grzyby - 15226 przepisów (strona:446/1016)

domowa kostka rosołowa 192

jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy zimną

Miód i pieprz
Grzyby gatunkami. Czasznica oczkowata 177

Czasznica oczkowata Lycoperdon utriforme to duża purchawka z rodziny pieczarkowatych. To grzyb jadalny kiedy owocniki są młode i zupełnie białe w środku. Trafiłam ostatnio na tę czasznicę, a nawet dwa jej okazy, w ubiegłym roku. Wyrosły na trawniku za domem, w którym spędzałam urlop . Jeden był już mocno przejrzały a drugi obserwowałam przez 2 tygodnie jak rósł i dojrzewał pośród(...)zielonych źdźbeł. Pięknie wyglądała biała, duża bulwa zanurzona w zielonej trawie. Zaglądałam do niej codziennie a dzisiaj przedstawiam Wam ten gatunek grzyba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mamy grzyba 135

mamy. I niestety grzybowej z niego nie będzie. Otóż naszą gruszę zaatakował grzyb o wdzięcznej i długiej nazwie Gymnosporangium sabinae . Dzięki jego aktywnej działalności nasze drzewo wygląda bardzo źle, zrzuciło wszystkie owoce i zamiast liści ma jakieś mutanty z obcymi od spodu. Ale od początku. Grusza przeszła w tym roku metamorfozę . Wcześniej, pomimo swojego radosnego pokroju, zafundowała nam klęskę urodzaju(...)Pisząc "w okolicy" mam na myśli jakieś półtora kilometra, bo tyle w sprzyjających warunkach potrafią przewędrować zarodniki (a niektóre źródła mówią nawet o 6km!). To na takich jałowcach żyje grzyb powodujący rdzę gruszy- późną wiosną wysyła on zarodniki, które infekują drzewa. To wtedy należy więc przeprowadzić opryski- jednak na wielu forach polskich i zagranicznych pojawia się informacja

les mirabelles
befsztyk tatarski 177

Składniki Danie dla czterech osób 600 g wołowiny krzyżowej lub rostbefu 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka maggi woda gazowana czarny pieprz , sól marnowane rydze( lub inne grzyby) cebula kapary oliwki korniszony papryka Sposób przygotowania wołowinę siekamy ręcznie nożem, lub ostatecznie w mikserze (mielenie maszynką powoduje zmianę smaku i konsystencji mięsa). Posiekane mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem(...)gazowanej ( całość będzie miała lepszą konsystencję) i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dodatki: bardzo drobno siekamy cebulę,ogórki i paprykę. Całość  razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i  układamy na  środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka ( ma tylu samych zwolenników

Miód i pieprz
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 210

bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek(...)suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku  Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii i laurowymi mielimy za pomocą malaksera, bądź trzemy na tarce

Be Fit Be Strong
Grzyby gatunkami. Piaskowiec kasztanowaty 363

Piaskowiec kasztanowaty Gyroporus castaneus to dość rzadki grzyb z rodziny piaskowcowatych, ale z wyglądu przypomina podgrzybka brunatnego . Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem „R – rzadki”. Jest ciemniej umaszczonych bratem piaskowca modrzaka . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rogaliki z grzybami 103

przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Portobello nadziane quinoą 102

Ulubione nasze grzyby czyli pieczarki portobello nadziane zdrowymi ziarnami komosy ryżowej, zwanej także quinoą to pyszny obiad albo fantastyczna przystawka. Polecam gorąco do spróbowania. Portobello nadziane quinoą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 168

kością 500g surowej białej kiełbasy 500g ziemniaków 200g wędzonego boczku 250ml zakwasu - barszczu białego 4 jajka na twardo 1 porcja włoszczyzny 1 duża cebula 1 mała cebula 5 suszonych grzybów - podgrzybki 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki soli Sposób przyrządzenia : do dużego(...)pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę małą

zobacz ich smak
Żeberka z kapustą 197

kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy, na tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy kapustę, obraną i startą marchewkę i przesmażamy. Grzyby kruszymy w dłoni albo kroimy i dodajemy do kapusty, doprawiamy

Pelusiowa Kuchnia
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 334

papryczki chili 2 ząbki czosnku drobno posiekanego 2cm imbiru startego na tarce 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni(...)podczas smażenia. Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak jest surowy dodajemy go na początku). Pamiętamy o mieszaniu! Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej

Smaki Przyprawy i Kolory
Wegański sos pieczarkowy 172

zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów smakują o wiele lepiej zanurzone w sosie. I koniecznie dorzuć coś zielonego – może to być natka pietruszki, koperek czy nawet kolendra.  Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona(...)podania Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę

Roślinna - blog wegański
Roladki schabowe w sosie grzybowym. 204

kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku i mące. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z mięsem. Przełożyć do głębszego naczynia, zalać wodą, dodać grzyby, doprawić

W kuchni u Moniki
Kasza jęczmienna z boczniakami 143

minut. Można dolać trochę wody. Następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Jeszcze kilka minut dusimy. Kaszę jęczmienną z boczniakami podajemy na ciepło posypaną szczypiorem.  Boczniaki to grzyby bogate w białko, aminokwasy i witaminy z grupy B, C. Znajdziemy w nich wapń(...)żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, selen, cynk. Boczniaki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawiają odporność organizmu.  Fani tych smacznych grzybów mogą spróbować prostego przepisu na  boczniaki z patelni

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania