grzyby - 15226 przepisów (strona:455/1016)

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią 257

dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory

Czerwień i błękit
Biwakowy gulasz z dziczyzny 113

dziczyzny (idealny również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych  śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz(...)2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić co pewien czas mieszając. Gdy poczujemy, iż mięso staje się miękkie dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną

Zapiski Młodej Żony
Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami 259

dodaję do potraw zimą. Najlepiej pasują do wieprzowiny i wołowiny... Składniki: 400 g szynki wieprzowej kminek zioła prowansalskie suszony czosnek sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa kilka suszonych grzybów 250 g mrożonych prawdziwków (w sezonie nieco mniej świeżych) 1/2 cebuli 3 łyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% olej do smażenia Mięso pokroić(...)ziołami, a następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić solą

Czerwień i błękit
Leczo z kalarepy 112

SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu

Pyry na Gaz
Kurki w śmietanie 168

Mimo sobotniego upału udało nam się wyjechać na grzyby. Powiem szczerze, że jak nigdy nie było grzybiarzy   w miejscu do którego jeździmy   od lat. Chodziliśmy po lesie dwie godziny i gdyby nie upał jaki był tego dnia i komary bylibyśmy na pewno dłużej. Zebraliśmy przede wszystkim kurki i parę podgrzybków. Kurek było tyle, że starczyło na dobry

Na słodko lub wytrawnie
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę(...)Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre ryby. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 276

gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE(...)przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier

OstryKęs
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 181

średniej 1 por 1 cebula  4 ziarnka  goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru do smaku pieprz Wykonanie: Umyte mięso oraz obrane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy(...)wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją  zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone.  Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się. Dodajemy wszystko do wywaru, całość gotujemy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 214

zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad np. z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz surówką. Składniki: 0,5 kg schabu 4 średnie cebule 5 grzybów suszonych 1 mały kubeczek śmietanki 30% 1 szklanka bulionu warzywnego mieszanka ziołowa ( papryka słodka, kolendra mielona, imbir, tymianek, rozmaryn, papryka chili, majeranek, czosnek suszony) sól, świeżo zmielony pieprz mąka(...)mieszanką ziołową i odstawiamy na 30 min. w rondlu rozgrzewamy oliwę, mięso obtaczamy z mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem ok 10 minut

kgwjanczewo
Kotleciki z czarnego ryżu 174

kotleciki. Nie przepadamy za zdrobnieniami, ale są tak małe, że kotletami jakoś niezręcznie je nazywać. Oprócz czarnego ryżu, który jest tak naprawdę ciemno fioletowy, potrzebne jest jeszcze tofu i grzyby shitake. Plus maszynka do mielenia i sos … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :) 157

Wypad do lasu można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy(...)pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty i dusimy

Zdrowie na języku :P
Wegański żurek z ziemniaczaną wyspą 116

ŁADNIKI2 litry wywaru warzywnego1/2 litra żuru ( u mnie domowy)wędzone śliwkikilka suszonych grzybów4 ząbki czosnku8 średnich ziemniaków1 duża cebula2 łyżki oliwy50 ml mleka sojowegoPRZYGOTOWANIEDo wywaru warzywnego dodaję śliwki, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dolewam dobrze wymieszany żur, mieszam i całośc gotuję około

Magiczna kuchnia Darii
Bigos II 189

kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc

Kulinarne przygody Gatity
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 135

sześć części, wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na najmniejszym ogniu na 10 minut.Odstawiamy pokrywkę i ustawiamy na największym palniku co chwila podrzucając patelnią, aż grzyby zbrązowieją.Rozgrzewamy patelnię grillową, bez użycia tłuszczu wrzucamy mięso, jak się zrumieni będzie gotowe.Ogórek zielony kroimy na cztery części wzdłuż i obieraczką każdą z nich tniemy na długie

BaRepas
Soczewica z grzybami 158

zrobienia i smaczne.Składniki (dla 3 osób lub 2 bardzo głodnych): - 1 szklanka soczewicy zielonej,- 250 g dowolnych grzybów mrożonych lub ze słoika (ale nie z octu ;) ), u mnie były to panienki, kurki, podgrzybki,- 1 duża cebula,- sól, pieprz,- natka pietruszki.Wykonanie:Grzyby (zamrożone, moje były wcześniej gotowane) włożyć do garnka z wodą i gotować do momentu aż się rozmrożą

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania