mielone - 47549 przepisów (strona:852/3170)

Pulpety z tagliatelle z cukinii 167

Składniki (na 2 porcje) na pulpety: - ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g), - 1 cebula (ok. 70g), - 1 ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym. 4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mięsem mielonym i przyprawami. 5. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. 6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min. 7. Wyławiamy pulpeciki i łączymy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zimowa sałatka z kaczką 219

równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek(...)główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego 1. Każdą pieczarkę pokroić na 5-6 części. Tłuszcz spod kaczki zebrać ręcznikiem papierowym zostawiając na patelni cienką warstwę. Rozgrzać patelnię, dodać pieczarki, szybko obsmażyć na złoto, od czasu

kawawszklance
Quiche ze szpinakiem i soczewicą 195

czerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki oleju  3 jajka 200 g jogurtu greckiego naturalnego Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dwie łyżki oleju rozgrzać, dodać pokrojoną(...)przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną soczewicę dodać do szpinaku, wsypać mielony kminek, dodać starty ser, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Jajka roztrzepać z jogurtem. Wlać masę jajeczną do farszu, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Piekarnik

maniapieczenia
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 106

pęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane(...)minut. Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką

Food Square
Kotlety z jajek i warzyw 1062

Znacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Przepis jest na blogu. A kotlety z jajek i warzyw ? Nie jedliście? To koniecznie zróbcie! Kotlety z jajek i warzyw to bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja(...)natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka, warzywa, cebulkę i namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerkę mielimy lub drobno szatkujemy. Masę jajeczno-warzywną mieszamy z surowym jajkiem, kaszką manną, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 197

nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty(...)wydrążamy gniazda nasienne. Jajka krótko miksujemy ze śmietanką – tylko do połączenia, nie ubijamy. Dodajemy do nich rozkruszoną roladkę Merci Chef! z miodem, listki tymianku oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy

Poezja smaku
Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs 180

rzepakowego 1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g puszka ciecierzycy 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę 200 g młodego szpinaku(...)patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos. Dodaj pomidory

karmelowy
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego 162

oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki(...)smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje
Gołąbki z pęczakiem 145

okazało się , że nie mam w domu ryżu..robiłam już z płatkami ryżowymi , kaszą ..ale z pęczakiem jeszcze nie ...więc trza było wypróbować.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg pęczaku 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek(...)słoiczek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, zie le śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Pęczak  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, pęczak , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier

Moje domowe kucharzenie
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 216

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso podzielić na dwie części. Ładniejsze i "beztłuszczowe" kawałki odkładamy do jednego pojemnika, tak by stanowiły 1/3 całej partii mięsa do kiełbaski. Resztę również kroimy

Karczma Honorietty
Figowe ciasteczka owsiane bez glutenu 153

sztuk: - 30 dag płatków owsianych, u mnie górskie - 15 dag mąki ryżowej - 10 dag suszonych fig  - 10 sztuk suszonych moreli  - 1/2 szklanki rodzynek - 4 łyżki lnu mielonego - 2 łyżki ksilitolu - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli Składniki na ciasteczka znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. W rondlu łączymy wodę, mleko(...)figi, morele i ksilitol. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut, studzimy i blendujemy na płynną masę.  2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę ryżową, sól, sodę, len mielony, rodzynki, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, formujemy ciasteczka i układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Jajka zapiekane w awokado 179

minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 awokado 2 malutkie jajka (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ ) szczypiorek Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Awokado przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę. Możemy jeszcze delikatnie wybrać nieco miąższu. Następnie delikatnie wbijamy jajka. Z pewnością zostanie nam nadmiar białka. Tak przygotowane awokado wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Bułeczki cynamonowe 125

jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 241

taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki  Ryby są super wydanej przez  Lidla .  W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku(...)łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego 50 ml śmietanki 30 %  1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól biały mielony pieprz 2 łyżka posiekanej kolendry PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciecierzyca po bretońsku 184

ciecierzycy 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody Łyżka oleju do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, ostra papryka, majeranek Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia wylewamy wodę z moczenia, zalewamy świeżą woda

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania