grzyby - 15226 przepisów (strona:434/1016)

Grzybowa zupa z pulpecikami 85

jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki  * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami.  Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć

Magiczne Życie Marty
Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 118

wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, wrzucić klopsy i gotować 30 minut. Dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody, wlać do gotującego sosu

Kuchnia Pokoleń
Pierś z kaczki z makaronem ryżowym 126

smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki  100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego(...)strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony

R'n'G Kitchen
Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy) 159

smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza, przyprawić solą oraz pieprzem i roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć

Ugotować
Opieńki - cz.2 141

mrożenia. Myjemy kilka razy w zimnej wodzie. Porcjami wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem. Gotujemy a kiedy pojawi się "szum", zbieramy go z powierzchni. Gotujemy do czasu, kiedy grzyby przestaną "szumieć" ( ok. 10 minut ). Zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą. W drugim dużym garnku zagotowujemy zalewę: -3 l wody -1/2 l octu 10% -4 czubate

Maminek kulinarny
Kotlety z jaj i grzybów 285

Sezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami . Polecam serdecznie pyszny obiad. Kotlety z jaj i grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z kurek 149

Na pewne warzywa musimy czekać z utęsknieniem cały rok, a... Artykuł Krem z kurek pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Omlet z kurkami 147

Składniki: 250 g kurek 1 cebula 6 wiejskich jaj 2 łyżki masła sól i pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać grzyby i masło, podsmażyć, doprawić. Jajka ubić … Czytaj dalej Omlet z kurkami

czarrna od kuchni
Potrawka z fasoli z kurkami i boczkiem 122

Bardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku w cienkich(...)garnka z fasolą, zalać szklanką wrzątku i gotować z przyprawami. Boczek pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić bez tłuszczu na patelni, dodać mąkę i chwilę mieszać, przełożyć do fasoli i grzybów. Wlać śmietankę i gotować kilka minut. Dodać posiekaną natkę. Podawać z pieczywem lub kaszą perłową, gryczaną

Czerwień i błękit
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 147

momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę(...)studzimy. Portobello kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy – niekoniecznie najdrobniej. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci

Karo in the Kitchen
Wołowina z kurkami z pęczakiem 142

przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób): 100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek(...)międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 166

magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest niezwykle smaczne, dlatego możecie je przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna(...)cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 116

Sezon na grzyby w tym roku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula

Kolizje Smaków
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 259

smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Grzyby mieszamy z pasztetem i tak przygotowaną masą nadziewamy upieczone gniazdka ptysiowe. Posypujemy posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi i świeżymi ziołami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Góralskie chlebki czyli Moskole 207

gramów mąki pszennej 1 jajko od wesolusiej kurki podhalańskiej  szczypta soli z Wieliczki (co by było jeszcze bardziej patriotycznie)  szczypta pieprzu czarnego Do moskoli: kurki leśne (grzyby znaczy) też wesołe masełko minimum procent 82% cebula (ile lubisz) możesz dodać też pietruszkę i gałkę muszkatołową (ja tego nie robię, bo moim zdaniem "morduje" to biedne kurki).  Wykonanie

Garniec Magalie