łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia'; document.write(" "); Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej(...)łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany
moj przepis naśrednie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki(...)pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)'; document.write
moj przepis naBrzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej(...)gruszkami Kanadyjskie z gruszkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej
moj przepis nanależy na 30 sekund włożyć je do mikrofalówki. Karmelizowany rabarbar: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki 100 gr cukru waniliowego 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka imbiru mielonego Rabarbar opłukać, pokroić. Na patelnię (20 cm) wsypać cukier i wodę, smażyć, doprowadzić do momentu aż kolor cukru zmieni kolor z białego na złoty, wsypać rabarbar, wymieszać drewnianą łyżką(...)łyżką mleka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem (ewentualnie) 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki 100 gr cukru waniliowego 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka imbiru mielonego 300 ml mleka lub i wody (u mnie pół na pół z sojowym) 20 gr mąki pszennej 20 gr mąki ziemniaczanej 3 żółtka 30 -50 gr cukru waniliowego'; document.write
moj przepis napietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki(...)pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki
moj przepis nazastygnięciu. Na dno wlać trochę wywaru, odstawić do zastygnięcia. Na galarecie ułożyć połowę mielonego mięsa (nie kłaść mięsa przy brzegach!!), na nim ułożyć pokrojoną pierś kaczki, przykryć mielonym mięsem. Zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia. zastawa
królestwo garówRosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l wody 4 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Sól Pieprz ziarnisty Pieprz mielony Natka pietruszki Wykonanie: Szponder gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem. Zdejmujemy szum. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu. Ważne jest aby mięso włożyć do zimnej wody i razem doprowadzić do wrzenia(...)cebulę opalamy nad ogniem aż się przypali. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą ( jeżeli jest taka potrzeba ) i pieprzem mielonym. Podajemy z makaronem i przybieramy natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewylubię :) więc postanowiłam upiec sobie kilka , tak przed świątecznie na próbę . Wyszły pyszne Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g mielonych migdałów 3 jajka(...)cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę
Sama słodycz i szczypta chilisoli peklowej 1 łyżka cukru pudru – płaska 1 łyżka żelatyny 1 płaska łyżka pieprzu 1 płaska łyżka mielonej białej gorczycy 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego osłonka kolagenowa 150 mm sznurek Szynkę kroimy na duże kawałki , takie 5 cm x 5 cm , lekko rozbijamy je tłuczkiem . Boczek przepuszczamy przez maszynkę o drobnych oczkach , dodajemy
Ogrodnik w podróżyNarodzenia. Składniki: Tortownica o wym 24 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu chudego 6 jajek 1 budyń śmietankowy ¾ szklanki mleka w proszku 200 ml mleka 2 % ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka miękkiego masła 1 czubata(...)wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, dodać jajka, wsypać budyń, dodać mleko w proszku, masło, cukry, wlać mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć skórkę
Wanilia i Kardamonszerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego(...)mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 1/4 szklanki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Smakowity Blog Kulinarnycytrynowym . ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru trzcinowego 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie(...)łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej soczewicy 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik 1 cebula 3 łyżki otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka Eco Blik Papryka chili Eco Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól, pieprz Olej do smażenia Otręby owsiane do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Soczewicę gotujemy(...)rozgrzanym oleju. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek i otręby owsiane, wbijamy jajko , wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz czosnkiem mielonym. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w otrębach, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 papryczka chili 1 mała cebula 1 pomidor 2 skrzydełka kurczaka Papryka ostra mielona (według uznania) ser żółty do dekoracj i 200g ciecierzycy Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, potem gotujemy aż zmięknie (można odrobinę posolić). Ze skrzydełek kurczaka gotujemy rosół ok. 1,5 litra. Papryczkę chili kroimy w krążki, cebulę(...)półksiężyce, pomidora w kostkę, podsmażamy na masełku. Kiedy ciecierzyca będzie już miękka odcedzamy ją, wrzucamy razem z warzywami z patelni do blendera, zalewamy ciepłym rosołkiem, przyprawiamy mieloną papryką(według uznania - jeśli lubimy ostre sypiemy więcej, jeśli nie - tylko odrobinę do smaku) i blendujemy do porządanej konsystencji (powinno być gęste). Wylewamy na talerz dekorujemy serem
Moje-pitraszeniecebula zielona cebulka do dekoracji czosnek granulowany, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na duże kawałki, polewamy oliwą, z jednej strony posypujemy czosnkiem granulowanym, z drugiej ostrą papryką mieloną. Kukurydzę smażymy na odrobinie masełka razem z cebulą, posypaną oregano i bazylią. Usmażoną kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, na nią wykładamy kurczaka, posypujemy zieloną cebulką. Zapiekamy w rozgrzanym
Moje-pitraszenie