szklanki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) 2 łyżeczki płynnego ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mielonego cynamonu (najlepiej świeżo zmielonego) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków (najlepiej świeżo zmielonych) duża szczypta soli morskiej (miałkiej) 500 ml alkoholu (wódka, whisky, burbon, koniak lub rum) Zebrać razem wszystkie składniki. Połączyć dokładnie wszystkie składniki w blenderze
Jem więc Jestemłyżeczka soli Farsz 20 g suszonych borowików 2 – 3 szalotki 5 łyżek ricotty light 1 łyżeczka glazury balsamicznej kilka szczypt tymianku kilka szczypt majeranku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin. Najlepiej zalać je w garnku z przykrywką i zostawić na noc. Do mąki dodajemy sól i drożdże. Następnie(...)Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut. Można dodać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi dociskamy. Można użyć widelca
My Chcemy JeśćFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską(...)mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła 8 dag mielonych orzechów szczypta soli 1 jajko masa marcepanowa czerwony barwnik garść goździków Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 500 g filetów śledziowych ze słonej zalewy 1,5 szklanki oleju 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 laski kory cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka miodu
Smakowity Blog Kulinarnyorzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i kroimy na około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog KulinarnyLubię takie śledzie na bogato z dużą ilością bakalii i delikatnym aromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Do śledzi użyłam mielonych goździków(...)Skworcu . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebuli Garść rodzynek Garść śliwek wędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy
Bajeczna Kuchniaangielskiego 240-300 g mąki pszennej typ 450** 100 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój na kawałki, następnie
Chilli Czosnek i Oliwaaźa z głową 1 pęczek włoszczyzny pęczek natki pietruszki 2 łyżki żelatyny listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 cytryna Wykonanie: Rybę oczyszczamy oraz patroszymy. Głowę ryby przekładamy do garnka, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziarnka ziela, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy przez 30 minut(...)minut. Ugotowaną rybę wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy przez gęste sitko. Dodajemy żelatynę, pokrojony drobniutko czosnek, dokładnie mieszamy aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Przestudzoną rybę obieramy z ości. Kawałki ryby u kładamy do salaterek, posypujemy posiekaną natką, kawałkami ugotowanej marchewki. Zalewamy wywarem odstawiamy do stężenia. Podajemy z plastrami cytryny. Smacznego
kgwjanczewośrednie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki(...)średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek'; document.write(" "); Buraki i ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (można w mundurkach). Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jedną szalotkę
Poezja smakuSkładniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1 szklanka grochu żółtego 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: W garnku gotujemy kapustę, odcedzamy, studzimy i zimną szatkujemy na drobno. przekładamy do miski. Do rondelka wsypujemy przepłukany groch, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękki. Na patelni rozpuszczamy(...)masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy chwilę aby cebula zeszkliła się. Do ugotowanej kapusty dodajemy ugotowany groch, zeszkloną cebulkę na maśle, pieprz ziołowy przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym delikatnie połączyć ze sobą. Smacznego
kgwjanczewoDodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje(...)sitko lub do zaparzacza wsypujemy zioła i je parzymy, będą wówczas bardziej miękkie, po minucie mieszamy je z jogurtem naturalnym dodajemy do smaku soli i pieprzu najlepiej świeżo mielonego i parę kropli soku z cytryny do smaku. Na 10 min przed końcem parowania rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej dorsza zaczynając od strony skóry, jak rybka zmieni kolor
Piekielna Kuchnia Patiszklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli(...)szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write
Poezja smakubrązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski
Kolizje Smakówłyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą
Chocolate Muffin Blog