ciasto - 162146 przepisów (strona:868/10810)

Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 112

wiecie mój kochany sąsiad obdarował mnie pigwą, a że nigdy wcześniej nic z niej nie robiłam to miałam nie lada wyzwanie...Szukałam długo inspiracji i znalazłam to ciasto ! Wyglądało smacznie, a że u mnie w domu lubią zwykłe ciasta to pomyślałam, że to będzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę(...)szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących szarlotki dla mi ł o ś ników jesiennych ciast Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego  pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko

Mania Wypiekania
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 266

zależy, czy szybko ją przegonimy, czy też zostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie(...)waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, dodajemy jajko. Całość wyrabiamy, a gdy składniki zaczną się łączyć dolewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a masło całkowicie wchłonie. Ciasto drożdżowe posypujemy delikatnie mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

MyCookBook.pl
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 188

szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo(...)białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką

mojewypiekiinietylko
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 194

Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym i cukrem pudrem to moje kolejne jesienne ciasto. Zakręcone ciasto z owocami jest tak samo smaczne, jak drożdżówka ze śliwkami . Ciasto posmarowane musem jabłkowym, obsypane owocami jest zrolowane w formie odrywanych drożdżówek. To kolejny przepis bazujący na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Przepis na Crazy Rolls z musem jabłkowym, borówkami(...)niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu, którego dużą zaletą oprócz smaku i wyglądu jest to, że można zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 161

najpierw wysiadła mi szatkownica, potem padł ręczny blender, a ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook(...)aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam książkę z przepisami (ładnie wydana i jest ich bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nocne paluchy z sezamem 93

Marzy Wam się ciepłe domowe pieczywo na śniadanie? A chęci, by wstać wcześniej, wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie brak? Jest na to sposób>>> te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło(...)sposobu. Pieczywo wychodzi znakomite! Polecam :-).     Składniki: (na ok. 15 sztuk) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki letniej wody 2 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: cały powyższy rozczyn 360 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 60 g sezamu 90 g letniego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe kostki z konfiturą nektarynkową 129

Dzisiaj ciasto z wykorzystaniem wczorajszej konfitury nektarynkowej. Po pierwszym spróbowaniu kokosowych kostek można odnieść wrażenie, że to zwykłe kokosanki. Tak... smakują bardzo podobnie, jednak nektarynkowa konfitura i podanie ciasta w postaci niewielkich kostek, daje wypiekowi naprawdę zadowalający efekt i smak :-). Kostki najbardziej zasmakowały mojej Mamie, która uwielbia kokosowe ciasta. Inspiracją do stworzenia tego przepisu była książka „ Ciasta(...)Polecam!     Składniki: (na kwadratową blaszkę o boku 20 cm) Ciasto kokosowe: 150 g miękkiego masła 3 żółtka 120 g cukru 75 g mąki pszennej 280 g wiórek kokosowych 1 op. cukru waniliowego (16 g) 75 g białej czekolady, startej 300 g konfitury nektarynkowej z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki wiórków

Nastoletnie Wypiekanie
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 150

kilku dni. Piekę ją niemalże codziennie, dzisiaj dla moich kochanych domowników. Jest to typowa babka sezonowa, aczkolwiek u mnie już resztki balkonowej cukinii. Za dużo deszczu i za zimno! Ciasto z cukinią jest bardzo wilgotne. W tym przepisie nie odciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak(...)wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki

codojedzenia
Biblijny chleb Ezechiela 136

wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku  200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej *   100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego(...)150g wody 1 płaska łyżki soli morskiej * W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.  Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.  Następnie dodać zmielone

Codziennik Kuchenny
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 148

dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego(...)lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy 10 g świeżych

Codziennik Kuchenny
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 232

mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, całość dokładnie mieszamy i mocno pieprzymy. Jeśli używacie jak ja metalowej pielmiennicy, zróbcie od razu z nadzienia kulki. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. Ciasto na pielmienie powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się ciasto bez jajka, a składające się tylko i wyłącznie(...)miski, dodajemy sól i mieszając mąkę od środka, wlewamy powoli do mąki maślankę. Zaczną się formować widoczne kluchy; mieszamy tak długo, aż w misce zostanie już niewiele suchej mąki. Ciasto wyjmujemy i zagniatamy – jeśli trzeba, dodajemy więcej mąki. Finalnie ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odrobinę wilgotne, ale w żaden sposób nie lepiące i mokre. Odkładamy je zawinięte w foliowy

Karo in the Kitchen
Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami 174

tarta była zrobiona dawno temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta(...)już mój pomysł.Ciasto kruche było jakieś twarde, więc po upieczeniu przed wylaniem masy serowej posmarowałam dodatkowo dżemem. 250 g mąki pszennej  250 g mąki krupczatki  80 ml oleju rzepakowego  3 żółtka  40 g brązowego cukru  [ u mnie biały] 1/4 szkl. zimnej wody Dodatkowo: kilka łyżek dżemu 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku

Moje domowe kucharzenie
Ciabatta 143

smakuje. W sumie grzechem jest zbyt duża liczba dodatków, bo dobre pieczywo z dipem czy maczane w dobrej jakości oliwie, obroni się samo. Powiem tylko tyle, że było mało Ciasto, zgodnie z tym co pisze Paul, wychodzi baaaardzo klejące. Jednak nie dajcie się zwieść i nie dosypujcie więcej mąki do niego. Jeśli to zrobicie, to ciabatta będzie pozbawiona charakterystycznego miąższu(...)smaku bardziej będzie przypominać bagietkę. Po wyjęciu z keksówek (mogą być dowolne byle prostokątne foremki, ułatwiające potem formowanie bułek), będzie pewnie Was korciło do dodania mąki i zagniecenia ciasta. Nie róbcie tego, bo wytłoczycie powstałe w czasie wyrastania ciasta bąbelki powietrza. Drukuj Ciabatta window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500g maki pszennej + troszkę do oprószenia sól 10 g suchych drożdży

Mieszam w Garnku
Szybkie ciasto marchewkowe z gryczanym piwem 253

Szybkie ciasta to coś co lubię najbardziej :). W godzinę czasu można nakarmić siebie i gości jeszcze ciepłym ciastem. Co prawda wiele finezji w tym nie ma, ale też nie tracimy pół dnia na wykańczanie skomplikowanych ciast. Krótko mówiąc w godzinkę otrzymamy delikatne, mokre ciasto marchewkowe które dzięki dodatkowi piwa na miodzie gryczanym i lekkiej nutki kardamonu stanie się lekko spulchnione(...)jajka z cukrem a następnie dodajemy stopniowo i na przemian: olej z masłem, piwo i mąkę z dodatkami. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji.  3/ Wsypujemy do ciasta startą marchew i dokładnie mieszamy. Prostokątną małą blaszkę smarujemy masłem i bułka tartą i wlewamy ciasto. 4/ Wkładamy na środek piekarnika do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika na termoobiegu. Pieczemy

Kuchnia PROzdrowotna
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 211

zbliża się nieubłaganie. Polecam Wam upiec bardzo mocno czekoladowy, sycący, wilgotny tort z malinami i bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych pyszności także tych na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo(...)prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania

maniapieczenia