grzyby - 15226 przepisów (strona:454/1016)

Piestrzenica olbrzymia i piestrzenica kasztanowata - babie uszy 577

Piestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas - nieco kontrowersyjny, wiosenny grzyb. Prawdopodobnie jest jadalna, ale możliwe też, że zawiera jednak małe ilości gyromytryny. Poza tym jest często mylona z bardziej trującą kuzynką Piestrzenicą kasztanowatą Gyromitra esculenta, więc może i lepiej, że większość atlasów podpisuje ją jako grzyba niejadalnego. Są też osoby, które biorą piestrzenice za smardze co mnie, nie ukrywam, niezmiernie dziwi.... Pokazuję

Smaczna Pyza
Grill. Pieczarki i ser. Pieczarki grillowane z serem taleggio 232

Majówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej 269

Marynowanym żółciakiem poczęstowali mnie kilka lat temu znajomi na którymś ze zlotów grzybniętych. To było ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie raz, ale nie zbierałam a tym bardziej nie przerabiałam. Najczęściej smażę z niego po prostu sznycle lub flaczki . Bardzo udany był pomysł na paprykarz czy pasztet . Tym razem postanowiłam trochę słonecznego grzyba zamknąć

Smaczna Pyza
KUCHNIA DLA ZABIEGANYCH - Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą 364

zabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić w kostkę, oprószyć(...)rozgrzaną patelnię z oliwą, zrumienić. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać  pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodac jogurt

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sos do makaronu 112

daniu jest niezastąpiony. Popularne przepisy na makaron Jeśli lubicie makaron na obiad lub kolację to z przyjemnością polecam ten przepis. Warto dodać, że można z powodzeniem zastąpić pieczarki leśnymi grzybami, a w szczególności kurkami, które doskonale się sprawdzą w tym daniu. Inne popularne przepisy na makaron znajdziecie poniżej: Kurczak all’Arrabbiata Makaron z fasolą i szparagami Makaron z obiadowych resztek(...)smaku 250 g makaronu ze szpinakiem szklanka wody od gotowania makaronu Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na duże kawałki. Rozgrzać masło i usmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać mielone mięso, liść laurowy, zioła, sól i pieprz do smaku i smażyć, aż mięso przestanie być krwiste. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszać

codojedzenia
Paszteciki w cieście piwnym 79

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Paszteciki w cieście piwnym 69

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
prawdziwki w sosie dodatek do wielu potraw... 117

większe kawałki, wsypać do garnka. Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut. Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące krokiety świąteczne 130

trudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz.     Składniki: Ciasto(...)kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem *** *** Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli i całość smażymy ciągle mieszając, aż cała woda z grzybów wyparuje *** *** Kapustę drobno kroimy lub siekamy w malakserze *** *** Na patelnie z pieczarkami dodajemy masło oraz posiekaną kapustę. Całość mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut i przyprawiamy do smaku

Blog z Apetytem
Rolada z boczku z farszem kapusta-grzyb 214

rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby kroimy w kostkę, ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odciskamy z wody. Rozgrzewamy cześć masła i smażymy cebulę następnie dodajemy pieczarki, po 10min dodajemy kapustę, resztę masła i przyprawiamy. Rozwijamy boczek

serzmiesem
Omlet ze szpinakiem i kurkami 147

Letni omlet z pierwszymi kurkami i świeżym szpinakiem to dobry pomysł na na każdą porę dnia, idealny na lekki obiad lub kolację. Latem, gdy wysoka temperatura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM 205

Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Sos tatarski z jajkiem 166

cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy *** *** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy *** *** Ogórki również drobno kroimy *** *** Jajka, ogórki oraz grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt

Blog z Apetytem