Congee Jook, kolejne danie z rozgotowanego ryżu, które w Azji jest oczywiście niezwykle popularne. Wczorajszy Jatjuk – przepis znajdziesz tutaj . Jatjuk Według Eileen Yin-Fei Ło – 1937-2022 – która była szefową kuchni i autorką jedenastu książek kucharski na temat historii i kuchni chińskiej. Congee prawdopodobnie powstało za czasów dynastii Zhou, około 1000 roku p.n.e. Na południu Chin Jook było i jest do dziś oczywiście przygotowywane z ryżu. Natomiast na północy z pszenicy, jęczmienia,... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...