solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%* sól, pieprz, mielona słodka papryka* ocet ryżowy Sposób wykonaniaFilety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć
Mix smakułyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni(...)podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej
Kulinarna rozmowaprzykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry. Gotuj.Dopraw pieprzem, oliwą z oliwek, solą. Dodaj grzybów jak lubisz.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniekologicznej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 50 ml wody sólfarsz: 70 g grzybów namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych do miękkości 1 duża cebula 1 łyżka masła sól pieprzSposób przygotowania: Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego
Z Kuchni Do Kuchnidość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna
Wypisz Wymalujząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć
Stare Garykiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)Dodać liście laurowe, i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą
Świat Domowej Kuchnirozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był
Bon Appetit Małgorzatyłyżki soku z cytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy
Bon Appetit Małgorzatysmaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki
NA MOIM TALERZUnaczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać
Stare Garybezproblemowe czyszczenie kurek! Bardzo te piękne żółte grzybki lubię, jednak sama myśl o czekającym mnie czyszczeniu często powodowała, że rezygnowałam z zakupu - nie, nie jestem grzybiarzem, tak, grzyby kupuję - a przynajmniej robiłam kurki znacznie rzadziej niż bym chciała. Ta metoda to rewolucja w mojej kuchni, sprawdziłam jak tylko znalazłam i .....TO działaaaa!!!! Grzybki pozostały, mimo dziwnych zabiegów
Stare Garyszalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa na grzanki (użyłam domowego chleba pszennego)przygotowanieKurki oczyścić ( najwygodniej tak) i osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień
Stare GarySKŁADNIKI :( przepis autorski) wywar 1 cebule 1 ząbek czosnku1 marchewpół selera w korzeniu1 korzeń pietruszkitymianek 2 gałązkirozmaryn 1 gałązkęliść laurowy 1sztsól do smakuświeżo zmielony pieprz2 łyżki oliwy4 -5 grzybów suszonychsos beszamelowy 40 g cebuli w kostce (1 cebula )30 g masła30 g mąki pszennej300 ml mleka300 ml wywaru warzywnegosól do smakubiały pieprz do smakuszczypta gałki muszkatołowejsos gorgonzola(...)dnem rozgrzać oliwę, wrzucić do tego czosnek, cebulę i zeszklić uważając, aby nie przypalić do tego wrzucić włoszczyznę oraz zioła chwilę przesmażyć ciągle mieszając- podlać litrem zimnej wody dodać grzyby suszone , gotować na wolnym ogniu ok 30-40 minut między czasie doprawić do smaku- wystudzićsos beszamelowy- cebulę obrać pokroić w kostkę- w garnku pogrzać masło gdy się już rozpuści
Basia w kuchni