grzyby - 15226 przepisów (strona:448/1016)

Karkówka w sosie grzybowym 275

Dawno nie robiłam mięska ze względu na upały, ale już dzisiaj bez niego się nie obyło. Pyszna karkówka duszona z grzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne. Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka  i soczysta, a ta własnie taka była. Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody

O kuchni z uczuciem
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 166

owijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię

DefinicjaSmaku
Najnowsze smaki czyli wspomnienia z Tajlandii. Oj będzie się działo :) ! 237

miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i śmiało mogę stwierdzić, że będzie jedną z moich ulubionych. Dostępność świeżych owoców morza, aromatycznych przypraw, grzybów, zdrowych kokosów, śmierdzących acz smacznych durianów, pysznych i słodkich mango i ananasów i innych pysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię i z pewnością jeśli będzie taka możliwość

Jemy Pijemy
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 170

duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie posypując je czarnym pieprzem. 3. Przełożyć mięso i grzyby do garnka z wodą (0,5 szklanki) i całymi przyprawami, zagotować, zmniejszyć ogień na bardzo mały i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. po tym czasie wlać wino

Kuchnia Prezydentowej
Kurki 110

Kurka czyli pieprznik jadalny jest grzybem bardzo pospolitym, występującym w całej Polsce. Można go znaleźć od końca czerwca do końca października. Łatwo się je zbiera bo z reguły występują stadnie. Nigdy nie są robaczywe. Często rosną na wydeptanych ścieżkach,wrzosowiskach lub mchach. Cenione z uwagi na smak i aromat oraz twardość owocników. Długo zachowują świeżość i dobrze znoszą transport(...)głównym grzybem jadalnym wysyłanym na eksport. Najsmaczniejsze są te o lekko rozwiniętych kapeluszach. Nie mają zbyt wielu wartości odżywczych ale są niskokaloryczne - 23kcal/100g . Można je przyrządzać na wiele sposobów. Nie wymagają długiej obróbki termicznej w przeciwieństwie do podgrzybków czy borowików. Smażone lub duszone smakują znakomicie. Nadają się także do marynowania, ale smakiem ustępują innym grzybom, chociażby gąskom. Dodane do jajecznicy

Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami 311

kurek 2 ząbki czosnku 100g śmietany kremówki 100ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka zimnej wody sól pieprz Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odetnij tłuszcz. Każdy przekrój na pół. Ułóż po dwa kawałki w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzej patelnię i usmaż

Wiem co jem
Spaghetti z kurczakiem i kurkami 228

Kurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. Można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności. Trzeba je tylko najpierw znaleźć, co czasem nie jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną

Wiem co jem
Tarta makaronowa z leśnymi grzybami 146

Wczoraj wróciłam z koszami pełnymi grzybów. Większość poszła do suszenia, ale część wykorzystałam do przygotowania dzisiejszego obiadu. Jako, że dziś przypada Światowy Dzień Makaronu oczywistym było połączenie ich z makaronem. Tak powstała tarta makaronowa z farszem z leśnych grzybów, cebuli, czosnku, papryki świeżych ziół i parmezanu. Wyszło z tego wspaniałe danie pasujące zarówno na obiad jak i kolację

Wiem co jem
Włoska kapusta z grzybami leśnymi pod beszamelem 102

lubi kapusty i grzybów ręka do góry. Ja nie podniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.688. o kurka... 126

kurkami i szczypiorkiem ; tosty graham~ Pierwszy raz jadłam te grzyby...Posmakowały mi i teraz na pewno zawsze będę je kupować w sezonie :) Jak to tato określił "królowe grzybów" :) I taki wege suchar - jedynie kurki jakie jem ;) Ktoś zrozumiał

breakfast of dreams
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 135

ząbki czosnku - 1 szalotka - 500 g marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów) - 1/2 puszki pomidorów bez skórki - 170 g soli morskiej - 2 łyżki oleju roślinnego - 400 ml wody - 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być) Suszone przyprawy, zioła, liście laurowe

Marder&Marder Manufacture
Karkówka w sosie grzybowym 159

garnka zalewamy gorącym bulionem dodajemy listek laurowy pieprz ziarnisty i ziele angielskie,gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka

Wanilia i Kardamon
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 258

polecam serdecznie wybrać się do sklepu (na przykład do Almy) i przygotować to dzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu(...)ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim, aż napęcznieją, po czym przecedzamy. Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Boczniaki z patelni 149

Pierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie miałam pojęcia jak się za nie zabrać. Przetrząsnąwszy tony przepisów doszłam do wniosku, że żaden mi nie odpowiada i postanowiłam, że pójdę na żywioł i w ten sposób powstał ten oto przepis. Składniki(...)sojowy, sól i pieprz. Można dodać odrobinę ciepłej wody i lekko je poddusić. Boczniaki smażymy przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru. Warto wiedzieć, że boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B. Zwierają sole mineralne, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania