Przepis na : obiad
Chaczapuri adżarskie to taka gruzińska pizza Ma kształt łódki uformowanej z drożdżowego ciasta, a w jej środku jest lekko słony farsz serowy i jajko. O tym daniu po raz pierwszy dowiedziałam się od koleżanki, dla której chaczapuri jest przyjemnym wspomnieniem z wypadu do Gruzji. Zaciekawiona jej zachwalaniem zamówiłam je w gruzińskiej knajpce na Warszawskiej Starówce. Początkowo zniechęcało mnie jajko, ale gdy już spróbowałam, byłam zachwycona ! Pycha! Właścicielka nawet poinstruowała, jak prawid...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...