ciasto - 162146 przepisów (strona:873/10810)

Ciasto serowe z winogronami 266

Ciasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę(...)wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego!     Ciasto serowe z winogronami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik

Mała Cukierenka
Szybkie oponki w 5 minut! 51334

Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego.  Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)!  Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie(...)Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie i znalazłem tam może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku

Kuchnia Łukasza
Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) 80

rewelacyjne i powiem Wam, że kto ich do tej pory nie próbował, koniecznie musi to nadrobić ! Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) Czas przygotowania: 160 minut Proporcje na 17 bułeczek Składniki Ciasto: 530 g mąki pszennej 250 ml mleka 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g rozpuszczonego zimnego  masła 12 g suchych drożdży 7 g zmielonego kardamonu Nadzienie kardamonowe(...)cukru 1,5 łyżki zmielonego kardamonu Syrop cukrowy: 70 ml wody 1 łyżka syropu klonowego Cukier kardamonowy: 50 g grubego cukru kryształ 1 łyżka zmielonego kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, wkładamy do miski robota i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, wkładamy do miski

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Stromboli 2467

efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki.  Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki na dwie pizze: na ciasto: 500 g mąki pszennej 550 (można użyć także 450) 280 ml ciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży(...)słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta po zawinięciu dobry jakościowo ketchup do posmarowania ciasta lub przygotować własny na szybko* * domowy ketchup na szybko otrzymamy odparowując pokrojone pomidory z puszki na patelni, z dodatkiem odrobiny czosnku granulowanego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bezglutenowe oponki serowe 179

dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części(...)większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się

moj przepis na
Ciasto kanapka jabłkowa 343

Przepis znalazłam na stronie "prześlij przepis" i spodobał mi się, ale muszę przyznać, że się trochę rozczarowałam. Ciasto wyszło mi zakalcowate (a dawno nie miałam już zakalca), a masa jak dla mnie trochę za mało słodka. Ciasto bardzo ładnie się kroi i ładnie wygląda. Kiedyś skuszę się jeszcze raz zrobić to ciast, ale na pewno więcej osłodzę. Może następnym razem(...)mało słodkie bo używałam innej marki serków niż podano w oryginale. Miałam nie publikować tego posta ze względu na tego zakalca, ale przecież nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Ciasta już nie ma, a ja dzielę się swoimi spostrzeżeniami dla tych co się skuszą na to ciasto. Ogólnie mówiąc ciasto było dobre. Przepis podaje oryginalny. Składniki: Blacha 25x40 Ciasto

talerz przyjemności
Kopytka ze szpinakiem 160

wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się stały, bo mąki za dużo(...)Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dobrze studzimy (najlepsze będą z wcześniejszego dnia). W bardzo dużej misce (lub na stolnicy) do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy wałek, odkrawamy 1/3 ciasta i tą część zagniatamy ze szpinakiem. Doprawiamy chili i pieprzem. Blat wykładamy folią spożywczą, posypujemy ją mąką i ciasta bez szpinaku formujemy

Moniki Smakołyki
Ciasto Tiramisu 346

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)ujmowało ciastu w smaku :) foremka 23x33 cm Ciasto:    500g mąki pszennej,  100g zmielonych migdałów,  160g cukru,  200g masła lub margaryny,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżka kakao,  4 żółtka,  6 łyżek śmietany 12%.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło

Z miłości do słodkości
Faworki- najlepsze! 159

nigdy nie jadł faworków. Ja zajadałam się nimi przez całe dzieciństwo! Najlepsze były smażone przez babcię. Pamiętam, jak robiła je z ogromnej porcji, dając około 12-15 żółtek do ciasta i rozdzielała po całej rodzinie. Każda rodzinka dostawała ogromną michę faworków, obficie obsypanych cukrem pudrem <3 Ach..to były czasy :) Szkoda, że robi się je zazwyczaj(...)roku- właśnie na Tłusty Czwartek. Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 100 sztuk)   Ciasto: 400 g mąki pszennej 5 żółtek 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu 7 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżki cukru 30 g masła   Dodatkowo: olej do smażenia, np. rzepakowy cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 882

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose i Royal Old England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej

Mała Cukierenka
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 450

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
Podwójna zakręcona margherita 187

mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę. Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm): Ciasto(...)misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
torcik mleczny 155

Jeśli lubicie mleko w proszku to ten torcik na pewno trafi w Wasz gust.Warstwy wilgotnego ciasta przełożone są kremem mlecznym a całość przełamuje kwaśny posmak powideł śliwkowych. Ciasto nie jest przesłodzone ale jeśli mleko w proszku to nie Wasz smak, to nie próbujcie go piec. Ten smak tutaj dominuje więc trzeba go naprawdę lubić. My uwielbiamy wszystko z dodatkiem mleka(...)proszku więc nam bardzo smakował:)  *Jako bazę tortu wykorzystałam przepis na ciasto mleczne ze starego wycinka z Poradnika Domowego jeszcze z lat 90-tych.  *tortownica 21 cm: Składniki: na ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 4 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto 3 Króli 149

Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech(...)młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko + 3 żółtka  4 dkg. drożdży  1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe 131

sobie pond pół kilograma czekolady, ale wcale nie jest przesłodzony. Powiedziałabym, że wręcz wytrawny. Prawdziwej słodyczy dodaje tu warstwa z białej czekolady, dzięki której całość jest wyważona w smaku. Ciasto (jak sama nazwa wskazuje) składa się z 3 warstw: jednej pieczonej i dwóch, które potrzebują czasu na stężenie w lodówce. Całość jest zwarta, dość ciężka i choć uzależniająca, to myślę(...)dacie radę zjeść tylko jeden kawałek :) Dlatego też potrójnie musowe ciasto czekoladowe jest doskonałym deserem na wszelkie święta, czy też rodzinne uroczystości, kiedy jest się z kim nim podzielić :D Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com. Dla mojej rodziny robiłam to ciasto kilkukrotnie, ponieważ wszyscy za nim przepadają. Za każdym razem się udało. Z czystym sumieniem polecam więc

MyCookBook.pl