kubki smakowe szaleją. To danie dobrze mnie charakteryzuje, bo w kuchni kocham produkty świeże, naturalne i zdrowe. Uwielbiam wykorzystywać sezonowość dostępnych składników. Nie wyobrażam sobie polskiej, słonecznej jesieni bez grzybów w kuchni, bez świeżych ziół i bez gęstych aromatów. Proste składniki połączone w pyszną kompozycję to idealne rozwiązanie. Tak powstają najsmaczniejsze posiłki dla naszych bliskich. Polecam Drwalom i nie tylko(...)muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
SMYKWKUCHNIdużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki. 2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki. 3. Podczas smażenia
Gotowanie...to proste !troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam do farszu :-) SOS GRZYBOWY -1 kostka bulionowa grzybowa -trochę grzybów świeżych lub suszonych (jak suszone, to należy je namoczyć w wodzie) -2 łyżki mąki -2 łyżki śmietany -pieprz -woda około 750ml Przygotowanie knedli Najpierw gotujemy kaszę jaglaną, studzimy. Następnie(...)miękkości, i trzemy na tarce, dodajemy do zmielonego mięsa. Wszystko doprawiamy, można spróbować czy nam odpowiada smak, i ewentualnie doprawić. SoS Wodę wlewamy do garnka, dodajemy grzyby i kostkę . Gotujemy. W pół szklanki wody mieszamy mąkę oraz śmietanę i dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Ręce smarujemy olejem, urywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, dajemy troszkę farszu i tworzymy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŁysiczka ceglasta Hypholoma sublaterinum nazywana była do niedawna maślanką ceglastą. To grzyb niejadalny, ale dość częsty w naszych lasach i według mnie łatwy do rozpoznania po czerwonawym kolorze kapeluszy. Niestety, podobno przez niektórych mylony z opieńkami bo tak jak one obrasta kępkami pieńki. Ja przyznam, że takie pomyłki nieustannie mnie zadziwiają. I po raz kolejny przypominam podstawową zasadę grzybiarza(...)zbieramy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200%. Jeśli pojawiają się choćby drobne wątpliwości to grzyba zostawiamy w lesie a jeśli zabieramy to tylko w celu identyfikacji a nie jedzenia. Pamiętajcie, że nasze zdrowie i życie jest najważniejsze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazadowolona bo coś aparat nie chciał współpracować i ja byłam w nie najlepszej formie, ale dotarłam, widziałam i będę szukać dalej swojego stanowiska. Ozorek dębowy jest jedynym przedstawicielem rodziny grzybów ozorkowatych w Polsce a ze względu na kolor i konsystencję nie sposób pomylić go z jakimś innym grzybem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem sola i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy kwaśną
Słodka StronaŁuszczeniec klonowy Rhytisma acerinum to grzyb, ale zupełnie inny niż te, które chętnie zbieramy do koszyka . Nie ma trzonu ani kapelusza, nie nadaje się nawet do zjedzenia. Taką czarną plamistość klonu spotykam od wielu lat podczas moich leśny wędrówek na Podlasiu. To dobrze bo chociaż grzyb jest groźny, szczególnie dla młodych drzewek, i ogranicza ich wzrost to pojawia się
Smaczna PyzaPrzesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami
Pyry na GazWłaśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :) Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki komosy ryżowej 200-250 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml kremówki
Ze smakiem i z pasjąBaaardzo nam smakowało ;-) Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego sera 3 plastry szynki 80 g suszonych pomidorów sól pieprz majeranek słodka papryka 2 cebule garść suszonych grzybów liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej(...)dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy szklankę. Zagotowujemy, po czym całą zawartość patelni wlewamy do garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy go tak, aby rolady były przykryte. Garnek
Walijskie Pichcenielata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu(...)się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami i zdjęciami dwóch grzybów, których my nie jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta
Posadzone i zjedzonepapryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 150 g grzybów shiitake 1 liść laurowy 1 liść kaffiru 8 łyżek ryżu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy, kroimy w zapałkę. Cukinię kroimy na plasterki, później na zapałkę. Grzyby czyścimy, kroimy na plasterki. Papryki kroimy w paski. Drobno siekamy
R'n'G KitchenKrynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi(...)który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego dania. Smacznego
Cooking MonsterGrzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków 30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki i wrzucić do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, przesmażyć
Magiczne Życie Marty