wszędzie. W Iranie to jeden z bardziej charakterystycznych dodatków do ryżu czy potrawek. W języku perskim berberys to "zereshk" (czyt. zereszk). Najpopularniejszym daniem jest Zereshk Polow, czyli ryż z berberysem i szafranem. Berberys stosowany jest(...)medycynie tradycyjnej: ma bardzo dużo witaminy C, pomaga na infekcje, biegunki, ma działanie antybakteryjne. Smak ma ciekawy, trudny do określenia, ale bardzo dobrze komponuje się on ze smakiem ryżu. Niesamowity jest balans pomiędzy słodkim i kwaśnym smakiem. Przepisy z berberysem: Zereshk polow Javaher polow Do kupienia w dobrych internetowych sklepach ze zdrową lub bliskowschodnią żywnością
Przepisy Aleksandryopakowania przyprawy curry (4 czubate łyżki) przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki, sól, 4 łyżeczki cukru + kurkuma do gotowania ryżu ryż do podania olej do smażenia Kurczaka kroimy w niezbyt drobną kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę, cebulę w półpiórka (najpierw w poprzek na pół, a później każdą z połówek(...)pomidorów dorzucamy paprykę i cebulę oraz mleczko kokosowe. Wszystko dusimy ok. 10 min. Na sam koniec dodajemy kurczaka. Po chwili nasze curry jest gotowe. Mnie smakuje najbardziej z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 2 łyżeczek kurkumy, która nadaje mu egzotycznego smaku i ślicznego, żółtego koloru. (By the way. Kurkumy też nie mogłam dostać w Tomaszowie.) Tak przygotowane
Ratunku obiadsypko ryżem. Smacznego! A teraz wyliczenia: łosoś 15 zł mleczko kokosowe 8 zł cebula 0,2 zł pasta curry 2 zł cytryna 0,5 zł kolendra 2 zł ryż 3 zł rodzynki 0,7 zł przyprawy i olej 1 zł Koszt całego dania: 32,40 zł Porcja
Obiad za dychęTo danie, jak sporo w mojej kuchni, powstało na zasadzie: mam jakiś składnik do wykorzystania i szukam z czym go połączyć;) Miałam tym razem fasolkę adzuki
Zdrowa Kuchnia SowyDziś od firmy SONKO dostałam megaśną pakę. A w niej mnóstwo pyszności - ryże, kasze, chrupkie pieczywo, wafle(...)ryżowe i snacki kukurydziane. SONKO to firma powstałą w roku 1989. Od tego czasu dba o nas, dostarczając nam produkty najlepszej jakości. W ofercie znajdują się takie produkty jak: ryże, kasze, wafle ryżowe, pieczywa lekkie i pełnoziarniste, snacki i suchary. Szczegółowe informacje o firmie i produktach dostępne na stronie internetowej: http://www.sonko.pl/x.php/1,16/Hfp-s.a..html Ze swojej strony, zapraszam
kolorowotorcikowonaturalnego Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. 2. Pokroić w kostkę paprykę, w plasterki oliwki i surimi. 3. W do miski z zimnym ryżem dodajemy paprykę, oliwki, surimi i kukurydzę. Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. 4. Doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem. Smacznego
Pasja Smakumielonych ;) Składniki: 2 woreczki ryżu kostka bulionowa cebula ok. 5 dużych pieczarek mielona papryka pół pęczka natki pietruszki 2 jajka bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: 1. Ryż gotujemy z kostką rosołową(...)przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego
Pasja SmakuUgotować ryż, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. 2. Pokroić w kostkę paprykę i ogórki konserwowe. Surimi pokroić w półcentymetrowe plasterki 3. W do miski z zimnym ryżem dodajemy paprykę, ogórki i kukurydzę. Mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki surimi. 4. Doprawiamy do smaku. PS. Wersja z ogórkami smakuje mi bardziej niż
Pasja Smakufanami cukinii. Składniki: 2 średnie cukinie puszka tuńczyka 2 woreczki ryżu duży pomidor kawałeczek żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: 1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Ryż ugotować i przesypać do miski. Dodać tuńczyka, posiekany miąższ cukinii i pokrojone na małe cząstki pomidory. 3. Farsz doprawić solą i pieprzem. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać
Pasja Smakucebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć
Ala piecze i gotujenajczęściej gotujesz? dla rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it
Mia Cucina Sofietanigdy mi się nie znudzą szczególnie o tej porze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie , czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik