Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody(...)bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy
Gospodyni Miejskaotarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka gałązek tymianku,Sól(...)który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone grzyby, listki tymianku, Hot Madras Curry, gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ok. 10 minut).Wymieszać wszystkie składniki racuszków. Smażyć na oliwie rumieniąc
SzczyptaSmaQPasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :(Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.Składniki :40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem
Proste PotrawyPodobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku
pieprzny smaczekregionów Włoch charakteryzuje się niepowtarzalnymi tradycjami kulinarnymi, także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię(...)samym miasteczku znajdziecie mnóstwo małych sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie mniejszą porcję.Pecorino z truflamiPecorino do wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy
Chilli Czosnek i Oliwadworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) Miałam u siebie w sklepie piękne, mrożone kurki i ilekroć na nie patrzyłam(...)liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je,kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy
Walijskie Pichceniełodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS(...)liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty
Tajskie smakiBędzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :)Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka(...)suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać, że zwielokrotnią one swoją objętość, zatem musimy dokładać je rozważnie :) Mieszamy nasz wywar i po 10 minutach ponownie miksujemy. Podajemy na gorąco
Taste Of My Dayprzez dalsze 3 minuty. Suszone borowiki zalałem 250 ml wody i gotowałem na małym ogniu przez 2 godziny, cały czas uzupełniając ilość odparowującej wody. Po tym czasie dodałem do grzybów posiekaną w drobną kostkę i zeszkloną lekko na patelni cebulę, łyżeczkę suszonego tymianku oraz 50 gram masła. Całość gotowałem przez dalsze 15 minut. W szklance 2 łyżki mąki dokładnie rozmieszałem(...)dwoma łyżkami śmietany 18%, do powstałego roztworu dodałem niewielką ilość gorącej wody z gotowania grzybów, całość wymieszałem i dodałem do garnka z gotującymi się grzybami. Gotowałem jeszcze przez około 10 minut. Kapustę drobno posiekałem, dodałem do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, niewielką ilość soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu i oliwy. Na talerz nałożyłem niewielką ilość sałatki z kapusty, wylałem
Wyprawy kulinarneKocham grzyby. Suszone, marynowane, świeże.. pod każdą postacią. Najczęściej goszczą u mnie popularne pieczarki, natomiast dziś lekka odmiana. Wchodząc do "Biedronki" po lewej stronie stoi lodówka.. sałaty, soki, kiełki.. i kurki. Patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż dostałam olśnienia co z nich wyczarować. Pomysł na obiad wpadł mi do głowy w jednym momencie i idąc
Czarnawisienkasól, pieprz, majeranek olej i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki. Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki
Kulinarny karnet Christopheraprzesmażyć z cebulką. Wlać roztrzepane jajka i krótko smażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i napełnić osolone pomidory. Nakryć czapeczką i zapiec. Ponieważ znowu wyrosły mi nowe grzyby zjadłem takie śniadanko
Kulinarny karnet Christopheramłodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. 2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle(...)oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów. 3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez
Apetyczna babeczka1.Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie na 30 min.. Następnie gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli, 3 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy grzyby będą już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę umyte i obrane ziemniaki, gotujemy do miękkości. 2. Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną
Apetyczna babeczka