Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym ogniu pilnując
Wielki apetytcóż nie wiedzą co dobre według mnie. Podana przeze mnie dziś wątróbka jest chrupiąca, jędrna a ze szpinakiem smakuje wybornie. Może skuszę jakiegoś niejadka wątróbkowego. Ja użyłam do potrawy grzybów leśnych ale równie dobrze możecie użyć małych pieczarek. Zapraszam bo i żelaza dużo pojecie z wątróbki i szpinaku i pyszne danie zaspokoi Wasze gusta. Wątróbka z grzybami leśnymi i szpinakiem
Moje Małe Czarowanierazem udało mi się zakupić kark i łopatkę z sarny i stąd ten pyszny gulasz. Dla podniesienia walorów smakowych marynowałam mięso w jarzębiaku domowej roboty a dodatkowo podałam z grzybami leśnymi. Dla mnie rozkosz ale każdy niech sam oceni czy dziczyzna mu smakuje czy nie. Zapraszam serdecznie i polecam gorąco. Gulasz z sarny z jarzębiakiem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanie30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Szybki i wartościowy obiad w kilka minut. Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych. Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone zwane też siwkami. Czasami w takiej prostocie największa siła. Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmardzami to już od kilku lat nasz majówkowy klasyk. Kto jadł ten wie, że to coś pysznego i warto czekać na nią nawet cały rok. Smardze to pyszne grzyby i można je dodawać do różnych potraw. Kilka moich propozycji jak wykorzystać smardze znajdziecie w specjalnym zestawieniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaczarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów
SzczyptaSmaQudziec z sarny z sosem z grzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka(...)dzika dzik w czekoladzie żeberka z dzika w jałowcu żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki
królestwo garówburgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia... 5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony(...)przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch
królestwo garówkaczka, 800 g obranych ziemniaków, 300 g pokrojonej w półplasterki cebuli, 50 g suszonych grzybów, garść świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 8-9 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Kaczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy
królestwo garówciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 100 g orzechów laskowych, sól, pieprz, tymianek, 1 jajko Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią się(...)dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Cebule posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć
królestwo garówżółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
królestwo garówużyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć
królestwo garówJuż niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis na marynowane muchomory rdzawobrazowe zwane "panienkami". Są pyszne i delikatne a do marynowania nadają się tylko te ze zwiniętymi kapeluszami bo te z rozwiniętymi są tak kruche że rozpadają się podczas
Moje Małe CzarowanieBoczniaka i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy grzyby i chwilę razem przesmażamy. Podlewamy wodą i dodajemy pieprz, sporo majeranku, ostrą paprykę i odrobinę grzybowego sosu sojowego. Całość dusimy(...)koniec 3 łyżki jogurtu mieszamy z 1 łyżką mąki dodając odrobinę wody, aby nieco rozcieńczyć jogurt. Łatwiej rozmieszamy mąkę z jogurtem dodając nieco wody. Wlewamy całość do grzybów i zagotowujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec próbujemy i jeszcze doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Sos jest gotowy :) Wracamy do wystudzonej mamałygi. Kasza już nam stężała i możemy ją ładnie pokroić
vegetanie