Witam Was ciepło i jak co jakiś czas zapraszam na przegląd ciast wykonanych przeze mnie na specjalne okazje. Dziś są to wypieki na uroczystość I Komunii. Starałam się dobrać przepisy tak, aby ciastom niestraszne były majowe upały, a one same dobrze się prezentowały na stole i były w sam raz na wysokość:) Część przepisów już znacie, więc odsyłam(...)linków, a kolejne przepisy już niebawem:) Udanych wypieków! Lista ciast: Orzechowiec Pani Walewska Salceson Ciasto Owocowe Trio Miodownik Ukrainka Ciasto Czeko-latte Sernik z ziemniakami Smacznego
Domowe ciastamiałam spory klinek wiejskiego sera- musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania;) I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa- ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis(...)pycha! Znikną w oka mgnieniu- jak u nas, obiecuję J Składniki na ciasto serowe: 500 g mąki pszennej 1 jajo 200 g białego sera 2 łyżki gęstej śmietany cukier waniliowy 125 g masła Mąkę przesiewamy do sporej misy, dodajemy ser, jajo, śmietanę, cukier oraz posiekane masło i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy dokładnie folią spożywczą
Domowe ciastaCiasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy. W tym przypadku skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaków , choć oczywiście trochę pozmieniałam składniki. Przede wszystkim zrobiłam je w całości mąki pełnoziarnistej, a cukier zastąpiłam erytytolem. W masie nie mogło zabraknąć masła orzechowego, u mnie typu crunchy. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, nie za słodkie, z wyczuwalnym smakiem lekko słonego masła orzechowego. Oczywiście jest też(...)bardzo sycące, jednym kawałkiem można się doskonale najeść i przy okazji zaspokoić apetyt na wszelkie słodkości. Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie tu: Ciasto marchewkowe Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g erytrytolu lub ksylitolu 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 1/2 startego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerTarty są fajne bo można dodać składniki, które lubimy aby stworzyć coś wyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku(...)ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej . Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki
Kuchnia w oparachwrażenie, że to jedno z bardziej znanych ciast. Moja rodzina je uwielbia i ja również. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej polecam(...)opcję z orzechami. Ciasto przełożone jest pysznym domowym kremem budyniowym. Polecam:) Ciasto: 400 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 8 białek 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 4 żółtka
Smaki Na TalerzuWitam Was cieplutko w bardzo zimną i śnieżną środę :) Od razu częstuję pysznym ciastem. Prostym w wykonaniu i oczywiście bardzo szybkim. Napiszę Wam szczerze, że lubię takie ciasta, które można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zapiszcie przepis i upieczcie. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 krążków ananasa w syropie Wykonanie pysznego ucieranego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku
IzabelawkuchniCiasto Basia, ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :) Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Bardzo lubię, a już dawno nie robiłam. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru(...)waniliowego. Ciasto kilka godzin musi postać w lodówce, żeby masa śmietanowa była zwarta. Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc. Następnym razem zrobię z dodatkiem żelatyny i wrzucę przepis, żebyście mogli porównać która wersja bardziej Wam pasuje :) Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
Agusiowe smakołykiMalinowa mgiełka Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego! Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka(...)ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy – użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego
Blog z Apetytemsuszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej do smażenia 2 łyżki masła do smaku sól, pieprz i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka(...)cebulę, tak aby lekko się zrumieniła. Następnie dodaję masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i smażę jeszcze około 5 minut – farsz jest gotowy, odstawiam do wystudzenia: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką tak aby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie
Uwaga Babcia GotujeKrólewiec z orzechami to idealne ciasto na świąteczny stół. Pyszne i efektowne, a przy tym można go przygotować trochę wcześniej, gdyż najlepiej smakuje gdy skruszeje. Ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 400 g orzechów włoskich łuskanych(...)łyżki miodu 100 g masła 180 g cukru Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 300 g masła 2 łyżki cukru pudru
Praktyczna plCiasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie P.s. A przepis(...)mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Uwaga! Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). Na początku
Słodkie okruszkipotrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę do piekarnika lub poukładać na patelni i podgrzewać pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez kilka minut. Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka(...)posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz
Blog z ApetytemPiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom(...)skróci. W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy rozczyn będzie gotowy, wbijamy do niego jajka i delikatnie mieszamy (ja robię to czystą dłonią). Wlewamy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto przez następne 15 minut, aż będziemy mogli swobodnie ukształtować kulkę, która nie przywiera nam do rąk. Miskę podsypujemy mąką i odstawiamy ciasto pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (zazwyczaj
ChilliJemy