pęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć(...)niezbyt drobno. Przysmażyć razem z mięsem . W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek drobno posiekane. Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać wywarem z grzybów, kiedy wywar się wchłonie podlać winem i dodać mięso z grzybkami, oraz przyprawy do smaku. Mieszać i podlewać wodą aż kasza będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco
Gotowanie jest łatweciasto; 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 1 łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz
Gotowanie jest łatweugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 ml oliwy 3 łyżki suszonych sproszkowanych grzybów sól pieprz estragon majeranek chili 1 cebula 2 ząbki czosnku Fasolę i ziemniaki zemleć, dodać drobno posiekaną cebulę , oliwę , jajka i przyprawy do smaku (po sporej szczypcie, chili z umiarem. Wsypać sproszkowane grzyby, dodać 1/4 szkl wody i wyrobić masę. Włożyć do natłuszczonej foremki keksówki
Gotowanie jest łatwesoli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć(...)odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki . Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić . Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę
Gotowanie jest łatweDanie typowo jesienne, szybkie, pyszne i pożywne. Zachęcam do szybkiego wykorzystania przepisu, wykonacie potrawę w 30 minut. Grzyby nadziane mięsem i serem blue stilton to wyśmienity posiłek. Pieczarki z mięsem i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejedzenie i jeśli ktoś jest kartoflany jak ja to na pewno zasmakuje mu taki obiad. Ja do swoich kotletów dodałam boczek, ale jeśli z niego zrezygnujecie a cebulkę i grzyby przesmażycie na oleju to danie będzie wegetariańskie tak jak Kotlety z kapusty . Do masy ziemniaczanej na podobne kotlety niektórzy dodają bułki tartej albo mąki, albo sera żółtego żeby była
Smaczna Pyzasię propozycja Amber że postanowiłam stanąć na wysokości zadania. Przepis Elizy Mórawskiej z książki "O chlebie". Udało się a bułki były cudowne z miękkim wnętrzem i pachnące grzybami, cebulą i bryndzą. Zachęcam do spróbowania. Wytrawne drożdżówki z cebulą, grzybami i bryndzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTydzień temu spędziłam wspaniały weekend na działce w Polsce. Odpoczywałam i rozkoszowałam się ciszą i spokojem. Szwędałam się po lasach zbierając grzyby, a wieczorem siedziałam przy ognisku i tradycyjnie piekłam kiełbaski na patyku. Spędziłam cudowny czas z rodzicami, siostrą i moim dwuletnim siostrzeńcem;) Z tego wyjazdu przywiozłam oczywiscie kilka ciekawych przepisów, którymi będę się dzielić w kolejnych postach
Codzienne Gotowaniemuszę dużo zachwalać, danie jest typowo jesienne ale nie jest to bigos tylko zwykła kapucha z grzybami. Potrawa jest aromatyczna i bardzo smaczna, zachęcam do wypróbowania. Jesienna kapusta z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake. Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek
Pyry na Gazale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu. Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się pełniutki garnek tej pysznej zupy, który dość szybko
Milion SmakówSuszarka do grzybów, owoców i warzyw to genialne, a przy tym relatywnie niezbyt drogie urządzenie, które można wykorzystywać przez cały rok. Latem suszymy zioła, truskawki i maliny, jesienią - grzyby, śliwki, jabłka i gruszki, a zimą ananasy, mango z którego mogę przygotować amchur, kiwi i inne tropikalne owoce. Co prawda suszone owoce do najmniej kalorycznych produktów nie należą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKotleciki z piersi kurczaka z pieczarkami i natką pietruszki to moje ostatnie odkrycie. Są lekkie, bo zrobione z chudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy(...)panierowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pieczarki bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką, przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta
Kulinarne Inspiracjekurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania: masło tymiankowe* Mięso, warzywa i grzyby mielimy. Cebulę siekamy bardzo drobno i smażymy na maśle. Doprawiamy kuminem i solą
Mango Papajaczas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już od południa czekają teraz na przyjęcie gości, a te kolory ... :) Nie wspomnę już o jesiennych darach lasu - orzechach, grzybach ... :) Z tego samego względu jest to też bardzo smutny czas dla wodniaków wszelkiej maści, bo zwykle kończy się właśnie sezon na pływanie ... :( W tym roku jednak muszę powiedzieć(...)cytrynkę i dzięki temu będzie mi łatwiej przetrwać dłuuuuugą zimę ... :) Nie mogłam sobie również odmówić zapewne jednej z ostatnich plenerowych sesji i zabrałam mój borówkowy placek do lasu na grzyby. :) Ciekawa kombinacja, prawda? Sam placek jest wyśmienity. Korzystajcie z owoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów
Garniec Magalie