ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu(...)pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew i pietruszkę kroję w słupki, grzyby mun moczę w gej wodzie i kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka, solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia
Cook&Loveburaków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki 10 dag grzybów suszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku sól, pieprz około 2 szklanki ukiszonego barszczyku (przepis tutaj ) 1 i 1/2 litra wody Przygotowanie: Obrane i pokrojone warzywa oraz wypłukane grzyby zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście laurowe, majeranek i kminek
Moja Mama GotujeSiedzuń sosnowy vel kozia broda pachnie i smakuje obłędnie. To jeden z moich ulubionych grzybów a ubiegłym roku udało mi się trafić na kilka dorodnych owocników. Część tego pysznego grzyba zużyłam na bieżąco bo jest świetny nawet w jakiejś jarzynowej zupie czy jajecznicy. Trochę szmaciaka zamarynowałam a dwa duże ususzyłam. Przyznam że na próbę bo wcześniej tego nie robiłam. Okazało
Smaczna Pyzaskładników, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że prostsze w realizacji dania też znajdziecie na blogu ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 6 plastrów dojrzewającego combra z sarny garść grzybów nameko kilka orzechów włoskich garść portulaki zimowej garść rukwi wodnej 3 ząbki czarnego czosnku 2 wędzone śliwki 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżeczki naturalnego octu buraczkowego 1 łyżka klarowanego masła(...)kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Na 2 talerze wykładamy quinoę, układamy na niej listki portulaki, plastry wędliny z sarny, rukiew wodną. Dodajemy podsmażone na maśle i lekko posolone grzyby nameko, pokrojone na grube plastry śliwki i czarny czosnek. Posypujemy sałatkę orzechami i polewamy dressingiem z octu, oleju lnianego pieprzu i soli. Gotowe! Miłego dnia
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: ( na jedna porcję ) ok 540 kcal 120 g filetów śledziowych solonych 60 g grzybów marynowanych pół małej cebuli 2 łyżki majonezu light łyżeczka musztardy pieprz mały ogórek konserwowy WYKONANIE: 1. Śledzia moczymy w zimnej wodzie ok pół godziny. Odsączamy i kroimy w drobną kostkę(...)pieprzem, dokłądnie mieszamy. 5. Łączymy wszystkie składniki. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Filety śledziowe a'la Matjas 176 120 12.36 13.92 0.48 Grzyby marynowane 26 60 1.2 0.12 5.04 Cebula (świeża) 16 40 0.44 0.04 3.06 Musztarda 22 20 1.04 1.08 2.1 Ogórek konserwowy 11 50 0.2 0.05 2.5 Majonez light
Atlas SmakówŚmietanowo- K urkowy : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia
Słodka Stronasmaczna , przepis wyszperany w książce kucharskiej, anglojęzycznej pt. ” Dania z woka „, nie mam pojęcia czy jest oryginalny , ale na pewno smaczny . Jedyną , modyfikacją jaką zrobiłam , to zamiast grzybów nameko, użyłam boczniaków , bo akurat ,tak mi obrodziły ,że trzeba je przejeść , chociaż jakiejś wielkiej zmiany w smaku dania na pewno nie przyniosły , a nameko nie mam , planuję je uprawiać(...)takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju . Musi być bardzo mocno rozgrzany . Wrzucamy szalotki , brokuła , smażymy
Ogrodnik w podróżymajeranek szczypta hyzopu szczypta chili w płatkach estragon garść suszonych grzybów 2 marchewki 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki małe (ilość zależna od potrzeb) Żeberka porcjujemy, na rozgrzanej patelni przysmażamy ze wszystkich stron aż do ładnego zrumienienia. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę, wszystkie przyprawy i grzyby i dusimy aż do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą
Gotowanie jest łatwelecz bez nadęcia) miejsce z dobrą polską kuchnią. Sam fakt, że Menu Motto to autorska restauracja Beaty Śniechowskiej nie oznacza, że gotuje ona w niej sama. Towarzyszy jej Piotr Grzyb — kulinarna bratnia dusza założycielki. Razem postanowili oni odkryć polską kuchnię na nowo i muszę przyznać, że wyszło im to bardzo dobrze. Bo stała się ona tutaj inspiracją do wykreowania(...)Wnętrze restauracji Menu Motto. Beata Śniechowska Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu
Food SquareDziś zupa która łączy moje ulubione grzyby i dynię w której kocham się ostatnio na zabój. Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam nie tylko na Walentynki. No to co namówiłam? Grzybowa zupa dyniowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzygotować sami - PRZEPIS ) 3 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone grzyby i smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia boczniaki doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zagotować wodę, lekko ją posolić. Na gotującą się wodę wrzucić spaghetti z buraka i gotować
kolorowotorcikowoprzygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju(...)minut. W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania, natomiast grzybki mun zalać wrzątkiem i odstawić do momentu, aż zmiękną. Makaron po odcedzeniu, przelać zimną wodą i z grzybami oraz posiekaną natką pietruszki przełożyć do zawartości patelni. Wszystko razem delikatnie wymieszać, doprawić sosem z czarnym pieprzem lub pastą Tom Yum, sosem sojowym i opcjonalnie solą ze świeżo zmielonym pieprzem
Di gotujepokrojone na cztery części. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać. Co jakiś czas zamieszać. Dodać kapustę do mięsa. Gotować na małym ogniu 1- 1,5 godziny
Kuchnia Pokoleńwojnę na szable) Porcja na 4 osoby + mała dokładka dla największego domowego głodomora (czyli dla mnie) Składniki: 2 filety z kurczaka 1/4 opakowania mieszanki chińskiej (powinna być marchewka, suszone grzyby mun, papryka czerwona, papryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie
MojaQchnia.plmięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)godzin. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa
Gotowanie jest łatwe