Drożdżówki piekłam już tyle razy, że nie potrafiłabym nawet tego policzyć. Przetestowałam wiele przepisów i moim ulubionym ciastem do drożdżówek stało się to na maślance i oleju. Jakoś nie pałam miłością do tych na maśle i mleku. Dlatego od jakiegoś czasu trzymam się mojego sprawdzonego przepisu. Ostatnio zrobiłam wyjątek. Gdy Michał z bloga Rozkoszny dodał u siebie przepis na jagodzianki(...)sobie cały litrowy słoik jagód, stwierdziłam, że to coś dla mnie. Z jagodami mam bowiem tak, że im więcej, tym lepiej, a i tak zawsze za mało ;) Nastawiłam więc ciasto, na następny dzień pobiegłam na bazar po jagody, a potem siedząc na podłodze w kuchni, wpatrywałam się w magię, która dzieje się w moim piekarniku. Drożdżówkę ze zdjęcia zjadłam jeszcze
Mienta blogKruche babeczki z kremem mascarpone i owocami Kolorowe, małe babeczki na kruchym cieście z delikatnym kremem i sezonowymi owocami, świetnie sprawdzają się na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego(...)pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem upieczonych babeczek. Następnie każdą foremkę wykładamy
Blog z Apetytemciągle ciepłe. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem. Białka ubić, następnie wsypać mąkę pomieszaną z cukrem i wymieszać. Podczas mieszania powoli wlewać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Przygotowanie ciasta w thermomix masło roztopić w rondelu i odstawić, żeby lekko przestygło, ale nie ma być zimne nałożyć motylek, ubić białka, czas 2 minuty(...)obroty 3,5 zdjąć motylek, mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem, dodać do białek. Wymieszać obroty 5, czas 8 sekund wyjąć ciasto do miseczki i wstawić do lodówki na 30 minut. Reszta jak niżej Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i za pomocą dużej łyżki położyć kleksy ciasta. Wyjdzie
Kuchnia PokoleńProste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego Tego samego zdania byli wszyscy domownicy i goście. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką małej czarnej. U mnie w kuchennych szafkach nigdy nie może zabraknąć dobrej kawy. Najwięcej zwolenników ma u nas kawa ziarnista . Mąż zawsze zabiera(...)uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy… Coś cudownego. Czasem się zastanawiam czy budzi mnie sama kawa czy jej zapach Też tak macie? A wracając do ciasta. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. I to dosłownie. Mi pomagały moje dzieci. Moje zadanie tym razem ograniczyło się właściwie do podawania odpowiedniej ilości składników i włożenia ciasta do piekarnika Ciasto jest naprawdę pyszne. Szczerze
Słodkie okruszkiŁatwiejszego ciasta jak to nie znam. Jest pyszne i pulchne, zawsze wychodzi. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Składniki muszą się połączyć. Masa musi być gładka bez grudek. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund Pieczenie – blaszkę o wymiarach 25 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia(...)wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Porzeczki umyć i osuszyć, rozsypać na górze ciasta. Posypać ciasto i porzeczki cukrem waniliowym. Tak delikatnie. Nie dawać zbyt dużo porzeczek bo wyjdzie zakalec. Czerwone porzeczki są kwaskowate więc i tak dadzą wystarczającą ilość kwasu i smaku. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć
Kuchnia PokoleńMój sprawdzony przepis na pizzę. To świetny pomysł na obiad czy podwieczorek w domu, w gronie znajomych, przepis super łatwy, pizza wychodzi jak zawsze, ciasto delikatne, pizza znika szybko. Taki obiad sprawdza się zawsze, w zależności od upodobań można kłaść na ciasto dowolne składniki i ilości To jedne z naszych ulubionych dań. Rodzajów ciast na pizzę jest wiele. Jedni wolą(...)cienką z chrupiącymi wysokimi brzegami, inni grubszą lekko lub mocniej wypieczoną. U nas sprawdza się duża pizza na cienkim cieście. Oj, jest idealnie Ze względu na grubość ciasta możemy wyróżnić dwa rodzaje: pizza Napoletana – jest przygotowywana na grubszym cieście; pizza Romana – na cieńszym spodzie – zdecydowanie u nas wygrywa. Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na pizzę było wyjątkowe dodajcie
Zasmakuj Kuchniwielbicieli prostych i szybkich ciast mam super propozycję, ciasto z takich raz, dwa i gotowe. Pysznie pachnące cynamonem i truskawkami. Chcecie się przekonać, że jest pyszne to koniecznie upieczcie. Kilka składników, kilka minut i gotowe. A truskawki można jeszcze kupić. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Zapraszam na ciasto :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 15 dag masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo około 30 dag świeżych truskawek mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około
Izabelawkuchnimożna je kupić na ulicy, smażone i gotowane na ogromnych patelniach. W warunkach domowych do ich zrobienia wystarcza duża patelnia (28-30cm) ze szczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom po ugotowaniu gładkości i sprawi, że bao będą błyszczące), suszone drożdże, proszek do pieczenia i cukier. Powoli dolewamy do nich(...)wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną ściereczką i odkładamy w ciepłe
Karo in the KitchenProste, błyskawiczne i przepyszne, meeega wilgotne a zarazem puszyste ciasto jogurtowe zauroczyło nas już kilka lat temu. Niezawodne, zawsze powraca w sezonie letnim (wówczas mamy największy wybór owoców). Lekko udające ciasto drożdżowe, choć drożdży w nim nie ma. Pięknie wyrasta dzięki połączeniu proszku do pieczenia z sodą, podobnie jak w muffinach, zresztą przygotowanie również jest podobne. Ostatnio z braku zwykłego(...)maślanką i również wyszło idealne. Dzisiejsza wersja jest z truskawkami, wszak sezon na nie cały czas w pełni. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.: 37,5x24,5cm Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub pszennej - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego) - 3 duże jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 2/3 szklanki oleju - 1/4 łyżeczki soli
Smaczne ZdroweKolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w domach wielu z Was. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików(...)ponieważ nie zawiera glutenu i laktozy. Składniki na ciasto kokosowe z truskawkami (forma 22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej 8-12 łyżek
Ola la LCHFmnie znowu ciasto francuskie. Nie moge sie powstrzymać od robienia pysznych przekąsek na słodko i na słono z użyciem tegoż ciasta. Tarta z salami i cukinią Jeśli miałabym zdecydować czy bardziej jestem za ciastem francuskim podanym w wersji na słodko czy za tym zrobionym w wersji na słono to nie mogłabym zdecydować. Uwiebiam wszelakie jego warjacje. Tak naprawdę ciasta francuskiego(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tartę z salami i cukinią. 30 dkg ciasta francuskiego 2 małe białe cebule 10 dkg salami 15 dkg sera Cheddar 12 dkg cukinii 4 łyżki kwaśnej śmietany Tarta z salami i cukinią Jak przygotować tartę z ciasta francuskiego
mecooksCzym pachniało Wasze dzieciństwo? Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam na języku. W ubiegłą sobotę naszła mnie ochota na placek taki jak piekła mama i choć nie mam jej przepisu na kruche, a prodiż już dawno dokonał żywota, rach ciach zagniotłam ciasto(...)upiekła je po swojemu. Choć truskawek i czereśni mamy w bród postanowiłam upiec ciasto z powidłem śliwkowym, to za tym smakiem tęskniłam. Kruche ciasto z powidłem i migdałami ciasto: 125 g masła 100 g cukru szczypta soli 250 g maki pszennej skórka z połowy pomarańczy 2 żóltka 2 łyżki zimnego mleka słoik powideł 40 g płatków migdałowych Składniki
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki na ciasto szpinakowe: 100 g mąki pszennej 150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego 100 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę(...)proponuję szpinak delikatnie wmieszać). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki
Domowy Smak Jedzenia