cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super dodatkiem do śniadania przy podwieczorku. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka orzechów włoskich 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki sezamu 3 jabłka łyżka cynamonu 100ml napary z herbaty malinowej Sposób przygotowania: Siemię lniane
wysmienityDlaczego by nie pocieszyć się przepyszną czekoladową owsianką w taki zimny jesienny poranek? Wiadomo, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia i często o tym zapominamy. Jednak taka owsianka da nam niezłego kopniaka oraz dużo energii na co najmniej 4 godziny no i może poprawi humor:-) Składniki na 2 porcje: szklanka płatków owsianych górskich 2 szklanki mleka
wysmienityDlaczego akurat ten placek na śniadanie dla cukrzyka? Jak wiadomo osoby chorujące na cukrzycę muszą uważać na to ile cukru spożywają w swojej diecie. Cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ciastach i innych deserach. Znajduje się również między innymi w mące, z której możemy przygotować wiele różnych potraw między innymi placuszki czy naleśniki. Proponuję zamiast zwykłej mąki użyć
wysmienityjaglanej? Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego , dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Wypróbujcie! Składniki: – 220ml + 220ml mleka (napoju
Be Fit Be Strongmnie często na weekendowe śniadanie są jajka, dziś miałam w wersji bardzo sycącej. Były zapieczone w piekarniku z brukselką i boczkiem. Wystarczą dwie sztuki i jest się najedzonym do obiadu. Składnik: - jedno opakowanie brukselki Hortex - 200 g boczku w plasterkach - 6 jajek - 2 łyżki octu balsamicznego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - sól
Kulinarne życieMiękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1 łyżka
babka w formieuniesieniu okraszonym uśmiechem :D Wnętrze omleta wypełniłam mleczną mozzarellą i świeżymi pomidorami, tworząc tym samym namiastkę włoskiego smaku ale możecie wpakować do niego swoje ulubione dodatki. ;) Zapraszam zatem na śniadanie w kolorach letniego poranka! Omlet na zielono na 1 omlet Potrzebujesz: sporą garść świeżych liści szpinaku baby 1 suszonego pomidora z zalewy 1 ząbek czosnku 1 łyżkę mleka
Kuchnia w Słońcu Skąpanapomoże i uda mi się pozbyć choć kilku kg- nie wiem, ale zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi ;) Skoro ma być zdrowiej- to ograniczyłam również pieczywo. A co jem na śniadanie w zamian? A np takie pieczone jaglanki!! Z owocami jest tak dobra, że człowiek zapomina o całym świecie :) Składniki dla 6 osób: 2 woreczki kaszy jaglanej 1 szklanka płatków
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam sobotnie i niedzielne śniadania, ponieważ nie muszę się z niczym spieszyć, a wspólnie jedzone posiłki jeszcze lepiej smakują :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania jajecznicy wraz z dodatkiem boczku oraz cebulki. Proste, a zarazem pyszne połączenie smaków! Taka jajecznica najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Jeśli macie ochotę na inne jajecznice to zajrzyjcie tutaj . Składniki
Ugotowaćktórej spód stanowi kasza jaglana, zaś wypełnienie to kurczak, cukinia i suszone pomidory zalane masą jogurtowo-jajeczną. Może ona stanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki winegretem. Inspiracja: Zawsze głodna Składniki na formę o średnicy
Fabryka pomysłówDzisiejszy pomysł na śniadanie nie jest skomplikowany a do tego szybki w przygotowaniu. Jajko podawane na miękko jest najzdrowsze, co oznacza, że podczas przygotowania nie traci swoich wartości odżywczych. Życzę zdrowego poranka :) Składniki na 1 porcję: (ok. 230 kcal) 1 jajko kromka chleba pełnoziarnistego (ze śliwką) 2 plastry szynki (filet pieczony z indyka) plaster pomidora 3 plasterki ogórka
Alutka-GotujeWiosna coraz bliżej, więcej słońca i uśmiechu na twarzy. Energetyczne śniadanie to podstawa każdego dnia, a ostatnio pokochałam omlety biszkoptowe. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a dodatki zależą już tylko od naszej wyobraźni! Dzisiaj postanowiłam wykorzystać pomarańczę, soczysta i słodka, świetnie skomponowała się z miodem, omlet biszkoptowy dzięki tym dwóch składnikom jest bardzo wilgotny i przepyszny. niebo w gębie
Moja smaczna kuchniaRyż na mleku to pyszny deser lub pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Taki deser możesz zabrać do pracy, a przygotować go dzień wcześniej. Ryż jaśminowy, którego użyłam w tym przepisie, wykorzystuje się do przygotowywania deserów i doskonale komponuje się z egzotycznymi owocami. Jagody goji wspomagają odchudzanie - posiadają niską kaloryczność oraz dużą ilość błonnika. Składniki na 1 porcję
Alutka-GotujeJeśli czasem myślicie o leniwym poranku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego. Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka. Owszem troszkę pracochłonne
Kuchnia w czekoladzieSzybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich
VioletoweKucharzenie