ciasto - 162322 przepisów (strona:863/10822)

Bezglutenowe oponki serowe 185

dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części(...)większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się

moj przepis na
Ciasto kanapka jabłkowa 348

Przepis znalazłam na stronie "prześlij przepis" i spodobał mi się, ale muszę przyznać, że się trochę rozczarowałam. Ciasto wyszło mi zakalcowate (a dawno nie miałam już zakalca), a masa jak dla mnie trochę za mało słodka. Ciasto bardzo ładnie się kroi i ładnie wygląda. Kiedyś skuszę się jeszcze raz zrobić to ciast, ale na pewno więcej osłodzę. Może następnym razem(...)mało słodkie bo używałam innej marki serków niż podano w oryginale. Miałam nie publikować tego posta ze względu na tego zakalca, ale przecież nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Ciasta już nie ma, a ja dzielę się swoimi spostrzeżeniami dla tych co się skuszą na to ciasto. Ogólnie mówiąc ciasto było dobre. Przepis podaje oryginalny. Składniki: Blacha 25x40 Ciasto

talerz przyjemności
Kopytka ze szpinakiem 167

wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się stały, bo mąki za dużo(...)Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dobrze studzimy (najlepsze będą z wcześniejszego dnia). W bardzo dużej misce (lub na stolnicy) do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy wałek, odkrawamy 1/3 ciasta i tą część zagniatamy ze szpinakiem. Doprawiamy chili i pieprzem. Blat wykładamy folią spożywczą, posypujemy ją mąką i ciasta bez szpinaku formujemy

Moniki Smakołyki
Ciasto Tiramisu 348

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)ujmowało ciastu w smaku :) foremka 23x33 cm Ciasto:    500g mąki pszennej,  100g zmielonych migdałów,  160g cukru,  200g masła lub margaryny,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżka kakao,  4 żółtka,  6 łyżek śmietany 12%.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło

Z miłości do słodkości
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 891

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose i Royal Old England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej

Mała Cukierenka
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 453

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
Podwójna zakręcona margherita 191

mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę. Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm): Ciasto(...)misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
torcik mleczny 160

Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka(...)proszku więc nam bardzo smakował:)  *Jako bazę tortu wykorzystałam przepis na ciasto mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych.  *tortownica 21 cm: Składniki: na ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 4 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto 3 Króli 152

Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech(...)młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko + 3 żółtka  4 dkg. drożdży  1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe 135

sobie pond pół kilograma czekolady, ale wcale nie jest przesłodzony. Powiedziałabym, że wręcz wytrawny. Prawdziwej słodyczy dodaje tu warstwa z białej czekolady, dzięki której całość jest wyważona w smaku. Ciasto (jak sama nazwa wskazuje) składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę(...)dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com. Dla mojej rodziny robiłam to ciasto kilkukrotnie, ponieważ wszyscy za nim przepadają. Za każdym razem się udało. Z czystym sumieniem polecam więc

MyCookBook.pl
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 194

się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u  Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego(...)nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Do gorącej wody wrzucić masło, zamieszać i zalać tą mieszanką mąkę znajdującą się w misie miksera. Pozostawić na 2-3 minuty, a następnie przy użyciu haka

Smaczne Zdrowe
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 209

dodatkiem uszek. Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie wymagają sporego wkładu pracy. Poproście kogoś z domowników o pomoc, a w towarzystwie praca pójdzie Wam na pewno szybciej i sprawniej. CIASTO na uszka – zaparzane Mąkę wsypujemy do miski. Do kubka wlewamy oliwę, wsypujemy sól, wlewamy potrzebną ilość wrzątku. Mieszamy i taką miksturą zalewamy mąkę. Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż zacznie wyglądać(...)kruszonka, następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Wkładamy takie jeszcze ciepłe zagniecione ciasto do foliowego woreczka. Zaparuje, zmięknie i stanie się bardziej elastyczne stygnąc. Odkładamy je na nie krócej niż godzinę. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy z soku i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, nie bardzo drobno, ale tak żeby pozbyć się długich nitek kapusty. Wkładamy ją do rondelka z mielonym kminkiem

Karo in the Kitchen
Piernik z kremem czekoladowym 273

świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nadziewane pierniczki (bez leżakowania) 146

ognia. Mieszać przez chwilę, aby masło się rozpuściło (fot.1) . Odstawić do przestudzenia. Do chłodnego miodu dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i ponownie dobrze wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. Schłodzone(...)ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Na połowie ciasta, w odstępach około 7-8 cm ponakładać po odrobinie marmolady  (fot.2) . Resztę ciasta pokroić wstępnie na kwadraty, trochę większe niż używana przez nas foremka. Ponakrywać kwadratami, tą część ciasta na której jest marmolada  (fot.3) . Lekko docisnąć ciasto dookoła marmolady. Wykrawać pierniczki foremkami pilnując

Świat Ciasta
Przepis na Domowe Solanki 159

się puszysty jak pianka. Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki wstępnie się połączą Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką(...)odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut . Po 30 minutach : Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania