obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka(...)łosoś się nie rozpadł. Kiedy łosoś będzie gotowy dodać liście szpinaku, wyłączyć ogień i delikatnie przemieszać. Posypać sezamem (ja wcześniej chwilę go podgrzałam na suchej patelni). Danie podałam z ryżem dzikim i basmati z odrobiną klarowanego masła. UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl
Kulinarne Inspiracjedanie było zbyt pikantne) puszka pomidorów lub passaty (latem lepiej świeże) 2-3 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku ryż do podania Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Zeszklić na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Dodać skórkę cytrynową, paprykę pokrojoną w kostkę(...)pieprzem. Do gotującego się sosu wrzucić pokrojone na kawałki (ok. 3cm) piersi kurczaka. Gotować wszystko 10-15 min., aż sos odparuje i dobrze oblepi mięso. Podawać z brązowym ryżem ugotowanym "al dente
Kulinarne Inspiracjecebulę do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W czasie gdy smażymy kurczaka, kroimy paprykę w kostkę. Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego ryż. Smażymy do momentu aż stanie się półprzeźroczysty (często mieszając). Następnie dodajemy paprykę i kieliszek białego wina. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
Emcia Pichcicukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania ugotowany ryż do podania Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie jej składniki, łącznie z jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą(...)minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pozostałe 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, śmietankę i natkę pietruszki lub kolendry. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, posypane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry. Smacznego! English version Lamb Tikka Masala (6 servings) Ingredients for lamb marinade: 680 g lamb, trimmed of fat and cut into 2 cm cubes
karmelowyminut. Wyjmuję i osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki. Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym
Bea(u)ty kitchenbabcia czekała na mnie z talerzem gorącej i cudownie rozgrzewającej zupki :) Ja także swoją zrobiłam z domowymi łazankami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Na drugi dzień ugotowałam ryżu i była równie pyszna jak z makaronem. polecam i z łazankami i z ryżem, oba dodatki są rewelacyjne Składniki: 1 kg miąższu z dyni ( około 1/4 dyni) 1 litr mleka(...)sól 1/2 - 1 szklanki cukru cukier waniliowy cynamon szczypta imbiru 1 opakowanie łazanek ( najlepsze domowej produkcji) lub szklanka ugotowanego do miękkości ryżu Wykonanie: Dynię myję, kroję i usuwam gniazda nasienne. Obieram ze skóry , a miąższ kroję w kostkę. Wrzucam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na niewielkim ogniu, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać
Bea(u)ty kitchenłyżka kakao 5 opakowań ryżu preparowanego Wykonanie: 2 kostki masła rozpuścić, dodać krówki i mieszać do całkowitego połaczenia się składników. Dodać kakao, wymieszać i trochę przestudzić. Następnie wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko pokryte było masą. Formować nie za duże szyszki, układać na talerzu i odstawić do zastygnięcia
Ciasteczkowy Potwórłyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa) szklanka śmietany 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki 2 łyżki masła ryż/makaron/kasza Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą (pierś wrzucamy do wrzątku na ok. 20 min). Wyciągamy ją z wody, wrzucamy do garnka kostkę rosołową (ilość w zależności od ilości wody
W kuchni bez szafekrównież pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Pokrojonego selera przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, by trochę zmiękł i ostudzić. Następnie do miski przełożyć przestudzonego selera, ananasa, kukurydzę oraz ryż i posiekane orzechy. Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce
In my kitchenmięso, pomidory , bulion i ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień , przykryć i gotować na wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę . Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut Dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 30 minut . Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran, natkę z kolendry i pietruszki oraz sok z cytryny . Wszystkie składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiekarnik rozgrzej do temperatury 190 st.C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj(...)Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią. SMACZNEGO ! Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość
Kredowe Menupokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy(...)czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir fry (4 servings) Ingredients: 2 tsp cornstarch 1/2 cup chicken broth 3 tbsp smooth peanut butter 4 tsp lime
karmelowyZapraszam do przepisu na bardzo smacznego kurczaka. Łatwy w przygotowaniu doskonale pasuje do ryżu lub makaronu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. Składniki : Pół piersi z kurczaka 400 ml śmietany 18% do zup/sosów sól pieprz 2 średniej wielkości cebule masło klarowne(...)Próbujemy czy czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem. Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania. Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę cebulkę, następnie dodaję kurczaka. Jak widać kurczak
Sprawdzone przepisy kulinarneprzyrządzonej ryby pasuje tak naprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą z awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy
Pełny talerzoszczędza informacji o walorach zakupionego przez nas towaru. Wafle charakteryzuje to, iż są pełnoziarniste i niskotłuszczowe, mają małą zawartość węglowodanów prostych, nie zawierają glutenu, produkowane są z najwyższej jakości ryż brązowego, są źródłem błonnika (3,8%, zatem mniej niż w waflach kukurydzianych, ale również bardzo dużo). W obu przypadkach zachwyciła mnie prostota i funkcjonalność stworzonego przez producenta produktu
Sajkofanka smaku