grzyby - 15226 przepisów (strona:440/1016)

Ramen drobiowo- wołowy 178

cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake

Mango Papaja
Jagnięcina z kisielem grzybowym 146

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) :  Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.  Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć.   KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić

smacznieinatemat
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 214

dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne. Zużyjcie ich tyle, ile Wam samym pasuje dla smaku – dla mnie ilość którą podałam(...)granicy wrzenia, chociaż nawet jeśli barszcz zagotujecie, to dzięki zakwasowi nie powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula

Karo in the Kitchen
Potrawka z maślaków i białego dzika z prażonymi pestkami dyni 111

Takie iście jesienne danie polecam Wam przed samymi świętami. Ja miałam grzyby mrożone, mogą być świeże lub np. pieczarki, wybór należy do Was. Z maślakami potrawka jest wyśmienita. Do dania użyłam także najsmaczniejszej dyni czyli Biały Dzik, jest bardzo smaczna, smakuje jak mięso - to wiadomość dla wegetarian. Polecam serdecznie. Potrawka z maślaków i białego dzika z prażonymi pestkami dyni

Moje Małe Czarowanie
Pasztet bez wątróbki 150

marchewki 1 pietruszkę 2 cebule ½ selera 3 liście laurowe 3 ziela angielskie gałkę muszkatołową kilka ziaren pieprzu 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 2 namoczone w mleku bułki 6 grzybów suszonych 0,1 kg surowej, niewędzonej słoniny W dużym garnku gotujemy wodę, dodając liście laurowe, ziele, pieprz i obrane warzywa. Woda musi się mocno gotować, wtedy wkładamy do niej mięsa(...)moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część słoniny. Masę mieszamy z żółtkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy mięsnej, robimy to delikatnie

ladykitchen
GOŁĄBKI WIGILIJNE 312

Składniki:  1 kapusta włoska  200 g kaszy gryczanej  biała cebula jajko ok 100 - 150 g suszonych grzybów sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Grzyby zalać wrzątkiem, moczyć ok. godziny. Po tym czasie pokroić w drobne części, cebulę w piórka, podsmażyć na oleju. Wymieszać z kaszą. Doprawić

pieprzny smaczek
Zupa rybna - krem 183

bulionu rybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone grzyby - opcjonalnie krem fraiche sok z cytryny natka pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 179

wiadomo są osoby, które nawet wodę w garnku przypalą. Niektórzy narzekają na brak czasu. A ja dla takich osób mam do zaproponowania kiszoną kapustę z dodatkiem grzybów leśnych. I uwierzcie, że tych grzybów jest na prawdę sporo a nie tylko 3-4 kawałeczki na cały słoik. Ja otrzymałam ją od Ogródek Dziadunia . Jest to mała rodzina firma ale zdobyła już(...)świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę z słoika przełożyć do garnka. Wlać 1-1,5 szklanki wody i chwilkę

Ala piecze i gotuje
Sos z suszonych grzybów 121

suszonych grzybów to szczególne danie na Wigilijnym stole. Po pierwsze, że każdego roku był on przygotowany z grzybów, które samodzielnie zebraliśmy (moi rodzice lub ja z mężem). Po drugie to danie

Szybko Tanio Smacznie
Zestawienie świątecznych przepisów 136

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem(...)Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar

karmelowy
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 171

wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części.Dwie części przykryć ściereczką .Jedną część rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką krążki.Nadziewać farszem z grzybów i zlepiać pierogi.Ugotować we wrzącej ,osolonej wodzie .Smacznego!. Farsz: ************* 1mała główka słodkiej kapusty 10 dag.suszonych grzybków 2 jaja 2 cebule masło 2 łyżki sól i pieprz **************************** Grzybki namoczyć na noc.Ugotowa(...)pokroić drobno.Kapustę drobno poszatkować i ugotować z odrobiną wody do miękkości.Cebulę obrać , drobno posiekać i wrzucić na gorące masło , dodać grzybki i smażyć do miękkości.Ostudzić.Zmielić grzyby wraz z kapustą w maszynce do mielenia mięsa.Posolić i popieprzyć.Dodać jaja ,jak trzeba to też bułkę tartą.Wymieszać .Faszerować pierogi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 168

oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis(...)czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie.  Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal.   Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien

Powiedz dietom nie
Żeberka z kapustą z żurkiem 136

żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 4 cebule, 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce), 20 g suszonych grzybów (prawdziwki), 2 listki laurowe, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód ziela angielskiego, sól, cukier, tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi) Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie. W naczyniu do zapiekania(...)pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli. Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie. Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka

królestwo garów
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 104

cebuli, 120 g słoniny wędzonej, 10 g grzybów suszonych (prawdziwki), sól, pieprz, 3 białka, ciasto: 400 g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżeczka do kawy soli, 20 ml oleju, ciepła woda – około 90 -100 ml, Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać

królestwo garów