przepisie, to 250 ml Moje uwagi : Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki. A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :( Kiedy pieczemy? W weekend 11,12, 13 listopada Kiedy publikujemy? W poniedziałek
Proste PotrawyGłównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Uwielbiam... Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy + 2 łyżki oliwy 100 g białego sezamu + 1 łyżki oliwy pół
pieprzny smaczekrozdrobnić widelcem. Bazylię i pietruszkę posiekać drobno. Wszystko wymieszać. Dodać jogurtu (jakieś 4 kopiaste łyżki), doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać majonezu i ketchupu. Wszystko wymieszać. Podawać z chlebem, krakersami lub zjadać samotnie
Szybko Tanio Smaczniepieprz Kaszę ugotować w podwójnej objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać z chlebem lub jako sos do przystawek
Szybko Tanio SmacznieCzęsto miałam problem co z robić z mięsem, które zostawało po ugotowaniu zupy. Wtedy wpadłam na pomysł przyrządzenia pasty do chleba. Aromatycznej, świeżej i przepysznej. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki
Szybko Tanio Smaczniecytryny – sól, pieprz – garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga – Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 awokado – 1 jajko ugotowane na twardo – kilka
Szybko Tanio SmaczniePastę możemy użyć na chleb, do faszerowania jajek. Świetnie smakuje też do mięs w formie gęstego sosu. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 opakowanie czosnku niedźwiedziego – 1 opakowanie twarożku – sól, pieprz do smaku – opcjonalnie majonez (ja dodałam jedną łyżeczkę) Liście czosnku opłukać, osuszyć i odciąć końcówki. Posiekać, zblendować razem z serkiem i doprawić do smaku. Całość najlepsza
Szybko Tanio Smacznieramach cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem Iza z blogu Smaczna Pyza wybrała ten pyszny i aromatyczny chlebek. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam. Chlebek pszenny z serem i ziołami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniedwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka
bistro mamaMega kanapka jest to fajne rozwiązanie na sycące śniadanie SKŁADNIKI : ( na 2 kanapki ) chleb – 3 kromki ser mozzarella – 1 opakowanie – 150 gram pesto z bazyli jajka – 2 sztuki majonez szynka – 2 plasterki sałata – 2 liście sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Dwie kromki posmarować pesto i przekroić na pół. Pokroić mozzarellę i ułożyć na połówkach posmarowanych kromek. Dodać szynkę
kuchniabellissima.wordpress.comodstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany z siemieniem lnianym i słonecznikiem http://elka72.bloog.pl/id,345671775,title,Chleb-owsiany,index.html
Kolorowa kuchnia Elkiwczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku
Codziennik Kuchennymiejsca blacie na tak duży sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki?! I tak kiełkownicę zastąpiły słoiki
Codziennik Kuchennypochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny. Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby. Łososia
Codziennik Kuchennypodsmażyć na oleju. Dodać tofu, płatki drożdżowe, czarną sól, kurkumę, curry i wodę. Dokładnie wymieszać, smażyć aż większość wody odparuje. Tofucznicę podawać udekorowaną szczypiorkiem, z pomidorem i dobrym chlebem na zakwasie. Smacznego
Codziennik Kuchenny