ciasto - 162146 przepisów (strona:872/10810)

Rasowa drożdżówa 137

dokładnie powiedziała mama, kiedy zawołałam ją, żeby powąchała świeżo wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pachnące rabarbarem, wanilią i cynamonem przykryłam wczoraj czystą ściereczką i bez skrupułów zjadłam dziś na po-śniadanie. I przed-obiad. I podwieczorek. To totalny klasyk- puszyste i wilgotne, nie za słodkie, rozsypujące dookoła okruchy kruszonki. Jeśli macie ochotę na rabarbarową tradycję, to zapraszam do dalszego czytania(...)wielki jak zwykle. Ogromne liście trzeba przetrzebić, bo pomimo podlewania, doniczka to za mało i największy egzemplarz regularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy

les mirabelles
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 149

tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.  Trata jest bardzo(...)podzielna, nie rozpada się i znika błyskawicznie z talerzy :) Nie licząc półgodzinnego schładzania surowego ciasta w lodówce, cała tartę robi się ekspresowo: to tylko rozwałkowanie ciasta, napełnienie go rabarbarem i złożenie boków :)  Mąkę orkiszową możecie śmiało zamienić na pszenną, jeśli taką wolicie lub po prostu nie macie pod ręką orkiszowej.  Rustykalna tarta rabarbarowa koniecznie musi się znaleźć

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 209

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :)  Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) SKŁADNIKI Ciasto (na foremkę 21x25(...)możecie dać więcej cukru) 1 łyżeczka olejku waniliowego Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 (100g) kostki zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego  PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem

Moje Kuchenne Rewelacje
Tijgerbrood - holenderski chleb tygrysi 143

Cytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci. Polecam!     Składniki:   Zaczyn: 70 g mąki pszennej typ 650 40 g ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym

Nastoletnie Wypiekanie
puchate ciasto malinowe 163

Lekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych.  *foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kostki czekolady 1/2 szklanki wody z cytryną Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i mieszać (najlepiej mikserem). Po chwili powstanie gęsta pulpa, jeszcze ciągle mieszając kilka minut zaparzyć ciasto uważając, żeby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wmiksować jajka, wbijając je kolejno po dokładnym połączeniu się z ciastem. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłecznik z pianką 198

niuansie polega różnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości.  Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście  :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego(...)proszek do pieczenia mieszam, dodaję zimne kawałeczki masła i siekam, aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Na końcu wbijam po jednym żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się ze sobą. Ciasto dzielę na dwie, blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na jej spód jedną część ciasta, wstawiam do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Ciastka Łabędzie – Amoniaczki 239

klasyczny przepis na ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji(...)połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z kremowymi brzoskiwniami 117

źle się mój weekend zaczął, ale w planach miałam ciasto na sobotę, więc naprawdę od niechcenia się za nie zabrałam. To miało być takie „kryzysowe” ciasto, czyli z tego z znalazłam w spiżarni, a efekt przeszedł moje, czy też raczej Miśka oczekiwania, bo dawno się już tak moim ciastem nie zachwycał. Bardzo się Marcin wkurza, bo prawie nigdy(...)piekę takich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie można zastąpić je każdymi owocami, nawet

greenscarf
Sernik z brzoskwiniami 168

Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść. Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik(...)zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią. Sernik to specyficzne ciasto. Z jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową. Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli

Mieszam w Garnku
Fale Dunaju 257

Fale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę(...)również, na jego przygotowanie miałem ograniczony z różnych powodów czas – poszedłem na łatwiznę z kremem😉 Smak jednak podobno mówi sam za siebie i już wiem, że do tego ciasta będę często wracał. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła cukier waniliowy 300g drylowanych wiśni 3 łyżki kakao sól Krem

Jacob Tastes
Fale Dunaju ze śliwkami 153

Lekko kwaśny smak śliwek sprawia,  że ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza.   Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa(...)cukrem na puszystą masę.  Ucierając dodajemy po jednym żółtku.  Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciastaCiasto dzielimy na dwie równe części.  Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy.  Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne

Pyszności Słodkości
Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka 161

drewniana stolnica jest ciężka i zajmuje dużo miejsca. Jak już wiem stolnica z silikonu jest dużo praktyczniejsza. A tą stolnicę otrzymałam ze sklepu  przyjemnegotowanie.pl , za co ślicznie dziękuję Ciasto na pierogi ,  przygotowałam na silikonowj stolnicy  ze sklepu : przyjemnegotowanie.pl Zalety silikonowej stolnicy: -duże, wygodne rozmiary - 50 cm x 40 cm -miarka do odmierzania równych porcji, oraz do robienia(...)pizzy o określonej średnicy; -ciasto nie przywiera nawet bez użycia mąki; -materiał trwały, nie gnijący, szybkoschnący; Moja opinia : Ta stolnica jest lekka jak piórko, dobrze przylega do blatu i nie przesuwa się. Duży plus jest też , że taka stolnica nie zajmuje dużo miejsca. Gdy robiłam ciasto na drewnianej stolnicy  musiałam,  podsypywać  mąką, bo się kleiło , teraz już

Kuchnia Danusi
Ucierane ciasto ze śliwkami 166

Ucierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne(...)ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru

Wędrówki po kuchni
Orzeszki z masą orzechową 223

Małe ciasteczka wypiekane z ciasta kruchego w specjalnej formie, patelni. Wypełnione masą budyniową z orzechami i sklejane takie same połówki, tworzą ciasteczka 3D. Oprócz orzeszków z mojej formy wychodzą wiewiórki, szyszki i grzybki :) CIASTO: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 1 jajko 100 g masła 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki cukru pudru(...)szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g masła Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Masło, smalec i śmietana powinny być schłodzone. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Przygotować patelnię do wypiekania. Przed pieczeniem natłuścić lekko zagłębienia, najlepiej pędzelkiem. Schłodzone ciasto wyjmować porcjami z lodówki i formować kuleczki

https:KKuchniaMniam
Ciasto Snickers 284

Jedno z ulubionych ciast mojej mamy ;) Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam!   Składniki(...)blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto miodowe: 600 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. cukru waniliowego (16 g) Polewa orzechowa: 300 g orzeszków ziemnych, posiekanych 120 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: 700 ml mleka

Nastoletnie Wypiekanie