo proste, każdy sobie z tym poradzi. To przepis dla kuchennych amatorów. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręce odpoczywają i znacznie to skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki są gotowe w ciągu(...)godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. A to inne nasze przepisy na bagietki: – Bagietki pełnoziarniste – rustykalne bagietki – Rustykalne bagietki pszenne – Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) – Bułka paryska ekspresowa Przepis na bagietki pszenne zwijane składniki na ciasto na 3 bagietki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 141

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie(...)ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ . Danie

smakowitehistorie.com
Ciasto czekoladowe z orzechami / Chocolate Nut Cake 122

Ciasto czekoladowe z orzechami / Chocolate Nut Cake Czekoladowe ciasto z orzechami / Chocolate Nut Cake Dziś zapraszam na wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z orzechami. To idealny wypiek na chłodne miesiące, dzięki porządnej dawce czekolady natychmiast  poprawia humor:) Do mojego ciasta z czekoladą użyłam orzechów laskowych,  przez to ciasto w smaku przypomina trochę Nutellę. Jeśli wolicie, użyjcie innych orzechów(...)przykład włoskich. Ciasto orzechowe z czekoladą jest błyskawiczne w przygotowaniu, całość wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i przełożyć do blaszki. Dodatkowych walorów smakowych dodaje mu gruba warstwa kruszonki z kakao. Pasuje do herbaty, kawy i mleka. Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami: na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 3/4 szklanki mąki, szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
Ciasto pomarańczowe z czekoladą / Orange Chocolate Chip Bread 106

Ciasto pomarańczowe z czekoladą / Orange Chocolate Chip Bread Dziś polecam ekspresowy wypiek, czyli ciasto pomarańczowe z czekoladą . Przepis na tę błyskawiczną babkę na oleju jest wręcz banalnie prosty w przygotowaniu. Do ciasta nie potrzebujemy nawet miksera, całość wystarczy tylko szybko wymieszać łyżką lub trzepaczką. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe jest świetną popołudniową przekąską. W związku z tym, ze do ciasta używamy soku(...)jest dominujący. W gotowym wypieku czuć jednak wyraźną nutkę owoców, których smak fantastycznie komponuje się z ciemną czekoladą. Jeśli nie przepadacie za tym rodzajem czekolady, możecie użyć Waszej ulubionej. Ciasto zawsze się udaje i zawsze smakuje:). Jeśli macie naprawdę mało czasu, a goście są już za progiem, upieczcie ciasto pomarańczowe w formie małych muffinek. Czas pieczenia skróci się o połowę

Lekcje w kuchni
Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu 130

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Ros\u00f3\u0142 z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu","description":"Ros\u00f3\u0142 z kluseczkami z lanego ciasta to stary babciny spos\u00f3b na pyszny i syc\u0105cy bulion. Lane ciasto jest bardzo delikatne i z powodzeniem zast\u0119puje makaron.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/rosol-z-lanym-ciastem.jpg(...)recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bulion","jarzyny","kluski","lane ciasto","ros\u00f3\u0142","ros\u00f3\u0142 warzywny","ros\u00f3\u0142 z kluskami","ros\u00f3\u0142 z lanym ciastem","roso\u0142ek","w\u0142oszczyzna","zupa"],"datePublished":"2020-04-14T16:05:53+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4 porcje","calories":"145 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["3 skrzyde\u0142ka kurczaka

ProstePesto.pl
Maślankowy chleb pszenno-żytni 145

wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale dość czasochłonny, bo zajmuje ponad 3 godziny plus pieczenie i co godzinę trzeba pamiętać, by ciasto przerobić. Jedak powiem Wam, że warto, bo jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej(...)miejscu na ok. 15-20 min. Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz maślankę w temperaturze pokojowej i sól. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie.   Ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Pizza bez drożdży 144

Szybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż(...)ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy... Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą.  Składniki: Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatki: (u mnie) ketchup/sos pomidorowy 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 204

Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej. Stylem i fakturą podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków,  przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią(...)rozmarynem. Składniki: 300 g mąka pszenna typ 650 (użyłem mąki młyńskiej z Lidla 11% białka) 200 g woda z lodówki, zimna nawet lodowata Z mąki i wody wyrobić mikserem ciasto (na najwolniejszym biegu), aż będzie gładkie, lśniace i jednolite. Przy wyrabianiu mikserem planetarnym zajmuje to u mnie ok. 20-25 minut. Zwracać uwagę na to, żeby podczas wyrabiania nie przegrzać

Przepisy na domowy ser i chleb
Śliwki pod chrupiącą skorupką z orzechami laskowymi 150

Śliwki, cukier trzcinowy, orzechy laskowe Śliwki pod delikatną i chrupiącą skorupką, to wspomnienie późnego lata. Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Nigela Slatera (autora bestsellera Jedz ) Zielona uczta: wiosna, lato . W przepisie było łącznie 180 g cukru, zmniejszyłam do 120 g i tak, jak dla mnie ciasto było słodkie. Myślę, że słodkość ciasta zależy również od gatunku śliwek(...)więc eksperymentujmy. Wyrobione ciasto jest bardzo delikatne, musimy więc bardzo ostrożnie przenosić je na owoce. Nie przejmujmy się jednak drobnymi pęknięciami, łatwo można je skleić, a z pęknięć podczas pieczenia kusząco zacznie wypływać sok ze śliwek. Na zdjęciu mała foremka i ciasto z połowy składników, idealna porcja dla 4 osób na ciepły deser po obiedzie. Drugą porcję ciasta schowałam

Tajemnice Smaku
Sernik z musem jeżynowym 121

miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany(...)placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki

moj przepis na