ryż - 22970 przepisów (strona:516/1532)

Kurczak curry w wolnowarze 165

skórę 1 łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji  ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala(...)niskim poziomie - low - 6 godzin Po tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak  zwiędnie. Dodać kolendrę,  doprawić solą i pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem

Stare Gary
Papryka faszerowana 137

rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem

Qchnia po prostu
Papryka faszerowana pieczona 155

250g pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku masło zioła według uznania wykonanie Pieczarki smażę z cebulą  ok, 2 minut. Do miski przekładam  pieczarki, kukurydze i ugotowany ryż .Dokładnie mieszam , szczypta soli i pieprzu i ponownie mieszam .  Umytą paprykę kroje na dwie części w poprzek (dlatego musi być duża) usuwam gniazda i ponownie płucze. Środek papryki

Eli Gotowanie
Gołąbki 188

kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana papryka à la gołąbki 210

papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną oraz zeszkloną na łyżce oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe gołąbki 146

mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy. Możemy posmakować mięso, czy aby nie jest za mdłe ale jeśli nie lubimy to nie trzeba. Następnie dodajemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy. Kapustę obmywamy, wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka. Nalewamy wody, mniej więcej do 3/4 wysokości kapusty. Podgrzewamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Można ściągać liść

Pelusiowa Kuchnia
Gołąbki w sosie pomidorowym 301

Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować go przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka

Smaczne Potrawy
Zupa gulaszowa z pomidorów 190

cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy ryż sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach(...)liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Gęsta zupa-krem z brokułów 81

żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę

Smaki Przyprawy i Kolory
Thai Red Chicken Curry 118

duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier(...)ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii 123

często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy  (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy

Miód i pieprz
Sałatka ryżowa z porem. 15391

ryżu (125g), 4 ugotowane na twardo jajka, 1 - 3 sztuki pora - w zależności od wielkości, starty ser żółty, puszka kukurydzy, sól,majonez, ketchup pikantny, pieprz. Przygotowanie:   1. Ugotowany ryż wyłożyć na dno miski, lekko posolić i popieprzyć .   2. Posmarować pierwszą warstwę ketchupem.   3. Dodać drobny pokrojony por.   4. Przesmarować majonezem i popieprzyć. Nie dawać

W kuchni u Moniki
Gołąbki (przepis 2) 185

kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć i wyciąć głąb. Zagotować wodę - ilość

W kuchni u Moniki
Szyszki z ryżu preparowanego 147

łyżki kakao, 80g ryżu preparowanego (można dać więcej, wtedy będą mniej słodkie), Przygotowanie: Na małym ogniu roztopić krówki z margaryną i z kakao. Gdy nie będzie grudek wsypać ryż preparowany, wymieszać i ukształtować szyszki. Odstawić na kilka godzin. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z tuńczykiem 378

pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.  Jeżeli sałatkę chcemy podać warstwowo, poniżej wymieniłam kolejno warstwy ( choć to można zmienić według własnego upodobania): ryż, sól,pieprz, majonez, rzodkiewka, tuńczyk, majonez, kukurydza , jajka,  sól,pieprz, ser żółty, majonez, szczypiorek. Robiąc sałatkę warstwową nie mamy za bardzo przed podaniem, jak ją spróbować na smak

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania