ciasto - 162322 przepisów (strona:866/10822)

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami 210

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 12,5g drożdży 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 50g masła NADZIENIE: 400g śliwek 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 50g orzechów włoskich jajko do posmarowania Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn(...)10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować

https:KKuchniaMniam
Jabłecznik na zimno 328

Jabłecznik na zimno to ciasto biszkoptowe przełożone jogurtowo-śmietankową masą z dodatkiem cynamonu i kawałków jabłek, zwieńczone galaretką z musu jabłkowego. Całość jest mocno owocowa, z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto, choć nie posiada mocnych akcentów kolorystycznych, w przekroju prezentuje się wyjątkowo ładnie i śmiało może zostać podane gościom na przyjęciu. Przygotowuje się je dość łatwo, choć z racji(...)jest to ciasto przekładane, w kilku etapach. W zależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58509

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego . Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę , to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski(...)Sylwestra. (wiem, że to Sylwestra jeszcze daleko, ale przepisy imprezowe przydają się przez cały rok ;) ) Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu ok. 11 plasterków szynki (np. Sopockiej

Kulinarne Przeboje
Proste ciasto z dynią i gruszką 150

spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze jest zachęcające i wprawia uczestników w dobry nastrój. Szczególnie, jeśli po domowych bułeczkach jest możliwość zjedzenia domowego ciasta, popijanego pyszną, mocną kawą (Duńczycy innej nie pijają). Hmm ... Trzeba było coś upiec, i to szybko! U Bereniki znalazłam pomysł na ciasto dyniowe. Świetnie się to zgrało z faktem(...)szaf. W końcu przypomniałam sobie, że obie pasujące do przepisu, mają moje koleżanki. Trzeba więc było improwizować... Sięgnęłam po keksówkę, i naprawdę - nie był to zły pomysł. Takie ciasto można później pokroić w zgrabne plastry, i je się je naprawdę wygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 366

Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości(...)przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strzępiec z jabłkami 159

Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 4 żółtka  220 g masła 100 g cukru(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu  łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
przekładane ciasto chałwowe 148

Ciasta z chałwą w mojej rodzinie są tak lubiane, że z każdym następnym stwierdzamy, że było najlepsze. W tym wypadku oczywiście też tak było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie  mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze(...)lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 150 g masła 150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto wiewiórka z żurawiną 188

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny(...)razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej.  2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam. 3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. 4. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta migdałowa z gruszkami 186

Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał(...)jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch płatów foli spożywczej lub po prostu wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, wykładając również boki blaszki. Wstawić ponownie do lodówki, żeby schłodzić ciasto. ( na około 10 minut ) Wylać

Kuchnia Pokoleń
Szybka pizza 201

Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy(...)cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki

VegUlka
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 204

łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny wypiek) d odajemy mąkę pszenną razową, oraz mąkę pszenną zwykłą i sól.  Całość mieszamy, dodając  letnią wodę(...)powstało dość elastyczne ciasto, które  możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde").  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny

Miód i pieprz
Ciasto BLACK&WHITE ze śliwkami i jabłkiem 282

chłodniejsze powiewy jesieni z pewnością sprawiają że bardziej doceniamy domowe zacisze. W nim możemy poczuć się komfortowo i przygotować sobie coś co z pewnością poprawi nam humor. Świeżo wypieczone ciasto z aromatyczną kawą czy herbatą to świetna myśl na odpędzenie jesiennej chandry. Kakao dobrze wpływa na samopoczucie a śliwki i jabłka świetnie regulują przemianę materii. Szybsza praca jelit to też(...)opakowanie skórki pomarańczowej Przygotowanie: 1/ Cukier, żółtka, i masła utrzeć, dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta. 2/ Dodać opruszoną w mące skórkę pomarańczową i wymieszać. 3/ Połowę ciasta odłożyć a do reszty wmiksować 2 pełne łyżki kakao. 4/ Na wysmarowaną tłuszczem blachę rozłożyć ciasto ciemne

Kuchnia PROzdrowotna
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 164

miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec(...)cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz sera i mamy już nasz pierwowzór dzisiejszego wyrobu. Można oczywiście dyskutować o tym, czy przytoczona powyżej historia narodzin pizzy jest prawdziwa, istnieje bowiem jeszcze kilka innych hipotez, dotyczących powstania tego dania. Zresztą, nie to jest w rzeczy samej najważniejsze. Sednem sprawy jest

Miód i pieprz
Chrupiące bagietki w godzinę 337

słabe. Spróbujcie z innymi. W dużej misie lub w dzieży miksera mieszamy razem mąkę i sól. Powoli miksując lub mieszając łyżką, wlewamy do mąki wodę z rozruszanymi drożdżami. Mieszamy/ugniatamy ciasto tak długo, aż uformuje się z niego elegancka, gładka i elastyczna kula. Ciasto musi wytworzyć dużo powiązań glutenowych, najlepiej wyrabiać je przez około 8 minut. To ciasto będzie bardzo miękkie(...)dość rzadkie. Musi być dobrze wyrobione, a przy formowaniu — lekko podsypywane mąką. Niech Was nie kusi w żadnym wypadku dosypywanie do niego mąki — bagietki mają być mięciutkie. Dzielimy ciasto na pół (na oko lub na wadze kuchennej) i formujemy w dwie podłużne bułki. Pamiętajcie, żeby pracować na lekko podsypanym mąką blacie — ciasto jest mocno lepkie. Porcję ciasta spłaszczamy dłonią

Karo in the Kitchen
Rogaliki dyniowe 285

pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe. Z poniższej ilości składników przygotujecie(...)około 40 niezbyt dużych rogalików. Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia. Rogaliki dyniowe Składniki: 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania 120g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 60g cukru pudru 60g domowego cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki cynamonu

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania