puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy
Moniki Smakołykijajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki oliwy Pęczek natki pietruszki Pęczek tymianku (można zastąpić suszonym, ale wówczas potrawa traci na smaku) Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Kalafior dzielimy na małe różyczki. W misce mieszamy oliwę wraz z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie mieszamy kalafior
Kolizje Smakówkromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest zwarty, nie kruszy się i najważniejsze jest smaczny. Podobne chleby jada się(...)chlebek, który kroimy na niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej(...)kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę
Kulinarne życiełyżeczki soli, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki domowej wegety, odrobina świeżo startego imbiru, 1 łyżka oliwy, natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, chili, Przygotowanie; Soczewice gotować przez 10 minut w 2 szklankach wody, następnie dodać do niej pomidory z puszki(...)Gotować tak przez ok. 5 minut. Dodać przecier i startą marchewkę, sól i przyprawy. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. pod koniec gotowania dodać imbir, czosnek, oliwę i świeżo mielony pieprz. Pietruszkę dodajemy do zupy już po jej zagotowaniu, pozostawiając część do posypania na talerzu. Przydatne: Czas przygotowania ok.30 minut. Zupę można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Można
rozgotowanaSkładniki (na 2 porcje) na pulpety: - ¼ szklanki kaszy jaglanej (ok. 45g), - 1 cebula (ok. 70g), - 1 ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 250 g mięsa mielonego z indyka, - przyprawy: papryka słodka, wędzona i ostra, sól, pieprz, - do obtoczenia mąka Graham, na sos pomidorowy: - puszka krojonych pomidorów (ok. 400g), na tagliatelle: - 1 cukinia (ok. 300g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)jaglaną wedle przepisu na opakowaniu. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy. 3. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju rzepakowym. 4. Łączymy kaszę z zeszkloną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mięsem mielonym i przyprawami. 5. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. 6. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 5-10 min. 7. Wyławiamy pulpeciki i łączymy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrównomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry. Sos: - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak ) - 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek(...)główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego 1. Każdą pieczarkę pokroić na 5-6 części. Tłuszcz spod kaczki zebrać ręcznikiem papierowym zostawiając na patelni cienką warstwę. Rozgrzać patelnię, dodać pieczarki, szybko obsmażyć na złoto, od czasu
kawawszklanceczerwonej soczewicy 85 g suszonych pomidorów z zalewy 2 duże ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 50 g tartego żółtego sera typu cheddar, radamer sól, pieprz 2 łyżeczki mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 jajka 200 g jogurtu greckiego naturalnego Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dwie łyżki oleju rozgrzać, dodać pokrojoną(...)przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną soczewicę dodać do szpinaku, wsypać mielony kminek, dodać starty ser, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Jajka roztrzepać z jogurtem. Wlać masę jajeczną do farszu, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Piekarnik
maniapieczeniapęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane(...)minut. Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente , ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie). Przygotowanie Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką
Food SquareZnacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Przepis jest na blogu. A kotlety z jajek i warzyw ? Nie jedliście? To koniecznie zróbcie! Kotlety z jajek i warzyw to bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie. Smaczne kotlety nie muszą być tylko z mięsa! Te kotlety jajeczno-warzywne to nasza kolejna propozycja(...)natka pietruszki bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane na twardo jajka, obieramy ze skorupek, jajka, warzywa, cebulkę i namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerkę mielimy lub drobno szatkujemy. Masę jajeczno-warzywną mieszamy z surowym jajkiem, kaszką manną, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formujemy owalne kotlety, które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty(...)wydrążamy gniazda nasienne. Jajka krótko miksujemy ze śmietanką – tylko do połączenia, nie ubijamy. Dodajemy do nich rozkruszoną roladkę Merci Chef! z miodem, listki tymianku oraz sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy
Poezja smakurzepakowego 1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco 1 łyżeczka mielonej kolendry 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g puszka ciecierzycy 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę 200 g młodego szpinaku(...)patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos. Dodaj pomidory
karmelowyoraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki(...)smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach
Di gotujeokazało się , że nie mam w domu ryżu..robiłam już z płatkami ryżowymi , kaszą ..ale z pęczakiem jeszcze nie ...więc trza było wypróbować.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg pęczaku 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek(...)słoiczek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, zie le śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Pęczak ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko, pęczak , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso podzielić na dwie części. Ładniejsze i "beztłuszczowe" kawałki odkładamy do jednego pojemnika, tak by stanowiły 1/3 całej partii mięsa do kiełbaski. Resztę również kroimy
Karczma Honorietty