Dzisiaj kolejne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Piekliśmy chleb Tygrysi z przepisu Berniki. Chleb jest pyszny z bardzo chrupiącą skórką którą otrzymujemy dzięki posmarowaniu "papką" na bazie mąki ryżowej. W trakcie pieczenia chleb popękał tworząc piękny wzorek na całej powierzchni chlebka.Ja zmieniłam proporcje na skorupkę oraz usprawniłam sobie sposób wyrastania. Mimo to chleb się udał. Składniki: Zaczyn: 90 g mąki 55 g wody 7 g suchych droższy 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli &... czytaj dalej...
Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...Piękny :) mój jeszcze rośnie, ale nie mogę się już doczekać tej chrupiącej skórki :)
Fajna nazwa. Śliczny chlebek. Rzeczywiście skórkę ma ciekawą. Bardzo apetyczny :)
Jaki uroczy! :) Mógłby się też dobrze nazywać - chlebek z wężową skórką :)
Pogwałciłaś ten chleb trochę mikserem, mimo tego wyszedł cudny.Dzieki za wspólne pieczenie.
Dorotko nie miałam za bardzo czasu ale w sumie się nie napracowałam a chlebek rewelacyjny. :)
Prześliczny chlebek! Super pomysł :)www.brulionspadochroniarza.pl
A ja całkiem o nim zapomniałam a też chciałam piec;)) Ślicznie wyszedł! A ta skórka, mmm....
ten chlebek na pewno by zrobił furorę w naszych domach :) pyszności
Zazdroszczę tego chlebka i tak żałuję, że w ten weekend nie mogłam dołączyć do Was;-(
Piękny "tygrysek" ! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
Piękny bochenek! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego.PS. Mam identyczną doniczkę ;)