upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej
Szefowa kuchnimąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła orzechowego 2 jaja L 160 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy Składniki na karmel: 100 g ksylitolu/cukru 1 łyżka wody 65 g masła 5 łyżek śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebule, 200 g kaszy owsianej Cenos, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy, świeża kolendra, świeża zielona pietruszka, ostra mielona papryka czerwona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy, sól do smaku. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, w tym czasie przygotowujemy mięso w warzywach. Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki
Moniki SmakołykiSkładniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie
Swojskie jedzonkołyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty
KuchcikoweLovetorebki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 200g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy) - 250g półtłustego twarogu - sól i świeżo mielony pieprz + mąka do podsypywania Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucić pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i zestawić(...)palnika. W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą
Smaczne ZdroweIdealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane
Wanilia i Kardamonmajonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek 1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników(...)burgery. Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!odrobina soli 1 łyżka oleju farsz: ok. 500g mięsa wieprzowego np. łopatka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 serek topiony gouda sól pieprz bazylia oregano przyprawa do mięsa mielonego olej ponadto: SOS BOLOŃSKI firmy JAMAR 150g sera żółtego Sposób przygotowania: ciasto: Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek(...)rozgrzanym oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do mięsa mielonego. Odstawić do wystygnięcia. Serek topiony pokroić w plastry. Następnie napełnij naleśniki przygotowanym farszem i na wierzch farszu położyć plaster serka topionego. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba
Prosto i Smacznie z Anetąpieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżeczki ZIEMNIAKI: ziemniaki 1 kg, przyprawa do ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut
W Mojej Kuchni Lubięsuszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu 1 ząbek czosnku pieprz Przygotowanie: Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej
SzczyptaSmaQcebula 2 papryki czerwone 1 szklanka passaty pomidorowej olej rzepakowy do smażenia 3 pętka wędzonych frankfurterek 1 szczypta kozieradki 1 szczypta mielonej czerwonej papryki 1 szczypta wędzonej mielonej papryki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy. Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli
R'n'G Kitchenciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy ją w wodzie na około 10 - 12 godzin. Kiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona(...)cebuli z porem. Zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce słodkiej papryki, curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej. Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. Można podawać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!