grzyby - 15226 przepisów (strona:443/1016)

Borówkowy las 169

czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już od południa czekają teraz na przyjęcie gości, a te kolory ... :) Nie wspomnę już o jesiennych darach lasu - orzechach, grzybach ... :)  Z tego samego względu jest to też bardzo smutny czas dla wodniaków wszelkiej maści, bo zwykle kończy się właśnie sezon na pływanie ... :( W tym roku jednak muszę powiedzieć(...)cytrynkę i dzięki temu będzie mi łatwiej przetrwać dłuuuuugą zimę ... :) Nie mogłam sobie również odmówić zapewne jednej z ostatnich plenerowych sesji i zabrałam mój borówkowy placek do lasu na grzyby. :) Ciekawa kombinacja, prawda? Sam placek jest wyśmienity. Korzystajcie z owoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów

Garniec Magalie
Zupa z maślaków 188

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; około

Ogrodnik w podróży
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 117

potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach  2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18%  łyżka masła  Przyprawy: sól pieprz biały i/lub czarny suszony(...)dorzucamy na patelnie. Na końcówkach kości będą zawsze czarne, ze świeżego mięsa wypływa bowiem jeszcze krew.  Czas to odrobinę przyprawić, więc solimy nasze mięso, dodajemy część suszonych grzybów polecam je połamać, rozgnieść albo posiekać im drobniejsze na tym etapie tym lepsze, słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom

Kuba Gotuje
Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym 185

mieszamy delikatnie na wolnym ogniu około 5 min, doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.  Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min.  Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około 5 min na maśle (polecam klarowane Ghee) Następnie dodajmy(...)vegetą. Smażymy na wolnym ogniu.  Oczyszczamy, płukamy filet. Następnie osuszamy i usuwamy skórę.  Kroimy filet w grubą kostkę. Następnie, oprószamy solą oraz pieprzem pokrojonego łososia. Gdy grzyby i cebulka już gotowe, dodajemy łososia. Smażymy na średnim ogniu około 7-8 min od czasu do czasu odwracając kostki. Dodajmy śmietankę i mieszamy delikatnie całość, aby łosoś się

Sprawdzone przepisy kulinarne
domowa kostka rosołowa 203

jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy zimną

Miód i pieprz
Grzyby gatunkami. Czasznica oczkowata 185

Czasznica oczkowata Lycoperdon utriforme to duża purchawka z rodziny pieczarkowatych. To grzyb jadalny kiedy owocniki są młode i zupełnie białe w środku. Trafiłam ostatnio na tę czasznicę, a nawet dwa jej okazy, w ubiegłym roku. Wyrosły na trawniku za domem, w którym spędzałam urlop . Jeden był już mocno przejrzały a drugi obserwowałam przez 2 tygodnie jak rósł i dojrzewał pośród(...)zielonych źdźbeł. Pięknie wyglądała biała, duża bulwa zanurzona w zielonej trawie. Zaglądałam do niej codziennie a dzisiaj przedstawiam Wam ten gatunek grzyba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mamy grzyba 147

mamy. I niestety grzybowej z niego nie będzie. Otóż naszą gruszę zaatakował grzyb o wdzięcznej i długiej nazwie Gymnosporangium sabinae . Dzięki jego aktywnej działalności nasze drzewo wygląda bardzo źle, zrzuciło wszystkie owoce i zamiast liści ma jakieś mutanty z obcymi od spodu. Ale od początku. Grusza przeszła w tym roku metamorfozę . Wcześniej, pomimo swojego radosnego pokroju, zafundowała nam klęskę urodzaju(...)Pisząc "w okolicy" mam na myśli jakieś półtora kilometra, bo tyle w sprzyjających warunkach potrafią przewędrować zarodniki (a niektóre źródła mówią nawet o 6km!). To na takich jałowcach żyje grzyb powodujący rdzę gruszy- późną wiosną wysyła on zarodniki, które infekują drzewa. To wtedy należy więc przeprowadzić opryski- jednak na wielu forach polskich i zagranicznych pojawia się informacja

les mirabelles
befsztyk tatarski 188

Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem(...)gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dodatki: bardzo drobno siekamy cebulę,ogórki i paprykę. Całość  razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i  układamy na  środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka ( ma tylu samych zwolenników

Miód i pieprz
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 221

bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek(...)suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku  Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce

Be Fit Be Strong
Grzyby gatunkami. Piaskowiec kasztanowaty 375

Piaskowiec kasztanowaty Gyroporus castaneus to dość rzadki grzyb z rodziny piaskowcowatych, ale z wyglądu przypomina podgrzybka brunatnego . Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem „R – rzadki”. Jest ciemniej umaszczonych bratem piaskowca modrzaka . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rogaliki z grzybami 112

przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Portobello nadziane quinoą 112

Ulubione nasze grzyby czyli pieczarki portobello nadziane zdrowymi ziarnami komosy ryżowej, zwanej także quinoą to pyszny obiad albo fantastyczna przystawka. Polecam gorąco do spróbowania. Portobello nadziane quinoą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 184

kością 500g surowej białej kiełbasy 500g ziemniaków 200g wędzonego boczku 250ml zakwasu - barszczu białego 4 jajka na twardo 1 porcja włoszczyzny 1 duża cebula 1 mała cebula 5 suszonych grzybów - podgrzybki 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki soli Sposób przyrządzenia : do dużego(...)pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę małą

zobacz ich smak
Żeberka z kapustą 208

kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania