mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki 100 g wędzonego boczku 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszy jaglanej natka pietruszki kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki, ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę(...)garnka, na niewielkiej ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G KitchenJesień w pełni, więc zapraszam Was na pyszną i aromatyczną szarlotkę z chrupiącą bezą. Wyznacznikiem idealnej szarlotki jest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę(...)Beza: 3 białka duże 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jedną kulę. Zawijamy
Mia Cucina Sofietaprzepisu wychodzi 5-8 naleśników (jeden ok. 95kcal), w zależności od Waszej wprawy :). Składniki na naleśniki: - 450ml mleka sojowego + do rozcieńczenia - 130g mąki orkiszowej - 20g lnu mielonego (lub mielonego siemienia lnianego) - 100-200g - opakowanie lub dwa Vegeplastrów o smaku Cheddara POLSOJA (lub zwykły ser) - 400g - 8 parówek sojowych chili POLSOJA (lub zwykłe parówki) Parówki podgrzewamy
Be Fit Be StrongOjca Mateusza Pieprz cytrynowy Pieprz pomarańczowy Czubryca biała Czubryca czerwona Czubryca zielona Kozieradka mielona Przyprawa cygańska Przyprawa mexykańska Przyprawa gosposi Przyprawa do pierogów Przyprawa do mięsa mielonego Przyprawa do boczku Przyprawa do schabowych Przyprawa pieczysta do mięs Uwielbiam dobrze doprawione dania i od zawsze miałam sporo rozmaitych rzeczy do ich przyprawiania. Produkty firmy Rafex
Di gotujemłodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier Sposób(...)głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi
Bajeczna Kuchniakilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, kroimy w plastry (najlepiej zetrzeć na tarce jak na mizerię).Marchew obieramy
Bajeczna Kuchniamozzarelli 1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw
Moja pasja smakuPrzekonajcie się sami :) Składniki (wszystkie o temp. pokojowej): 180 g masła 170 g cukru 170 g marcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie(...)temperatury 180°C. 2. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też rozetrzeć z kilkoma łyżkami cukru za pomocą miksera). 3. Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan
Domowa Cookierenka Agimąki pszennej 75 g cukru 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 50 g mielonych migdałów 50 g marcepanu 50 g cukru 50 g creme fraiche (18%) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 30 g płatków migdałowych Mleko z masłem zagotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który się dobrze rozpuszcza 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 jajka posadzone na 1 łyżce masła SKŁADNIKI SOSU 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku roztarte z ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka kurkumy
Karo in the KitchenAnastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy 20 dag bakalii (ja natomiast użyłam gotowej masy makowej(...)puszki) Masa II składniki: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa III składniki: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus (do smaku) Wykonanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze
PychotkaaaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko(...)cebula olej do smażenia czosnek przyprawa gyros 2 łyżki sól pieprz łyżka lub dwie bułki tartej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, przetarty czosnek, przyprawę gyros i bułkę tartą wszystko dokładnie wyrobić ze sobą. Na patyczkach od szaszłyków formować podłużne kotleciki które smażyć na malej ilości oleju
Pychotkaaacukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie
królestwo garówdrożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką mleka do posmarowania, Do posypania: 100 g mielonych orzechów laskowych Nadzienie: konfitura żurawinowa Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże oraz(...)środka rogalika. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować pozostałym białkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Wierzch posypać mielonymi orzechami. Piec w 190 o C około 20 minut do lekkiego zezłocenia
Czerwień i błękitNietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka
Maminek kulinarny