Pancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko
Kuchnia z widokiem na ogródminął od czasu pierwszych drożdżowych racuchów , które robiłam na śniadanie. Tym razem zrobiłam na obiad, w wersji szpinakowej. Sposób przygotowania zupełnie się nie zmienił: 225 g mąki gryczanej 4 g drożdży instant 150 ml mleka, ciepłego 150 ml wody, ciepłej 3-4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku siekanego, rozmrożone olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce
KucharzycaPudding chia na jogurcie greckim z prażonymi na miodzie jabłkami z cynamonem, orzechami i płatkami migdałowymi to propozycja na idealne śniadanie - wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i całego ciała. Jest to moja ulubiona wersja ❤ Uwielbiam ją! Na szczególną uwagę zasługują tu nasiona chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, które są bogate w kwasy Omega-3 oraz liczne witaminy
Kuchnia MagdaLenyNiebawem Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej nazwie Terrina wielkanocna. Galaretka wielkanocna to przekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa
Z Kuchni Do KuchniDojrzałe awokado zapieczone z jajkiem i ewentualnie innymi dodatkami, czyli ciekawy pomysł na śniadanie dla wymagających podawane na ciepło ;) Składniki: awokado 2 małe jajka szczypiorek lub parmezan sól, pieprz opcjonalnie: kawałki łososia wędzonego lub boczku, pomidorki koktajlowe Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i część miąższu. Doprawić każdą połówkę solą i pieprzem. Ułożyć
wyzwania kuchennezdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!). Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz TUTAJ
Jeść, by żyć w zdrowiugrawer, który przypomina mi jak dużo mam w życiu. Pokazuje wartości, których nie można kupić. Każdego dnia rano budzą mnie małe rączki, o których zawsze marzyłam. Wspólnie możemy zjeść śniadanie. Od teraz w łóżku bo taca idealnie to tego się nadaje. Taca sprawdzi się również w ,,chwilach dla siebie". Tylka ja i książka. Tak więc zapraszam
VioletoweKucharzenieWywołuję wiosnę :) Taki twarożek od zawsze kojarzy mi się z wiosną, choć przygotowuję go na śniadanie przez cały rok, to najbardziej smakuje właśnie wiosną, kiedy w ogródku wyrastają już pierwsze rzodkiewki i rośnie młody zielony szczypiorek. Dzisiejszy twarożek jest co prawda wykonany z produktów sklepowych, bo jeszcze za wcześnie na własne, ale właśnie nim, chociaż za oknem szaro, buro
Kuchnia z widokiem na ogródpizzę? Hmmm, niekoniecznie, chyba że jest domowa... Ale tarta.... Pychota. Tu przedstawiam Wam propozycję z mnóstwem sera, z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g
Di gotujejest proteinowa owsianka! Gęsta, kremowa, idealnie słodka, o pysznym smaku mokki 😋😋😍 Zachęcam do zaopatrzenia się w odżywkę białkową Sunwarrior Polska o smaku mokki i przygotowania z nią m.in. takiego śniadania :) Składniki: 50 g płatków owsianych (polecam takie szybko rozmiękające, np. górskie) 250 ml wody 1 miarka (25 g) białka o smaku MOCHA WARRIOR BLEND (Sunwarrior Polska
Zdrowie na języku :PPLACUSZKI BUDYNIOWE Delikatne i puszyste jak puch placuszki budyniowe. Budyń jest ewidentnie wyczuwalny. Są lekkie, a smażenie ich nie wymaga tłuszczu, bo nie przywierają do patelni. Złociste, idealne na śniadanie podane z marmoladą, dżemem lub owocami ze słoiczka. Dla mnie wystarczy sam cukier puder :) ~~SKŁADNIKI~~ jaja 2 sztuki cukier puder 2 łyżki mąka 3 łyżki budyń waniliowy
Kuchnia PaulettesJajka faszerowane to fajna propozycja na kolację lub śniadanie, ale też często pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - są to jajka faszerowane wędzonych makrelą. Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉 Składniki: 5 jajek 1 makrela wędzona pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo
Kuchnia MagdaLenysię z jajkami, które wbija się na patelnię różnych, pysznych składników. Tym razem przedstawiam Wam inną wersję. Na naszym talerzy pojawi się wszystko,czego nasz organizm potrzepuje na śniadanie. SKŁADNIKI:(2 porcje ) ! średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia lub 1/2 średniej 1 duży pomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki
Kopystką po garachJajka zapiekana w kokilkach..czyli najlepsze, niedzielne śniadanie :) Można je zapiekać na dziesiątki sposobów. Dziś postawiłam, na szpinak, wędzonego łososia i kozi ser. Erupcja smaków. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 jajka spora garść szpinaku 50 g wędzonego łososia kawałek pora (biała część) ząbek czosnku gałka muszkatołowa kilka kosteczek koziego sera sól pieprz masło lub oliwa PRZYGOTOWANIE: Na tłuszczu przesmażamy
Kopystką po garachSezon szparagowy-mój ulubiony. Trwa bardzo krótko,więc zajadam się tym warzywem ile można.....a wciąż mi mało i mało. Dzisiejszy przepis polecam na śniadanie, obiad i kolację :) SKŁADNIKI : (2-3 porcje) pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy
Kopystką po garach