Zrobiło się cieplej, czas zadbać o to by po zimie nieco wysmukleć. Jakie mięso jest najchudsze? Oczywiście pierś z kurczaka. Stąd dzisiaj kuleczki z mielonego mięsa z piersi kurczaka z dodatkiem suszonej mięty i innych przypraw. Zamiast tradycyjnej bułki dodałam Bryntę. Nie wiem czy jest powszechnie dostępna, za to bardzo zdrowa. A co to jest Brynta? To zmielone bardzo(...)dzieci i dorosłych. Dodać można do gotowej Brynty: orzechy, rodzynki lub owoce. Zamiast mleka można do Brynty wlać sok owocowy lub mleko/sok (pół na pół). SKŁADNIKI: ok. 150 g mielonego mięsa z piersi drobiowej 2 białka z jaj lub ostatecznie 1 całe jajko 1 łyżeczka suszonej mięty 1 zmiażdżony na papkę ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/3 łyżeczki
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby(...)być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik serka topionego śmietankowego sól, pieprz Ryby najlepiej mielimy, dodajemy resztę składników i formujemy kulkeczki, mi wyszło ich ok 40. Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze
Idę coś wszamaćdrobiowej, 1,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Olej mieszam z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam wątróbkę. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Cukinię kroję w grubsze plastry. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych
Tradycyjna kuchnia KasiPrzyjęłam wyzwanie! :) Składniki na 4-5 kanapek: 200g twarogu chudego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 czerwonej papryki - dużej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz - do smaku Paprykę pokroić w drobną kostkę. Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około
Grunt to przepis!Składniki: prawdziwki 1 kg, masło klarowane 2 łyżki, boczek parzony 20 dag, cebula 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 1 szklanka opłukane prawdziwki pokroić na kawałki, w 2 szklankach wody gotować(...)minut, na maśle klarowanym podsmażyć boczek i cebule pokrojone w kostkę dodać prawdziwki z wywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubięprzepisu! Składniki na spód: 150 g płatków owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g masła 2 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g 3 jaja M 200 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 3 kiwi 1/2 op. Tortenguss Wykonanie: płatki owsiane zmielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki(...)łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów
Słodkie okruszkiSkładniki na 3 porcje : 10 – 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego imbiru Ciasto : 3 białka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka Dodatkowo : mąka pszenna do panierowania olej do smażenia
Smakowite Daniakopiaste łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka masła przyprawy: po ok 1 łyżeczce soli ziołowej i curry, po ok pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i ziołowego ser żółty w plastrach lub starty Przygotowanie: Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz, z rzodkiewek odetnij ogonki, umyj. Czosnek obierz. Wszystkie warzywa(...)wrzuć do garnka z wodą, aby nie sczerniały. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę. Smaż kilka minut na średnim ogniu do zezłocenia. Możesz ją lekko posolić i prószyć pieprzem mielonym. Gdy cebulka zacznie się rumienić, wrzuć czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy
Anioszek w kuchniSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 płaskie łyżki bułki tartej + do obtoczenia papryka ostra mielona, sól Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody, następnie przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy jajko bułkę tartą i doprawiamy do smaku, dokładnie ze sobą mieszamy. Formujemy burgery z uzyskanej masy, obtaczamy w bułce tartej
Moje-pitraszeniekwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam. 2. Na jednym z wafli rozsmarowuję cienką warstwę masy. Przykrywam następnym waflem. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Wafle dociskam i odstawiam na około
Tradycyjna kuchnia Kasikulki można obtoczyć w mące i podsmażyć. Można rówież od razu wrzucić do sosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti. Klopsiki Składniki: 4 porcje 400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka masła(...)zielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę
codojedzeniaczym lubicie najbardziej? :) Składniki: 20 g płatków owsianych 20 g otrąb owsianych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki stewii 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego 1 łyżeczka masła orzechowego crunchy kilka truskawek kilka malin Przygotowanie: Płatki z otrębami zalej małą ilością wrzątku i odstaw do napęcznienia na ok. 3 minuty(...)dodaj namoczone płatki, stewię, nasiona chia. Zamieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Przełóż do miseczki, na wierchu ułóż owoce, dodaj masło orzechowe, całość oprósz siemieniem lnianym mielonym
Zdrowie na języku :Psmaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania: 4 5 minut Składniki: 4 szklanki rosołu 100 g ryżu basmati 200 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru 1/3 papryczki chili 2 łyżki sosu rybnego listki bazylii tajskiej 2 listki limonki kaffir Wykonanie: Ryż płuczemy zimną(...)wlewamy do garnuszka, dodajemy imbir i liście limonki, doprowadzamy do zagotowania. Z ryżu odlewamy wodę i wsypujemy go do rosołu. Zmniejszamy ogień, gotujemy, aż ryż będzie al dente. Z mielonego mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną
Kulinarne przygody Gatitybulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie surówki z kopru włoskiego: Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznej warstwy, odkroić górę, umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki (odkroić głąb wewnątrz jeśli jest twardy i włóknisty(...)połowy cytryny Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych
Moja Delicja