Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.
Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), naj... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu KUCHNIA POLSKA
Autor
KUCHNIA POLSKA
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
bigos, kapustą, kapusta kiszona, ciasto, mięso, śliwka, grzyby, obiad, przekąska, przystawki, przekąski, zupa pomidorowa, pieczywo, mięsa pieczone, mięso duszone, bez pieczenia, czerwona kapusta, mięso na obiad, ciasto ze śliwką, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia
Inne przepisy z KUCHNIA POLSKA
Dodaj komentarz