Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może robić za następcę klasycznego ciasta z makiem na święta Bożego Narodzenia ;) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 70 gramów cukru 1 szklanka mleka + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta z wierzchu 30 gramów(...)ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to konsystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki. Ciasto(...)przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz). Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie
w mojej kuchniSkładniki : Ciasto : 50 dkg mąki 1 całe jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu około 0,20 l zimnej w ody Ciasto maślane : 50 dkg margaryny ( dobrze schłodzonej prosto z lodówki ) Ciasto maślane. 1/2 szklanki mąki Sposób wykonania : Z margaryny i pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować(...)niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć na trzy i jeszcze raz na cztery. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnejuż wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu i przygotowywaniu smacznych przystawek i przekąsek na imprezy i eleganckie przyjęcia okolicznościowe. Możemy urozmaić dania główne, jak i zrobić pyszne małe ciasteczka, które na pewno zaskoczą najbardziej wymagające gusta gości. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego(...)camembert naturalny, gruszka Przygotowanie: 1. Ciasto rozkładamy w chłodnym miejscu, kroimy na prostokąty ok 7X6 cm 2. Kroimy ser na plasterki, tak aby mieściły się na pokrojonym cieście. 3. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. 4. Gruszki i ser wykładamy na prostokątne ciastka. 5. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180*C, ok 12 min.Ciaska musimy
Kuchnia Pełna Pasjipszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo wałkować. Ciasto podzieliłam na cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut(...)stopniach. Część I – zwykłe oponki serowe, pieczone. Do ciasta dodałam ziarenka z jednej laski wanilii. Możecie dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej
ladykitchenpotrawa nadaje rytm. Bo gotowanie jest tańcem. Kroki i ruchy, tempo i smak. To wszystko wiruje, łączy się i chwyta w objęcia. W takcie na 3/4, niespiesznie wyrabiam ciasto drożdżowe. Myśli i ruchy ponownie układają się do tańca. To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko. Delikatne piruety dłoni(...)Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam, pozwalam odpocząć. A w myślach widzę tiulową suknię, która jak mgiełka otula tancerkę przy ostatnim obrocie ... Melodia cichnie, kuchnia odbija ostatnie cichutkie echo... Klasyka nie lubi hałasu. Choć ta cisza wkrótce zrodzi coś zupełnie nowego. Już nie będzie klasycznie i powoli. Będzie szybciej, kolorowo, no i będzie skręt
KUCHARNIAnetu Składniki ciasta zakwaszonego (metoda trzystopniowa, godziny prowadzenia ciasta to: 8, 12 i 3 godziny): 55g zakwasu z mąki żytniej razowej 55g wody 55g mąki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody. Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej(...)Składniki ciasta właściwego : 385g ciasta zakwaszonego 400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x) 460g mąki żytniej typ 720 270g mąki pszennej 400g wody łyżkę melasy sól (ja dodaję 1,5 łyżki) x) 100g mąki żytniej zalać 300g wrzącej wody i energicznie wymieszać, ręcznie albo mikserem, pozostawić do wystygnięcia. (Ja przygotowuję je podczas ostatniego dokarmienia ciasta zakwaszonego, wówczas do rana spokojnie wystygnie). Wodę
w mojej kuchniPrzygotowanie ciasta: Aby przygotować ankhizhan,, potrzeba wymieszać jedną łyżeczkę suchych drożdży-u mnie 1 łyżka świeżych , jedną łyżeczkę białej mąki, jedną łyżeczkę cukru i wszystko wymieszać w szklance ciepłej wody.Pozostawic do wyrośnięcia na 10-15 minut(...)przygotować dużą miskę,wlać ankhizhan i wsypac mąke 5 kubków -1 pozostawic do dosypywania.Wymieszać Można dodać ciepłej wody, lub mleka, sól, i ręcznie wyrabić do gladkiego ,elastycznego ciasta .Gdy ciasto jest prawie gotowe - dadać 30ml olej roślinny ze wszystkich stron tak, że ciasto nie przywiera do ściany i dno misy. Przykryc szczelnie ciasto ,pokrywka lub folia
w mojej kuchniTrdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács...Przedstawiam, Trdlo Smacznego! Składniki na 12 sztuk trdlo ciasto na trdlo(...)posypka : 2 łyżki cukru brązowego , 2 łyżki cukru zwykłego, 1 łyżeczka cynamonu ,2 łyżeczki cukru waniliowego , ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki ,ewentualnie cukier puder Ciasto na trdlo . WYKONANIE
w mojej kuchniWykonanie Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie(...)Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy od 15-20 minut. Gotowe gładkie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. 30 minut minęło i od poczęte ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta
w mojej kuchnipomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych(...)łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem
maniapieczeniaKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać(...)niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część zamrożonego
Na słodko lub wytrawniebardzo zasmakowała moim domownikom, że dostałam zamówienie na kolejną. Przepis wzięłam z tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki 50 g brązowego cukru Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek 150 g cukru(...)łyżeczka cynamonu Składniki na kruszonkę: 4 łyżki mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić
Na słodko lub wytrawniecukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega tu na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie(...)smażenia powstaną duże bąble. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu
Dzieje kuchennej WiewiórySzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu(...)jabłek (Antonówka, Szara Reneta) 3 - 4 łyżki cukru brązowego 1 czubata łyżeczka cynamonu oraz: cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem, dodać wanilię, masło i zimną wodę. Zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 min. Dno prostokątnej formy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować
maniapieczenia