ciasto - 163312 przepisów (strona:833/10888)

Tort różowy 118

mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta(...)biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Bezglutenowe oponki serowe 187

dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części(...)większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 152

rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Bułeczki cynamonowe z jabłkami 132

letniego mleka 1 jajko 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) duża szczypta soli  Uwaga:  Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wyrobione ciasto wstawiamy na noc do wyrośnięcia do lodówki. Nadzienie 3-4 Jabłka Grójeckie 2 łyżki soku cytryny  1 łyżeczka cukru  30 g roztopionego masła 3 czubate łyżki cukru trzcinowego(...)wyrośnięcia na około 20 minut. Jeśli macie drożdże instant, to pomijamy ten etap. 2. Mąkę przesiewam do misy, dodaję drożdże, rozbełtane jajko i żółtko, cukier, pozostałe mleko i wyrabiam ciasto. Zajmuje to około 10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. Na koniec dodaję rozpuszczone i dobrze wystudzone masło i wyrabiam, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne

Cztery Fajery
Różyczka z ciasta francuskiego 112

Takim oto słodkim deserem przypominającym różę Bartek przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. Składniki na różyczki z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta(...)blat) 2 jabłka sok z 1 / 2 cytryny woda cynamon słodki dżem mąka do podsypania tłuszcz do posmarowania formy cukier puder do udekorowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie różyczek z ciasta francuskiego Jeżeli dżem ma duże kawałki owoców, należy go najpierw zmiksować lub przetrzeć przed gęste sitko. Jabłka umyć, przepołowić, wydrążyć gniazdka i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki

niecodziennikpary
Cukiniowe ciasto 105

Każdy, kto zna i lubi ciasto marchewkowe, powinien spróbować ciasta z cukinii . Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto , tym razem z dodatkami. Składniki na cukiniowe ciasto(...)masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny, cynamon, szczyptę soli i startą cukinię, dokładnie wymieszać łyżką. Keksówkę natłuścić, oprószyć mąką lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 35-40 minut , przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto cukiniowe jest suche. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukiniowe ciasto pochodzi

niecodziennikpary
Choinka z ciasta francuskiego 101

Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości, a przede wszystkim pozwala tworzyć smakołyki w krótkim czasie. Choinka z ciasta francuskiego z dżemem dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje i z powodzeniem może być jedną z jadalnych ozdób stołu. Do jej wykonania należy użyć gęstego dżemu, a bardziej płynny najlepiej zredukować w garnku przez podgrzewanie. Pozostałe ciasto także można nadziać dżemem(...)zwinąć w zgrabne rogaliki. Składniki na choinkę z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego gęsty dżem 1 płaska łyżeczka cynamonu cukier do smaku 1 łyżeczka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie – rozłożone na papierze do pieczenia – złożyć na pół wzdłuż krótszej krawędzi, wyciąć z niego kształt choinki z pniem. Zdjąć górną część, dolną posmarować dżemem

niecodziennikpary
Sernikomakowiec 110

Jeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu . Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. Składniki na sernikomakowiec Ciasto: 380 g mąki 180 g zimnego(...)szklanki oleju 200 g mąki 1 / 2 małej paczki proszku do pieczenia (7-8 g) 100 g maku mielonego 1 / 2 szklanki mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa

niecodziennikpary
Ciasto 3 bit 132

Ciasto 3 bit jest ciastem bez pieczenia, które zawsze się udaje i świetnie smakuje. Swego czasu u mnie w domu było ono bardzo często robione i zawsze z taką samą chęcią i apetytem zjadane. Przepis pochodzi z serwisu “wielkieżarcie” i zagościł tam w 2004 roku. Dzisiaj, przeglądając liczne przepisy na ciasto 3 bit , można zauważyć, że wiele(...)składnikach i wykonaniu się zmieniło, ale z pewnością każda wersja smakuje równie słodko i trudno jest się oprzeć kolejnej porcji. Składniki na ciasto 3 bit 1 duże opakowanie krakersów (180g) 2 duże opakowanie herbatników (400g) Masa budyniowa: 1 szklanka mąki krupczatki 1 / 2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 200 g masła Masa śmietankowa: 500 ml dobrze schłodzonej

niecodziennikpary
Winna szarlotka 145

Choć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie , do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście(...)damy szansę także innym kandydatom. Składniki na winną szarlotkę Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka wielkości L Prażone jabłka: 2 kg jabłek 125 ml białego wytrawnego wina 300 g cukru Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe 500 ml soku jabłkowego 250 ml białego wytrawnego wina Jabłkowa pianka

niecodziennikpary
Śliwkowy sernik na zimno 130

Śliwkowy sernik na zimno ? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie. Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować kształt blachy, w którym pieczone będzie ciasto, w środku równomiernie rozprowadzić pianę z białek i orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C ( z termoobiegiem ), piec 40 minut . Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Kruche ciasto: Do miski

niecodziennikpary
Ptysie 117

Ptysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 80g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli(...)pudru Dodatkowo: cukier puder do posypania       *** W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku

Blog z Apetytem
Ciastka gęsie łapki 141

miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku). Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz pokruszony twaróg. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na stolnicy na placek o grubości(...)należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroiłam krążki. Cukier wysypałam na głęboki talerz od zupy. Krążki ciasta wkładałam do cukru i obtaczałam w nim z dwóch stron, dociskając lekko ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie krążki składałam na pół i jeszcze na pół. Tak złożone ciastko przekładałam na blachę wyłożoną

Waniliowe Improwizacje