ciasto - 163312 przepisów (strona:827/10888)

Proste ciasto z agrestem i migdałami 87

Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu 🙂 Składniki ciasta z agrestem: 150 g drobnego cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 3 duże jaja (L) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . Wymieszaj ze zmielonymi migdałami . Agrest oczyść

Moja Delicja
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 89

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową . Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z g ruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii . Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę(...)likieru pomarańczowego Cointreau (ale możecie go pominąć, jeśli go nie macie w barku 🙂 ) Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii (ziarenka z drugiej połowy zużyjemy w nadzieniu) 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe

Moja Delicja
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną 98

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia 😉 ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli zrobić Czekoladowe ciasto bananowe(...)większej formie, skorzystajcie z przepisu na Ciasto Bananowe dodając do przesiewanej mąki dwie łyżki kakao. Składniki: 95 g mąki (3/4 szklanki o poj. 250 ml) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka gorzkiego kakao 2 dojrzałe banany 75 g cukru 1 żółtko 25 g masła (roztopić) 2 małe garście świeżej żurawiny, ok. 50 g (opcjonalnie) 50 g bakalii Przygotowanie czekoladowego

Moja Delicja
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 94

temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli (bo sery są słone) Składniki farszu(...)fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% odrobina naturalnego miodu sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć ciasto

Moja Delicja
Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera 130

Czekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera . Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, jak poprzednio, wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto jest zatem idealne dla wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają na nic czasu. Jeśli używacie w swojej kuchni surowych(...)ziaren kakao, to dodajcie je dodatkowo do ciasta(w formie ok. 5 mm ziarenek). Dzięki temu w cieście coś przyjemnie będzie chrupało:) Jeśli nie używacie – pomińcie. “ Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera ” polecam, póki sezon na truskawki w pełni 🙂 Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . Polecam również “ Proste ciasto z truskawkami – bez miksera “, oraz “ Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką

Moja Delicja
Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera 118

Czekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA . P rzepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle nie mam czasu(...)miksera nie dość, że szybko się przygotowuje (wystarczy wymieszać ze sobą składniki) to jeszcze są tak smaczne, tak mięciutkie i tak wilgotne, że trudno im się oprzeć 🙂 Dzisiejsze “ Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera” bije jak na razie wcześniejsze moje ciasta bez miksera na głowę, głównie ze względu na wilgotny kokos, obłędną polewę czekoladową i połączenie malin z czekoladą

Moja Delicja
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera 137

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera . Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu . Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie(...)czekoladowa polewa. U mnie biała z gorzką, ale zamiast białej może być mleczna. Ciasto udekorowałam nietypowo, bo posiekanym batonikiem duplo. Wyszło super! Powiem szczerze, że to ciasto czekoladowe jest lepsze od uwielbianego przez nas od lat Murzynka , a to z kilku powodów. Po pierwsze jest banalne, szybkie w przygotowaniu i nie traci tym na swojej konsystencji i smaku, po drugie

Moja Delicja
Babka piaskowa od Polskie Młyny 131

Uwielbiam piec ciasta. Czasem sięgam po sprawdzone i przetestowane przez setki osób przepisy. Czasem tworzę własne przepisy, najczęściej z tego co znajdę w kuchni. A jeszcze czasem korzystam z gotowych mieszanek do wypieku ciast. Po takie ciasta sięgam z kilku powodów. Najczęściej wtedy gdy zależy mi na pewnym efekcie końcowym, bo te ciasta zawsze się udają i zachwycają smakiem. Czasem(...)również dlatego, aby sprawdzić po prostu jak smakują, zachęcona pięknym zdjęciem na opakowaniu, a czasem wtedy gdy nie mam czasu na tworzenie skomplikowanych ciast, bądź gdy nie jestem w najlepszej formie a chcę upiec coś pysznego dla rodziny lub znajomych. I dziś właśnie sięgnęłam po jedno z takich gotowych ciast, a mianowicie po babkę piaskową od firmy Polskie Młyny. Taką

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe twisty à la pizza – pizza twists 95

Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi ? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się nie tylko do twistów i roll(...)masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni

Be Fit Be Strong
Knedle z jabłkami 89

budyniu.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, \u017c\u00f3\u0142tko i s\u00f3l. Ca\u0142o\u015b\u0107 wymiesza\u0107 i wyrobi\u0107 a\u017c do osi\u0105gni\u0119cia elastycznego ciasta.\r","Umy\u0107 i obra\u0107 jab\u0142ka. Wyci\u0105\u0107 gniazda nasienne. Pokroi\u0107 na niedu\u017ce plasterki\/kostk\u0119.\r","Odrywa\u0107 po kawa\u0142eczku ciasta. Na \u015brodek(...)u0142a\u015b\u0107 kawa\u0142ek jab\u0142ka i zawija\u0107 ciasto wok\u00f3\u0142 owocu.\r","Gotowe knedle wrzuci\u0107 do gotuj\u0105cej si\u0119 osolonej wody. Gotowa\u0107 ok 7 minut po wynurzeniu knedli na powierzchni\u0119."],"keywords":"dania m\u0105czne,jab\u0142ka,knedle,owoce,ziemniaki","totalTime":"PT1H0M"} Drukuj Knedle z jabłkami Czas przygotowania: 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia

Bardzo Gruby Smok
Ciasto czekoladowe ze śliwką 155

Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty. Rozpoczęłam go pysznym ciastem. Ciastem czekoladowym, wilgotnym i niezapychającym z dużą ilością śliwek na wierzchu. Nie będę ukrywać, że to ciasto jest obłędne w smaku. Idealne z filiżanką ulubionej kawy. Kto ma ochotę to polecam recepturę. Kupcie składniki i pieczcie. Słodkich inspiracji Wam życzę i dobrej niedzieli :)   Potrzebujemy: 3 jajka 20 dag masła(...)łyżki kakao półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 10 dag mlecznej czekolady pół szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag śliwek Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko, ponownie

Izabelawkuchni
Śliwkowe love 106

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Śliwki, to jedne z ulubionych jesiennych owoców mojej rodziny. Kocham swoją rodzinę i uwielbiam ich rozpieszczać. I dlatego to ciasto jest wyjątkowe, bo dla wyjątkowych ludzi. Idealne do popołudniowej herbaty na osłodę jesiennej pogody. Kruchy spód, śliwkowe wnętrze przykryte chrupiącą bezową pianką z płatkami migdałowymi Normal 0 21 false false(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ciasta: 2 szklanki mąki tortowej extra Basia 1 szklanka mąki krupczatki 250 g masła 5 żółtek ( białka do bezy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru

W garach u Gosi
Pierogi z mięsem (z rosołu) 93

mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm 500 g pieczarek 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła(...)smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 250 ml wody, a pozostałą dolewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Zielona tarta z warzywami. 141

pracy. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To także doskonały sposób na to, żeby przemycić trochę warzyw, a w moim przypadku jajek do codziennej diety naszych maluchów. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, zajmie Wam to dosłownie chwilę. Należy owinąć je folią spożywczą, a na drugi dzień wyjąć je dosłownie 5 minut wcześniej przed przygotowaniem tarty i rozwałkowaniem(...)takiej tarty możecie dodać swoje ulubione warzywa, ja dzisiaj chciałam żeby moja tarta była zielona. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej ja dałam typ 720 ale może być razowa 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli płaska Składniki na farsz: 1 opakowanie sera feta

To co lubię - gotuję i polecam