greckiego 1/2 kg truskawek 3 opakowania galaretki truskawkowej 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Biszkopty ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z kakao, dodaję miód i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam łyżka, dodaję ryż preparowany i ponownie mieszam. Gotową masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. Białka ubijam na sztywno i również odstawiam do lodówki. Truskawki miksuję
Ciasteczkowy Potwórinnego, jak rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej na dobrym targowisku(...)szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako dziecko nie lubiłam sarmy, a robiło się ją u mnie w domu
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki kajmaku 250 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki płatków żytnich kilka listków mięty czekoladowej Truskawki myjemy kroimy w połówki i wrzucamy do pojemnika na ryż, jedną odkładamy i kroimy w kostkę. Kiwi żółte obieramy i kroimy(...)plasterki i także wkładamy do pojemnika. Borówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców. Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki
Parowar FacetaInspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem
Wiem co jemzewnętrzne grube nerwy, uważając, żeby nie uszkodzić liści. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam na maśle. W misce wymieszałam mięso, ryż, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu widać podwójną porcję masy, ponieważ połowa była przeznaczona do innej potrawy. Dno szerokiego garnka wyłożyłam zdjętymi wcześniej
Kuchenne zapiski Edytymasła, odparowując cały płyn. Ser starłam na tarce z dużymi oczkami. Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku. W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem. Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami. Foremkę żaroodporną wysmarowałam
Kuchenne zapiski Edytysystemu HACCP oraz możecie je nabyć w naprawdę dobrych cenach! W najbliższym czasie będę testować niektóre spośród produktów Piątnica, a będą to: błonnik witalny , przyprawa pomidor-czosnek-bazylia , ryż z warzywami , kozieradka mielona , sezam czarny , orzechy piniowe , herbata pomarańcza z czekoladą , migdały w słupkach , miechunka suszona , płatki ryżowe , ziarno czarnuszki Dziś rano wypróbowałam już herbatę pomarańcza z czekoladą
breakfast of dreamsdodajemy do cebuli. Teraz papryka. Też w kostkę i też do cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż. Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować
Marder&Marder Manufacturesię tutaj nie znalazł, przemilczałbym fakt, że zrobiłem jakąś porutę :) Smak po prostu jest specyficzny, bo w sumie chleb w większości jest z ryżu. A jak powszechnie wiadomo ryż to nie to samo co zboże :) Smakuje więc zupełnie inaczej niż wszystkie chleby jakie robiłem/jadłem. Ale to właśnie akurat dobrze. Fajnie jest raz na jakiś czas nowy smak
Marder&Marder Manufactureczekoladę, do drugiego białą. I podgrzewamy na malutkim ogniu stale mieszając aż czekolada się rozpuści. I przelewamy do misek. Jedną masę do jednej miski, drugą do drugiej. Dodajemy preparowany ryż (tak samo: połowa do jednej miski, połowa do drugiej). Mieszamy. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy kulki (albo owalne kształty podobne do szyszek jeśli wolicie). Szyszki układamy na talerzu
Marder&Marder Manufacturesoli doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż, dodać łyżeczkę masła, kurkumę, wlać wino przykryć i gotować 15 minut,od czasu do czasu zamieszać.Gdyby wody okazało się za mało i ryz szybko chłonął można dolać troszkę w trakcie gotowania.Po upływie tego czasu ryż okręcić z garnkiem w koc i zostawić na 10 minut w cieple aby "doszedł" 2. Ryż lekko
Wanilia i Kardamonfasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa z oliwek dodatkowo ryż Przygotowanie: Papryki wydrylować, wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek (Dusić ok 5 minut). Pod koniec duszenia dodać(...)wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia. Papryczki wypełnić farszem i piec ok 40 minut w temperaturze 180stopni. W moim przypadku podane z ryżem. Pyszne
ChilliJemycebulką. Wszystko włożyć do jednego rondelka, dodać, kukurydzę, pomidory i fasolę. Pokroić marchewkę i wrzucić do reszty warzyw. Dodać 2 szklanki wody i dusić ok 5 minut. Dosypać ryż, usmażoną kiełbasę i cebulę. Doprawić przyprawami i pietruszką i gotować ok 30 minut. Zaprawić koncentratem pomidorowym i podawać posypane żółtym serem. Smacznego
ChilliJemyPęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy(...)nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem posypanym serem :) Smacznego
ChilliJemyaromat i smak sprawia, że jest zdecydowanie trudno zapomnieć, że się ją jadło. Specyficznie sycąca,na najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki lub 3 średnie 3 ziemniaki 4 łyżki natki pietruszki gałązka świeżej lub mrożonej maggi 2 duże cebule 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gałązka selera naciowego udko(...)pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Cebule obieramy, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Dodajemy do zupy razem z kaszą gryczana oraz ryżem. Gotujemy do miękkości ryżu oraz kaszy, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz. Zabielamy jogurtem, który przed wlaniem do wrzątku łączymy z kilkoma łyżkami wywaru. Pycha
ChilliJemy