litra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) • 1/2 łyżeczki kolendry • 1/2 łyżeczki rozmarynu • 1/2 łyżeczki tymianku • 1 łyżka majeranku • 2 szt. liści laurowych • 4 ziarna ziela angielskiego • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) • 1/4 litra wody Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, od razu odstawić i ochłodzić. Ja dwukrotnie zwiększyłam ilość składników marynaty, bo mój udziec
W mojej kuchniniedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek(...)ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać
FitKotziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy konserwowej Przygotowanie: Cebulę, czosnek i pieczarki obierz. Cebulę i czosnek drobno pokrój(...)wlej kolejną porcję rosołu. Po przemieszaniu dodaj resztę usmażonych składników. Połącz. Dodawaj stopniowo po 1-2 chochle rosołu, każdą następną, gdy poprzednia porcja się wchłonie. W międzyczasie dopraw papryką mieloną. Możesz też dać nieco ostrej i jeszcze trochę pieprzu ziołowego. Po każdej 4-5 porcji rosołu, wlej cały sok pomarańczowy. Duś, aż cały się wchłonie. Dopiero wtedy dodaj
Anioszek w kuchniłyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujecebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie(...)cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Brokuł dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy na półplasterki, cukinię także na półplasterki, a pieczarki na plasterki. Pietruszkę siekamy. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię
Poezja smakuGołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru(...)pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty ze słoiczka(...)ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety. 2. W rondlu rozgrzać
Kuchnia domowa Aniłyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody lub mleka roślinnego płaska łyżka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego) 5 łyżek wrzątku W kubeczku - mielony len dokładnie wymieszać z wodą, odstawić. W miseczce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, wlać mleczko, wodę i wymieszany len ze wrzątkiem, wymieszać. Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju
tost z dżememheight: 1em;" /> Składniki : 1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe ) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej , mielonej papryki 3-4 kostki bulionu na żeberkach sól do smaku Do dużego garnka wlewamy około 4 l wody , dodajemy przepłukane flaczki,podsmażoną cebulkę ( delikatnie , tak żeby nie zbrązowiała ) , kostki(...)około 60 minut . Po tym czasie dodajemy obrane i pocięte w kostkę marchewki , pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi
Ogrodnik w podróżyziemniakami i papryką. Polecam :) Składniki - 3 filety z piersi z kurczaka - 1-1,5 kg ziemniaków - 2 mniejsze kolorowe papryki - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, - 3-4 łyżki oleju Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w plasterki, przekładam do większego naczynia. Do ziemniaków dodaję pokrojone w paseczki papryki
Kuchnia z widokiem na ogródstartego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone(...)startego parmezanu lub pecorino 2 małe ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka
Poezja smakuSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka
Ogrodnik w podróżyprzechodzi aromatem przypraw. Składniki: szynka (kulka) o wadze 1kg 3-4 ząbki czosnku około 6-8 ziaren czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól pieprz czarny mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu Sposób przygotowania: Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu(...)ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h. Powstały sos (tłuszcz) zlać
Pyry na Gazsól lawendową . SURF, czyli krewetki 6 krewetek Black Tiger (po 3 na porcję) 2 łyżki masła klarowanego łyżka posiekanej natki pietruszki 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz TURF, czyli mięso 2 steki z antrykotu(...)ribeye 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku, pokrojone w grube plasterki listki oberwane z gałązki świeżego rozmarynu, w całości sól /np. selerowa/ świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchen