chleb - 26176 przepisów (strona:874/1746)

Młoda kapusta ze śmietaną 234

Smak tak przyrządzonej kapusty kojarzy mi się z wakacjami spędzanymi u Babci. W upalne dni z siostrami nakładałyśmy ją sobie na pieczony przez Babcinkę chleb suto posypany kminkiem - jaki to był wspaniały smak... aż w głowie się kręci od wspomnień... MŁODA KAPUSTA ZE ŚMIETANĄ !!!Niech Was nie obrzydzi dodatek śmietany do kapusty - smak jest genialny!!! Składniki: spora główka młodej kapuchy

sierotka maRysia w kuchni
Bułki Tarantule 188

listy ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia

Ogrodnik w podróży
Pita z mąki pełnoziarnistej 411

Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia

Karo in the Kitchen
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 185

wymaga zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką! Czas przygotowania to około 10 minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa

potrawyregionalne
Tosty francuskie z figami i węgierkami 183

chwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty na masełku. Tosty francuskie z figami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 184

chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym domu a tu jeszcze gorący i nie można zjeść, ech. Polecam gorąco. Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy graham na zakwasie 165

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 208

ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą  ścierkę

Gotowanie jest łatwe
Dyniowy chlebek na słodko 131

Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki

KasiaiKrzysiu.pl
Chlebek "pizza" 153

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać

Codzienne Gotowanie
Tosty z figami i serem ricotta 195

SKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny  rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie

ClauditteMissCooking
Kanapki dla dziecka. Misie 246

Chleb tostowy upiec w piekarniku lub tosterze. Wysmarować ulubionym masłem orzechowym. Dodać plasterki banana i kilka jagód.  Nic prostszego, nic bardziej smacznego :) Śniadanie  mistrzów dla dzieci.....i nie tylko

ClauditteMissCooking
Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą 245

miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta 135

upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.  Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml

Codzienne Gotowanie
Focaccia 171

pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami. Składniki : 350g mąki pszennej 250ml letniej wody

Codzienne Gotowanie