ciasto - 164325 przepisów (strona:829/10955)

Babka marmurkowa waniliowo- czekoladowa 109

Babkę marmurową przygotowałam z ciasta na ciasto zebra. Choć ja bardziej w tym cieście widzę tygrysa niż zebrę;)  Ciasto jest proste w przygotowaniu. Po przekrojeniu widać efektowne prążki. Składniki: 3 jaja 3/4 szklanki ksylitolu 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub innej 1/2 szklanka mąki ryżowej  lub 1 i 1/2 mąki orkiszowej 3/4 szklanki napoju owsianego 3/4 szklanki oleju(...)mąki  2 łyżki kakao Przygotowanie: Mąki przesiać. Do miski wbić jaja i ubić na puch z ksylitolem. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolite ciasto. Mieszając dodawać  napój owsiany i olej. Ciasto podzielić na dwie równe części ( ja ciasto zważyłam odejmując wagę miski, którą zważyłam przed robieniem ciasta). Następnie dodać do jednej części

AZgotuj!
Paluchy serowe 105

Idealna i nieskomplikowana przekąska na każdą okazję. Paluchy serowe przypominają konsystencją ciasto francuskie, są maślane i chrupiące. W zależności jakiej użyjemy paprykli mogą być łagodne lub ostre. Z podanego przepisu wychodzi dość spora ilość paluchów. Podawać można je bez dodatków lub np. z salsą paprykowo-pomidorową . Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi(...)krążkami cebulowymi . Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Print Paluchy serowe Course Do piwa, Przekąska, Przystawka Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Schładzanie cisata 30 minutes Total Time 1 hour Ingredients 300 g mąki pszennej 200 g masła 150 g żółtego sera 8 łyżek śmietany

PanGotuje
Brownie z masą kajmakową 106

Brownie z masą kajmakową… ojojoj nawet nie wiem co tu napisać. To ciasto wyszło genialne. Proste, szybkie i genialne w smaku. Lubię słodkie i uwielbiam czekoladę. Trochę się obawiałam, że w połączeniu ze słodka masą kajmakową będzie po prostu za słodko. Ale jednak nie. Wyszło znakomicie. Wnętrze wyszło idealnie mokre i gliniaste, na wierzchu zrobiła się delikatna skorupka. Czyli(...)lekkiego przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (wystarczy około 1 minuty). Do masy jajecznej wlewamy czekoladę, krótko miksując. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Całość mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy kleksy masy krówkowej i końcówką noża lub wykałaczką delikatnie rozsmarowujemy po powierzchni ciasta. Pieczemy 35 min w 160 stopniach. Pamiętajcie przy tego

Relaxtime
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. 130

Pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem marchewki.  Do tego prosty krem mascarpone  i mamy całkiem fajne połączenie. Na wierzch kremu ułożyłam odciętą i pokruszoną  górę ciasta. Dzięki temu ciasto ma równą powierzchnię, a przy okazji ładnie wygląda.   Ciasto marchewkowe jest dość popularne, ale jeśli nie macie sprawdzonego przepisu,  to polecam wypróbować ten.  Dajcie(...)cynamon.  Ponownie zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.  Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać łyżką, lub mikserem  na najniższych obrotach.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 45 minut.  Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto  jest

Agusiowe smakołyki
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 105

kapelusik chrupiący i pyszny, jak grzanka. Pain Auvergnat – Przepis BesondersGut Składniki na 10 bułek ZACZYN POOLISH 125 ml wody 2 g świeżych drożdży 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej CIASTO poolish 240 ml wody 10 g słodu (nie miałam, dałam miód gryczany) 10 g miodu 3 g świeżych drożdży 400 g  mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli(...)miski, mieszamy z drożdżami i mąką. Przykrywamy i pozwalamy fermentować do następnego dnia w temperaturze pokojowej, przez 12-18 godzin. Zaczyn poolish powinien być pokryty dużą ilością małych pęcherzyków. CIASTO Dzień 2 – przekładamy poolish i pozostałe składniki w powyższej kolejności do misy miksera i wyrabiamy przez 10 – 15 minut na małych obrotach, aby uzyskać gładkie ciasto, które powinno

Tajemnice Smaku
Tarta makowa 115

prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach(...)trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania

Wypieki i Rumieńce

Proponowane wyszukiwania