mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 pęczek koperku 1 łyżeczka masła klarowanego 1 l bulionu cielęcego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler(...)ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenzdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Gotować na średnim ogniu(...)około 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem. Smacznego
talerz przyjemnościpomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Kuchcik gotujemleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią Drożdżowa gwiazda z makiem – masa: 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto'; document.write(" "); Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego
Poezja smakuSkładniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Pełny talerzserem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy
Gotuj z Rumcajsembiała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy
Przepysznik - BLW i nie tylkomarynaty i nie miałam okazji się o nie zapytać, więc przepis traktuję bardziej jako ciekawostkę. Steki z jelenia z sosem Guinness. Składniki: - zamarynowane kawałki jelenia - przyprawa do steków - grubo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy(...)oleju rzepakowego) - 2 łyżki masła Dodatkowo: - sos Guinness (gotowy) Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy lekko oliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane
mojewypiekiinietylkotypu "coś chciałam zmienić". Dlatego do mielonego trafił cheddar - t ak dla nadania mu wyrazistości. Lubię troszkę poeksperymentować. Wyszło smacznie i o to chodziło. Składniki: 500 gram m. mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka
Smaki Ewyprzemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego roztopionego masła - 3 dag świeżych drożdży - 6 łyżek cukru lub ksilitolu - mielona wanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy(...)wody - 1/2 szklanki cukru - 2-3 łyżki miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy
Apetyczna babeczkaszkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu
Kolorowy Przepisownikdodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam(...)żurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan
Food Squareświeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy(...)kroimy w grubsze kawałki, mrożony przekładamy na patelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy
kgwjanczewoduże marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ selera 1 średni por (biała część) 1 cebula 4 łyżki oleju/oliwy 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos sojowy otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki Tofu kroimy w kawałki podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy(...)ziele angielskie, liść laurowy i słodką paprykę i pieprz. Mieszając, podsmażamy 3-5 minut. Pomidory blenderujemy i dodajemy do warzyw lub dorzucamy gotowy koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) do czasu, aż płyn lekko odparuje. Na talerzyk sypiemy otręby owsiane i pszenne lub mąkę orkiszową pełnoziarnistą obtaczamy w nich tofu, a następnie smażymy/pieczemy
Przepysznik - BLW i nie tylkosoli 6 łyżek zimnej wody Składniki na karmel: 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej 1 łyżka masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 50 ml rumu (opcjonalnie) szczypta soli Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól, do utworzenia
karmelowy