ciasto - 163312 przepisów (strona:834/10888)

FANTAZJA ŚLIWKOWA 141

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 - 2  łyżek kakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki(...)smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną  z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodajemy roztopioną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 2/3 jasnego

Ciastka - domowe słodkości
Środa: Domowe gnocchi z boczniakami 178

ziemniaki ugotować. Jak zatem zrobić najlepsze domowe gnocchi? Sprawa wymaga pewnej wprawy, którą jednak łatwo uzyskać. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Generalnie ciasto powinno być wilgotne, bo to daje gwarancję, że kluseczki nie staną się twarde po ugotowaniu jak kamień. I kolejna uwaga: nie zagniatajcie ciasta zbyt długo, tyle(...)tylko, żeby połączyć składniki. Uformujcie ciasto w kulę i oprószcie mąką. Generalnie, zamiast sypać mąkę centralnie do ciasta, warto właśnie delikatnie podsypywać stolnicę mąką, lub ciasto podczas pracy. Róbcie tak na każdym etapie pracy. Kiedy będziecie toczyć wałeczki, z których wytniecie gnocchi, też podsypcie je mąką. Kiedy będziecie rolować kluseczki na widelcu, też oprószcie je mąką. Zobaczcie na filmiku

Niedzielny kucharz
Paleo tort Misz- masz 181

konfiturą i kremową bitą śmietaną, to niestety jest jednak w dużym błędzie. Ten mój odbiega bowiem odrobinę od standardowych wyobrażeń o torcie… Jest w dodatku trochę przekombinowany – jeden blat ciasta to ciasto marchewkowe, a drugi to brownie z cukinii, stąd właśnie taka a nie inna nazwa. Oba na bazie mąki kokosowej . Krem zaś powstał z awokado i banana (wspominałam(...)został polany polewą czekoladową! Czekolada zawsze rozwiązuje wszelkie spory. Geneza Misz- maszu Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek zdecydowałby się odtworzyć to cudo, to zalecam jednak zdecydowanie się na jeden rodzaj użytego ciasta. Albo marchewkowe albo Brownie. Taka różnorodność to dla mnie osobiście trochę za dużo dobra na raz. Tak się jednak akurat złożyło, że robiłam ciasto marchewkowe oraz Brownie na tort jedno

Modern Cave Girl
GALETTE Z JAGODAMI LEŚNYMI I SKÓRKĄ Z CYTRYNY 124

Lubię proste szybkie w przygotowania ciasta, nad którymi nie muszę spędzać dużo czasu, a które w swojej prostocie wyglądają i smakują obłędnie. Takim nieskomplikowanym wypiekiem jest galette, do którego nie potrzeba wielu składników, wystarczą sezonowe owoce, podstawowe składniki na ciasto i w zasadzie tyle. Przygotowałam galette z jagodami leśnymi,a smak podkręciłam skórką z cytryny, która idealnie komponuje się(...)jagodami. To ciasto jest przepyszne! Jagody możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami, a mąkę pszenną zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 łyżki zimnej wody 140 g zimnego masła Nadzienie: 400 g leśnych jagód (borówki) 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka skórki otartej z cytryny Przygotowanie

Kukuleczki
Ciastka francuskie z brzoskwinią 108

czasu do czasu lubię mieć w lodówce ciasto francuskie. Kupuję wtedy dobrej jakości z masłem w składzie. Mam taki plan aby kiedyś spróbować zrobić ciasto francuskie samodzielnie, ale na to przyjdzie jeszcze pora. Z gotowym ciastem francuskim wyczarowanie deseru zajmie tylko 25 min i to razem z pieczeniem. Nic bardziej prostego - ciasto wystarczy pociąć na kawałki, ułożyć owoce i wstawić(...)piekarnika. Tym razem na cieście moje ogrodowe brzoskwinie. W formie kwadratów, bo tak było najszybciej :) Polecam serdecznie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 brzoskwiń cukier puder Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć na desce. Płat ciasta pociąć na 12 kwadratów. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę (jeśli skórka jest miękka i ją lubicie, można zostawić). Na blachę z wyposażenia

Kocham..lubię..gotuję..
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 158

Proste ciasto ze śmietaną do wykonania w ekspresowym tempie i bez brudzenia wielu naczyń.  Przygotowanie: 25 minut  Pieczenie: 35-40 minut   Koszt: tanie Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to ciasto, na drugim miejscu sernik waniliowy a na 3 sernik(...)się w swoim czasie na stronie i każdego będziecie mogli wypróbować. Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛 Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem

zdrowo i aktywnie
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 148

Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Ciasto ucierane 250 g mąki 200 g cukru pudru kostka miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut

Gotujemy i jemy
Ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe z patelni 149

mnie dzisiaj naszło z rana na jakieś dobre ciasto, a że pieczenia zajmuję trochę więcej czasu niż smażenie, to postanowiłam je sobie usmażyć. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki (patelnia 24cm): – 250g jabłek (u mnie 1,5 jabłka) – 1 brzoskwinia – 3 jajka – 90g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna) – 110g mąki ryżowej (może być zwykła pszenna(...)szczypta soli Jabłka i brzoskwinię pokroić w kostkę. Jajka delikatnie ubić z solą rózgą kuchenną. Dodać mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i jeszcze raz ubić rózgą. Dodać do ciasta pokrojone jabłka i brzoskwinię i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym tłuszczem i lekko nagrzać. Wyłożyć ciasto na patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką

Smaki Armine
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 168

chyba nie kojarzy mi się z jesienią jak właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Można wręcz powiedzieć że nie wyobrażam sobie tej złotej pory roku bez tego wypieku. Uwielbiam kiedy pachnie nim cały dom. Zwykle używam śliwek węgierek, czyli śliwek które u nas nazywało się też „robaczywkami”. Nie muszę Wam chyba pisać dlaczego A mimo to smakiem(...)dziś na straganach. Nie wiem, może to kwestia sentymentu, bo kilka drzewek węgierek rosło w sadzie dziadków i do końca życia będą cudownym wspomnieniem dzieciństwa i kończącego się lata. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką To klasyk sam w sobie. To które robię znika ze stołu z prędkością światła. Najbardziej smakuje nam jeszcze ciepłe, ze świeżym mlekiem. Najlepiej takim prosto

Arbuziaki
PIZZA MOZZARELLA Z POMIDORAMI 117

Sprawdzony przepis na ciasto, na kompletną pizzę, która cieszy oko i smakuje obłędnie. Przygotowuję ją z mąki włoskiej typu 00, dzięki czemu ciasto jest puszyste, lekkie, miękkie jak nie wiem Przepis na dużą pizzę XXL, jeśli podwoicie składniki wyjdą dwie, duże, pyszne pizze, na obiad w sam raz:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej, u mnie włoska(...)czosnek (uwaga, by się nie przypaliło, często mieszam). Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy sos pomidorowy odstawiam na bok. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce, zagniatam do połączenia. W razie potrzeby delikatnie podsypuję mąką, ale nie za dużo, z wyczuciem. Ciasto wkładam do natłuszczonej oliwą wysokiej miski, odstawiam

Zasmakuj Kuchni
Najprostszy przepis na domowe pity 80

chlebki pita, bez mierzenia/ważenia składników, których jest tylko kilka: mąką, woda i drożdże. Tyle wystarczy, żeby upiec pyszne, domowe pity. Czas przygotowania : 10 minut plus godzina na rośnięcie ciasta Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 chlebki Przepis pochodzi z bloga Thekitchen.com Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 1/2 do 3 szklanek mąki 2 łyżeczki(...)dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut. Krok 2 Wsyp do misy z zaczynem dwie i pół szklanki mąki (pół szklanki zachowaj na później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto

Niedzielny kucharz
Hamburskie bułeczki cynamonowe-Franzbrötchen 164

części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa) 220 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 100 g zimnego masła 120 g cukru(...)łyżeczki cynamonu Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone na kawałki masło i pokruszone drożdże. Wlać lekko ciepłe mleko i zagnieść ciasto na jednolitą masę. [Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść 2 min/interwał ]. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.Ciasto rozwałkować na lekko

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Leśny Mech 146

Ciasto leśny mech to pyszne ciasto ze szpinakiem, przełożone delikatnym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Leśny mech zdecydowanie smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie i idealnie. Składniki: Ciasto: 200g świeżego szpinaku 4 jajka 0.5 szklanki cukru 200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej

NiePieprz.pl
Kokosek z borówkami 651

Dwie warstwy kruchego ciasta, pomiędzy którymi znalazła się borówka amerykańska i warstwa z wiórkami kokosowymi. Ciasto zdecydowanie dla tych co lubią smak kokosa, bo jest dominujący, a borówka jest smacznym uzupełnieniem. Kawałek pysznego ciasta :) CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek FRUŻELINA BORÓWKOWA(...)łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki wody BEZA KOKOSOWA: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 150 g wiórków kokosowych 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki śmietany 12% Ciasto kruche . Mąkę pszenną wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Wlać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną

https:KKuchniaMniam