ryż - 22970 przepisów (strona:535/1532)

Chili con carne 296

puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli fioletowej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koperku (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili w proszku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso i smażymy(...)minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy koperku i przyprawiamy całość do smaku chili w proszku, solą i pieprzem. Po zdjęciu chili z ognia, dodajemy do niego ryż (wszystko razem mieszamy

Emcia Pichci
Czarna fasola i ryż 232

dokładnie pasta z czarnej fasoli z boczkiem i ryżem czyli jeszcze jedno danie kuchni koreańskiej. Teraz uwaga podajemy nazwę: jjajangbap. Tak, tak… nikt się nie pomylił, nie spadło nam nic na klawiaturę. Nazwa jest poprawna i oznacza dokładnie danie, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Łosoś teriyaki 319

Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę   (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę   kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały(...)się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na   końcu dodajemy dymkę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy przykrytego pokrywką. W tym czasie nakładamy ryż. Łososia posypujemy sezamem

Mania Gotowania
Chiński kurczak pomarańczowy 432

olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz(...)talerz. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, dymkę oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
Papryka faszerowana 2200

Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie 1-2 minuty krócej, jeżeli wolicie gdy są bardziej twarde). Połowę mięsa mieszamy z ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem

Czerwona Porzeczka
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 251

listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę doprawiamy do smaku, wyciągamy listek laurowy. Podajemy w ogrzanym, ciepłym talerzu. Zupę

Blondynka Gotuje
Grillowane warzywa z mozzarelą 243

papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól pieprz 100 gram brązowego ryżu długoziarnistego świeża natka pietruszki 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Ryż gotujemy al dente. Bakłażana i cukinię kroimy w równe plasterki, a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno. Pokrojone(...)plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki mozzarelli. Mozzarellę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową

OstryKęs
Papryka faszerowana 426

woreczek ryżu koncentrat pomidorowy olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, cukier, curry, sos sojowy 4 papryki Warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy koncentrat i przyprawy. Dodajemy ugotowany ryż i odrobinę wody. Z papryki odcinamy górną część razem z łodygą, wybieramy ze środka pestki, wypełniamy farszem i przykrywamy odciętą „czapeczką”. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy trochę wody

Gotuj z Misiem
Sushi 190

trudne. Jest z tym sporo roboty, ale satysfakcja gwarantowana:) Jak to się ładnie mówi: "w sushi najważniejszy jest ryż". A tak serio, to warto kupić specjalny ryż do sushi. Teoretycznie można je zrobić ze zwykłego ryżu, ale nie wiem czy wyszłoby takie ładne i czy by się nie rozpadało. Warto też zainwestować w matę bambusową – znacznie

Gotuj z Misiem
Bezglutenowe placuszki ryżowe z jabłkami i cynamonem 236

Sonko) 2 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu śmietana lub jogurt do podania olej do nasmarowania patelni Przygotowanie: Ryż ugotować i przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać. Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju).  Formować niewielkie placuszki

Ze smakiem i z pasją
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI 702

mojej rodzinie istnieją dwie szkoły przygotowywania zapiekanego ryżu z jabłkami. Jedni lubią jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć przez kilka minut razem z cukrem. Inni (w tym ja) kroją jabłka na cienkie kawałki i ich nie przetwarzają. Wtedy jabłka są wciąż chrupiące i zachowują swój kształt. Dla małych dzieci polecam wersję ze smażonymi jabłkami. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Pudding ryżowy z gruszkami. 177

mój dodatek); 2 gruszki; 1/4 szkl. soku jabłkowego; szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego); opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Gotujemy wraz z korą cynamonu, kardamonem(...)cukrem waniliowym. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 min., często mieszając. Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki i cynamon. Gotujemy około 5 min. Ryż przekładamy do miski i polewamy gruszkami. Na wierzch można dodać miód lub syrop klonowy. Smacznego

Miksturownik
Moje Danie Jednogarnkowe 442

Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy. Smacznego

Miksturownik
Owocowe "sushi" 245

cukru brązowego cukier biały Ryż ugotować w napoju ryżowym - odstawić do wystygnięcia. Owoce delikatnie pognieść - odsączyć nadmiar soku - dosłodzić. Orzechy połączyć z brązowym cukrem. Na macie bambusowej kłaść ryż, porcję owoców - zwijać sushi. Odstawić w chłodne miejsce. Pokroić, obtoczyć w mieszance orzechowo-cukrowej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 242

brązowy ugotować w lekko osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć, wysypać z torebki i odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka osączyć na sicie. Większe kawałki podrobić. Cebulę drobno posiekać. Ryż, kawałki tuńczyka, cebulę i kukurydze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jogurt połączyć z majonezem - dodać do sałatki. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo