doskonale komponuje się z łagodnymi przekąskami. Składniki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2-3 rzodkiewki 3-4 marynowane kurki lub inne grzyby … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz połowę szczypioru i wkładamy do miski. Następnie
Miód i pieprzsię mięso twarde. Po zamrożeniu mięso ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce(...)patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju z łyżką masła i na wysokim ogniu smażymy pieczarki, tak żeby się zrumieniły ale nie puściły wody. Do przesmażonych grzybów dodajemy cebulę, smażymy razem aż się zeszkli. Wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu, do czasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się
Karo in the Kitchenwieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka łyżek siekanego koperku kilka łyżek bułki tartej mąka do obtoczenia pulpetów 200 g śmietany 18% ok 1,5 litra bulionu(...)okrągłe kulki i każdą obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę lub bulion i gotujemy pulpety przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i dodajemy do bulionu grzyby i śmietanę. Odparowujemy do uzyskania ulubionej gęstości, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej podawać z kaszą (taką, jaką lubimy). Smacznego
Marder&Marder Manufacturechlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe • 4-5 ziarenek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Tydzień przed Wigilią przygotować zakwas: 1. Buraki obrać, umyć, pokroić(...)całej główki czosnku. Barszcz zostawić na kilka godzin, aby naciągnął – w tym czasie nabierze koloru i smaku. 5. Podawać z uszkami lub z pierogami. Smacznego. Uwaga: * gotując suszone grzyby na farsz do uszek, odlewam ½ litra wody, w której się gotowały. W ten sposób otrzymujemy wywar grzybowy; *jeśli podgrzewacie barszcz, nie dopuśćcie do zagotowania, straci wówczas kolor
W mojej kuchnioliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Osolić. 12. Grzyby smażyć do chwili, aż cebula prawie całkowicie się rozpadnie, ale na patelni zostanie jeszcze trochę płynu z pieczarek. Dodać do grzybów pozostałą część smaku mięsnego. Chwilkę jeszcze poddusić. Odstawić. 13. Gdy do końca pieczenia mięsa zostało 40 minut, wystawić brytfannę z piekarnika i odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać
W mojej kuchnikosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien, kroimy go tak samo drobno. Warzywa po pokrojeniu wkładamy do jednej miski. Pieczarki oczyszczamy szczeciniastym pędzlem lub wilgotną ściereczką z piasku lub ziemi. Kroimy grzyby w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy razem ze szczypiorem. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła(...)łyżkę oleju. Smażymy najpierw same pieczarki, do zezłocenia – nie powinny puścić wody, muszą się przypiec i skarmelizować. Robimy to na dosyć wysokim ogniu, mieszając zawartość naczynia by pomóc grzybom w szybszym parowaniu. Wysmażone pieczarki odkładamy do osobnej miseczki. W tym samym naczyniu podgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z każdej strony przyprawione mięso kurczaka. Smażymy krótko, tak żeby zamknąć mięso
Karo in the KitchenKuchnia polska cudowna i bardzo smaczna jest. I na tym poziomie pozostańmy... Składniki 1 kg żeberek 400 g kiszonej kapusty 3 suszone kapelusze grzybów 400 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem. Mięso(...)wywaru, dodałem przesmażoną na maśle cebulę, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Wlałem kwas z kapusty. Gotowałem do miękkości. W osobnym garnku ugotowałem namoczone wcześniej grzyby. Pokroiłem je i dodałem wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodałem mięso i ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchendziwne, że mówią o mnie grzybnięta skoro przy żadnych krzakach nie mogę przejść spokojnie nie podglądając co na ich lub pod nimi rośnie. Często zauważam przy okazji jakieś grzyby chociaż nikt inny ich nie widzi albo nie zwraca na nie uwagi. Tak też było kilka dni temu podczas wyjazdowych warsztatów kulinarnych w dworku koło Siedlec. Kiedy całą ekipą wyszliśmy
Smaczna Pyzaząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych grzybów leśnych 1 łyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora(...)myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenJeśli zalegają wam jeszcze po zimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej
Niespełnione zdolności kulinarnegrzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie: Grzyby
zadanie-gotowaniemarynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem z rozpuszczoną łyżką cukru. Po minucie odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Grzyby
Trzeci talerzduży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy(...)schaba (lub żeberka co tam mamy pod ręką) i chwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy
Piekielna Kuchnia Pati